Yksityisleasing on edullinen ja huoleton vaihtoehto uudella autolla ajamiseen. Siinäkin on silti niksinsä, jotka on hyvä tuntea ja tiedostaa.
Kokosimme vastaukset yksityisleasingiin liittyviin, liisaajaa eniten askarruttaviin kysymyksiin. Yksityisleasingsopimukset ovat palveluntarjoajilla kuitenkin aina hieman erilaisia, ja samaan pakettiin on mahdollisuus sisällyttää kirjo lisäosia. Siksi on tärkeää käydä sopimusehdot aina huolella läpi ja selvittää, mitä sopimus pitää sisällään.
Kuukausimaksuun vaikuttaa auton hinta, sovitut ajokilometrit sekä sopimuskauden pituus. Myös leasingpalveluiden kattavuus vaikuttaa hintaan. Hyvin arvonsa pitävät automallit ovat myös leasingsopimuksilla kohtuuhintaisia.
Alussa asiakas voi maksaa myös käsirahan, joka pienentää kuukausimaksua. Kuukausimaksua voi laskea myös, jos asiakkaalla on antaa oma sopiva auto vaihdossa. Sopimuskausi on tyypillisesti 2–4 vuotta, ja halvimmillaan kuukausimaksut ovat noin 200 euroa – siihen ei yleensä kuitenkaan sisälly mitään lisäpalveluja. Alemman keskiluokan autojen kuukausimaksut liikkuvat 300–400 euron tietämillä.
Kuukausimaksuun sisältyy vähimmillään uuden auton toimitus asiakkaalle ja sen käyttö. Leasingauton vuokrahintaan on laskettu sisään myös arvonalenema, joka on uusien autojen suurin yksittäinen kuluerä. Usein kuukausimaksuun on mahdollista sisällyttää määräaikaishuollot sekä renkaiden uusinta – tosin varsinkaan lyhyemmissä sopimuksissa renkaiden uusintaan on harvoin tarvetta. Sopimukseen eivät yleensä kuulu vuosittainen ajoneuvovero, pesu tai pientarvikkeet kuten pyyhkijänsulat ja pesunesteet muuten kuin määräaikaishuoltojen yhteydessä.
Moni leasingtoimija tarjoaa myös vakuutuksia, ja ison toimijan kautta ne voi saada edullisesti. Kuluttaja voi ottaa vakuutukset myös itse, ja tässäkin vertailu kannattaa. Huomionarvoista on, että liisattavassa autossa on oltava kaiken kattava autovakuutus, ns. täyskasko.
Puhtaan leasingin lisäksi tarjolla on taattuun hyvityshintaan perustuvia osamaksusopimuksia. Ne eivät tarkoita aivan samaa kuin yksityisleasing, vaikka nekin ovat luonteeltaan hyvin paljon yksityisleasingia muistuttavia sopimusmuotoja.
Osamaksuratkaisussa autolle määritellään viimeinen suurempi maksuerä. Kun asiakas maksaa sen sopimuksen päättyessä, auto siirtyy hänen omistukseensa. Sopimuksessa voi olla myös ennakkoon sovittu hyvityshinta, jolla rahoitusyhtiö sitoutuu lunastamaan auton takaisin sopimuksen päättyessä ja sopimusehtojen täyttyessä. Mikäli hyvityshinta on suurempi kuin ”osarin” viimeinen suurempi erä, erotusta voi hyödyntää myös käsirahana, jos sopimuksen jälkeen haluaa tehdä sopimuksen uudesta autosta.