Autotalli.com

LEASING

FAQ

Keräsimme tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä ja termien selityksiä leasingistä. Kartoita tietoasi leasingistä ja leasing-sopimuksista.

Usein kysytyt kysymykset leasingistä

Yksityisleasing on yleinen termi, jolla viitataan yksityishenkilöille suunnattuun uusien autojen leasingiin sekä osamaksurahoituksen muotoon, jossa auton voi palauttaa palveluntarjoajalle tai ostaa itselleen sopimuskauden päätteeksi. Kuluttajalle näissä kahdessa tavassa ei ole isoa eroa. Käytettyjen autojen liisauksesta käytetään usein nimitystä vaihtoleasing.

Yksityisleasing voidaan nähdä auton pitkäaikaisena vuokraamisena, jossa auto rahoitetaan kuukausimaksulla, joka pysyy samana sopimuskauden ajan. Sopimukseen kuuluu myös kiinteä sopimusaika (esim. 4 vuotta) ja kiinteä kilometriraja (esim. 15 000 km/vuosi), jonka sopimuskaudella saa ajaa.

Puhtaasti autoleasingia tarjoaa ainakin ALD. Santander puolestaan toimii usean osamaksukaupan rahoittajana. Monet palveluntarjoajat ovat paketoineet ja brändänneet sopimukset helposti lähestyttäviksi ja ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi. Helppous onkin avainsana, sillä kuluttaja voi keskittyä vain kuukausimaksun maksamiseen huolehtimatta auton arvon alenemisesta.

Yksityislasingin ylivoimaiset edut ovat helppous ja huolettomuus. Kuluttajan ei tarvitse huolehtia auton arvosta, sillä auton arvon aleneminen on laskettu kiinteään kuukausihintaan. Jos uudehkon auton arvo sattuisi laskemaan rajusti esimerkiksi autoveromuutosten vuoksi, riskin kantaa palveluntarjoaja, ei kuluttaja. Toisaalta auton arvon ollessa palautushetkellä sovittua korkeampi, siitä ei lasketa hyvityksiä kuluttajalle. Ennalta sovittu takaisinostohinta vapauttaa kuluttajan rohkeasti kokeilemaan autoa, jota hän ei ehkä uskaltaisi ostaa itselleen pelätessään autolla olevan heikon jälleenmyyntiarvon. Laskelmiemme mukaan yksityisleasingin ja auton omistamisen kustannukset eivät eroa merkittävästi toisistaan. Siinä mielessä yksityisleasingin voi ottaa huolettomasti. Parhaimmillaan yksityisleasing sisältää kaiken, jolloin kuluttajan ei tarvitse tehdä juuri muuta kuin muistaa maksaa kuukausimaksu. Hyvää on myös se, että yksityisleasingin saa ilman käsirahaa, mutta vaihtoautoa voi halutessaan käyttää käsirahana, jolloin kuukausimaksusta tulee pienempi. Jos autoon tulisi vikaa, useimmiten takuu tai sopimusehdot kattavat auton korjauksen. Nämä yksityiskohdat on tietysti hyvä selvittää sopimusta tehdessä.
Yksityisleasingin suurin riski kuluttajalle liittyy sopimuksen pysyvyyteen. Jos autosta ei sattuisi pitämään tai elämäntilanteeseen tulee muutos, sopimuksesta pääsee eroon vain rahalla tai löytämällä autolle uuden ostajan. Mitä pidempi jakso sopimusta on jäljellä, sitä kalliimmaksi sen purkaminen tulee. Samoin sovitun kilometrirajan ylitys aiheuttaa lisäkustannuksia tai sovittu takaisinostohinta voi kokonaan purkautua. Yksityisleasingin hinnoittelu on vaikeasti vertailtavissa, koska sopimuksiin sisällytetään palveluita hyvin kirjavalla käytännöllä. Joillakin palveluntarjoajilla auton lisäksi tulee vain talvirenkaat, kun toisilla sopimus sisältää huollot, vakuutukset ja kaikki lisäpalvelut – vain ajoneuvoveron joutuu maksamaan lisäksi. Sopimuksen hinta voikin antaa kuluttajalle väärän kustannusmielikuvan, mikä voi näkyä siten, että kaiken kattava, mutta totuudenmukaisesti hinnoiteltu sopimus, voi tuntua kalliilta. Harva kuluttaja tai yritys tietää tai jossain tapauksissa edes haluaa tietää autoilun kokonaiskustannuksia. Jos autoon haluaa asentaa lisävarusteita, voi niiden kustannus langeta kokonaan kuluttajalle, jolloin niistä ei hyödy mitään auton palautushetkellä. Itse myydessä auton varustelu nostaisi auton arvoa. Kuluttajalle jää kuitenkin useissa sopimuksissa mahdollisuus lunastaa auto itselleen sopimuksen päätteeksi, jolloin edelleenmyynti on mahdollinen.

Osa palveluntarjoajista tarjoaa yksityisleasing-sopimuksen kaikkiin automalleihinsa. Toisilla taas yksityisleasing-tarjoomaan on valittu vain joitakin autoja. Autoja löytyy kaiken kokoisia pikkuautoista pakettiautoihin ja käyttövoimia bensiinistä sähköön. Myös Teslan voi liisata, joten etsitpä minkä hintaista autoa hyvänsä, yksityisleasing on järkevä vaihtoehto. Lisähintaan autoa on yleensä myös mahdollista varustella.

Yksityisleasing on kokonaisvaltainen sopimus, jossa auton arvo ei ole ainoa kuukausihintaan ja kokonaiskustannuksiin vaikuttava tekijä. Muita tekijöitä ovat

  • Sopimuskauden pituus (pidempi sopimus on halvempi)
  • Ajokilometrit (enemmän kilometrejä = suurempi kuukausihinta)
  • Huollot (jos huollot eivät sisälly kuukausihintaan, asiakas on silti velvollinen huoltamaan auton omalla kustannuksellaan huolto-ohjelman mukaisesti ja joskus määritellyissä liikkeissä)
  • Rengaspalvelut (voivat sisältyä kuukausihintaan tai ne voi saada lisäpalveluna kuukausihintaan liitettynä)
  • Sijaisauto, pesut huollon yhteydessä ja tiepalvelu (sopimukseen voi sisältyä lisäpalveluja, jotka on sisällytetty kuukausihintaan)
  • Vakuutus (kuukausihintaan voi sisältyä vakuutus tai sen voi liittää siihen lisäpalveluna halutessaan)
  • Viranomaismaksut (ajoneuvovero tulee kuukausimaksujen päälle)

Pääsääntöisesti yksityisleasing-sopimus on suunniteltu koko kauden mittaiseksi, mutta keskeyttäminen on mahdollista tietyin ehdoin. Ensinnäkin voit lunastaa auton itsellesi, jolloin olet vapaa myymään sen eteenpäin. Auto voi olla mahdollista myydä eteenpäin myös sopimuksen voimassa ollessa, jolloin loppuvelka ja maksut järjestellään auton ostajan ja rahoittajan kanssa. Voi olla myös mahdollista siirtää sopimus jonkun kolmannen henkilön nimiin.

Jos taas sopimuksen purku ilman lunastamista on mahdollista, joutuu siitä kuitenkin aina maksamaan. Maksettava summa voi olla jokin tietty prosenttiosuus lopuista maksueristä tai se voi määräytyä auton sen hetkisen arvon mukaan vähennettynä takaisinostohinnalla. Maksettava summa voi olla isokin, jos sopimusta on jäljellä esimerkiksi 3 vuotta. Käytännöt vaihtelevat, joten sopimusta tehdessä kannattaa tämäkin asia selvittää.

Yksityisleasing-sopimus edellyttää aina hyväksyttyä luottopäätöstä.
Yksityisleasingin hinnoittelu vaikuttaa kirjavalta, koska eri paketeissa on erilaiset palvelutasot. Jos hinta näyttää halvalta, kuluttaja joutuu kuukausierän lisäksi maksamaan esimerkiksi huolloista tai muista palveluista. Jos hinta puolestaan vaikuttaa kalliilta, kuukausimaksuun on mahdollisesti sisällytetty lähes kaikki autoilun kustannukset, jotka joka tapauksessa jäisivät kuluttajan maksettavaksi. Kannattaa myös huomioida, että kuukausihintaan on aina laskettu mukaan auton arvon aleneminen, joka on 40% autoilun kokonaiskustannuksista. Pelkästään hintaa tuijottamalla ei välttämättä saa oikeaa kuvaa kustannuksista. Yleisesti ottaen yksityisleasing on kilpailukykyinen vaihtoehto auton omistamiselle, lue lisää.

Vähimmillään yksityisleasing-sopimukseen sisältyy pelkkä auto ja ehkä kesä- ja talvirenkaat vanteineen. Lisäksi sopimukseen voi kuulua:

  • Määräaikaishuollot
  • Auton nouto huoltoon
  • Teknisten vikojen korjaukset (myös takuun ulkopuoliset)
  • Renkaiden kausivaihdot
  • Renkaiden kuntotarkastukset
  • Renkaiden uusinta
  • Renkaiden säilytys
  • Sijaisauto huollon ajaksi
  • Sisä- ja ulkopesut huollon yhteydessä
  • Automaattipesut
  • Tiepalvelu
  • Hinauspalvelu
  • Katsastukset
  • Liikenne- ja kaskovakuutus
Sopimuspaketteja löytyy hyvin erilaisilla sisällöillä. Vähimmillään kuukausierään voi sisältyä vain auto kesä- ja talvirenkaineen. Kuluttajan vastuulle jää kuitenkin tässäkin tapauksessa auton huolto-ohjelman mukainen huoltaminen ja viranomaismaksut. Jos taas kuukausierään on sisällytetty lähes kaikki autoilun kustannukset, voi kuluttajalle jäädä lisäksi maksettavaksi vain ajoneuvovero, polttoaine ja lasinpesuneste.
Yksityisleasingillä autoileva on velvollinen itse huollattamaan auton huolto-ohjelman mukaisesti valtuutetussa merkkihuollossa. Jos huollon kustannukset eivät kuulu sopimukseen, huollot voi yleensä siinäkin tapauksessa liittää kätevästi kuukausihintaan erillisellä huoltosopimuksella. Joissakin tapauksissa voi syntyä paikkakuntarajoite, jos huollot tulee suorittaa palveluntarjoajan omissa huoltopisteissä.
Yksityisleasingin saamisen edellytyksenä on luottoyhtiön tekemä luottotietojen tarkistus ja luottoluokitus, jonka jälkeen asiakas voi saada rahoituspäätöksen. Emme tunne kaikkia päätökseen vaikuttavia tekijöitä, mutta yleisellä tasolla yksityisleasingiin pätee samat edellytykset kuin muihinkin luottoihin, joten esimerkiksi luottohäiriöt ja maksukyky vaikuttavat päätökseen.
Halvimmat yksityisleasing-hinnat ovat olleet alle 200€/kk, mutta ne eivät kuitenkaan sisällä kaikkia kuluja. Yksityisleasing-sopimukseen kuuluu, että auto on käytettävä määräaikaishuollossa, mistä syntyy lisäkuluja. Osassa sopimuksia huoltokulut kuuluvat kuukausihintaan, mutta halvimmissa kuukausihinnoissa ei. Kokonaiskulut kannattaakin aina laskea sopimusta tehdessä. Myös ajoneuvovero ja vakuutukset ovat pakollisia ylimääräisiä kuluja. Karkeasti arvioiden halvimmillaan yksityisleasing-auton voi saada alleen noin 300 eurolla kuussa. Sen lisäksi maksat vain polttoaineista. Keskimääräisten polttoainekulujen kanssa kokonaiskustannus nousee ainakin 400 euroon kuukaudessa . Suuremmalla käsirahalla tai vaihtoautolla kuukausihinnan voi tosin saada hyvinkin alhaiseksi.
  • Alle vuoden mittaisia sopimuksia kutsutaan nimellä kausiauto, kesäauto, minileasing, projektiauto tai tarveauto. Näitä tarjoaa autovuokraamot ja jotkin muutkin toimijat. Minileasing toimii yleensä kuukausiperusteisesti, jolloin auton käytöstä laskutetaan kerran kuussa niin kauan kuin auton pitää. Minileasing-sopimukset ovat aina kalliimpia kuin pitkät vuosisopimukset.
  • 2 vuoden sopimus on toiseksi suosituin sopimusaika. Jos kuitenkin haluaa vaihtaa autoa useammin ja kokeilla eri malleja, tämä sopimusaika on joustava. Hinta kuitenkin asettuu korkeammalle kuin pitemmissä sopimuksissa.
  • 3 vuoden sopimus on yleisin sopimusaika, koska siinä ei sitouduta liian pitkäksi aikaa ja kuukausihinta asettuu optimaaliselle tasolle.
  • 4 vuoden sopimuksella on mahdollisuus pienentää kuukausihintaa. Hinta ei kuitenkaan merkitse kaikkea, joten tämä vaihtoehto on vasta kolmanneksi suosituin.
  • 5 vuoden sopimuksia on tarjolla vain vähän. Näin pitkää sopimusta tarjoaa esimerkiksi Toyota sekä ALD, jolla sopimusehdot ovat tarvittaessa hyvinkin joustavat ja sopimuksen voi räätälöidä itselleen sopivaks

Yksityisleasing-autolle on määritelty kuukausihinta, johon voi vaikuttaa käsirahalla. Yleensä vaihtoauto toimii käsirahana ja jos vaihtoautoa ei ole, auton voi ottaa nollakäsirahalla. Jos auton kuukausihinta nollakäsirahalla on 400 euroa, tätä kuukausihintaa voi pienentää vaihtoautolla. Tällöin käsiraha toimii ensimmäisenä suurempana kuukausieränä ja pienentää koko summallaan muita kuukausieriä. Kun maksat vaihtoautolla ensimmäisessä erässä 5000 euroa, muut kuukausierät pienenevät siten, että ne ovat esimerkiksi 250 euroa. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat, joten selvitä yksityiskohdat palveluntarjoajalta. Joskus vaihtoauton arvo maksetaan tilille ja sillä ei voi vaikuttaa kuukausierän suuruuteen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sopimuksessa ole käsirahan mahdollisuutta. 20%:n käsiraha tarkoittaa 20%:n osuutta auton myyntihinnasta. Jos auto myydään esimerkiksi 20 000 eurolla, 20%:n käsiraha on silloin 4000 euroa, jonka voi maksaa vaihtoautolla. Tällainen myyntihinnasta laskettu käsirahan käyttö on toki joustavaa, mutta saattaa hämärtää ajatusta leasing-sopimuksesta. Monet yksityisleasing-sopimukset toimivat kuin leasing, mutta ovat kuitenkin osamaksusopimuksia, jolloin laskennallisen kuukausierän lisäksi sopimuksessa mainitaan auton myyntihinta.

Termit

Joustavassa liikkuvuuspalvelussa on mahdollista luovuttaa oma ajo-oikeus väliaikaisesti esimerkiksi toisella paikkakunnalla opiskelevan perheenjäsenen käyttöön. Tällöin käytössä oleva auto palautetaan oman paikkakunnan toimipisteeseen, jolloin toisella paikkakunnalla määrätty henkilö voi ottaa vastaavanlaisen automallin käyttöönsä.

Huoltoleasing on pitkäaikaisen vuokrauksen, eli leasingin, muodoista laajempi ja kalliimpi. Auton kiinteään kuukausihintaan kuuluvat huollot sekä yleensä esimerkiksi talvirenkaiden vaihto ja niiden säilytys. Muutoin huoltoleasing muistuttaa pitkälti rahoitusleasingiä auton omistusmuotona.

Käyttöetu on vapaata autoetua suppeampi työsuhde-etuuden muoto, jossa työntekijä maksaa itse auton polttoainekustannukset ja laskuttaa työnantajalta työajojen osalta verohallinnon määrittelemää kilometrikorvausta. Muut kustannukset maksaa yleensä työnantaja. Autoedun hyödyntäminen nostaa yleensä työntekijän veroprosenttia, sillä verotuksessa autoetu ja maksetun rahapalkan yhteismäärä määrittelevät veroprosentin. Käyttöetuautolla saa ajaa työajojen lisäksi myös yksityisajoa, mutta näistä polttoainekustannuksista työntekijä vastaa itse.

MaaS-lyhenne tulee sanoista ”Mobility as a Service” ja sillä tarkoitetaan liikennettä palveluna. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, että kuluttaja pystyy matkustamaan helposti ovelta ovelle yhdellä maksulla ja lipulla riippumatta siitä, millä kulkuneuvolla matka taitetaan. MaaS-palveluiden käyttö ei edellytä kulkuvälineen, kuten auton, omistamista. Tyypillisesti MaaS-palvelua hyödyntämällä yhden matkan aikana voi hyödyntää ennalta määritellyllä hinnalla esimerkiksi joukkoliikennettä ja taksia, tai vaikkapa yhteiskäyttöautoa.

Suomalainen MaaS Global -yritys on liikkuvuuspalveluiden edelläkävijä. Sen Whim-niminen sovellus on maailman ensimmäinen alallaan. Sovelluksen kautta pystyy ostamaan eri laajuisia kuukausihinnoiteltuja paketteja tai vaihtoehtoisesti maksamaan matkan kertamaksuna.

Niin sanottu minileasing on yhä suositumpi vaihtoehto omistus- ja vuokra-autolle. Minileasing-auton tyypillinen vuokra-aika on kuukaudesta kahteen vuoteen ja sopimuksen laajuudesta riippuen kiinteään kuukausihintaan voi sisältyä esimerkiksi huollot, renkaidenvaihdot sekä ajoneuvovakuutukset. Minileasing-palveluita on tarjolla sekä yksityis- että yritysasiakkaille.

Minuuttivuokraus tarkoittaa yhteiskäyttöautoa, jonka käytöstä veloitetaan minuuttiperusteista hintaa. Suomessa minuuttivuokrausta tarjoaa esimerkiksi GoNow-palvelu, Euroopassa suosittuja palveluja ovat muun muassa DriveNow ja Car2Go. Minuuttivuokraus-periaatteella toimivat autot sijaitsevat yleensä kaupunkien keskustoissa ja niiden tarkoitus on mahdollistaa ennen kaikkea lyhyitä matkoja kaupungin sisällä. Parhaiten ne soveltuvat korvaamaan taksimatkoja. Minuuttivuokrausautot avataan ja suljetaan yleensä älypuhelinsovelluksella.
Erilaisiin leasing sekä rahoitusvaihtoehtoihin voi olla määritelty autolle taattu hyvityshinta, joka velvoittaa autoliikkeen lunastamaan kohteena olevan ajoneuvon sovitulla hinnalla takaisin sopimuskauden päätyttyä. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että asiakas ei ole ylittänyt esimerkiksi sopimuksen kilometrirajaa tai laiminlyönyt muita ehtoja. Taattu hyvityshinta tarkoittaa asiakkaalle helposti ennustettavia autoilun kuluja.
Työsuhteessa osa työntekijän palkasta voi muodostua autoedusta. Vapaalla autoedulla tarkoitetaan työsuhde-etua, jossa työnantaja maksaa kaikki auton käyttöön ja omistamiseen liittyvät kustannukset. Tällaisia voivat olla esimerkiksi huolto- ja polttoainekustannukset, vakuutukset, verot ja rengaskulut. Vapaassa autoedussa myös yksityisajojen polttoainekustannukset maksaa yleensä työnantaja. Autoetu on palkanlisä ja täten myös verotettava etuus. Vapaan autoedun laskennallinen verotusarvo on käyttöetua suurempi.
Rahoituksella hankituissa ajoneuvoissa on monesti määritelty rahoitusehtoihin muita maksueriä suurempi viimeinen osamaksuerä. Tämä mahdollistaa sopimuskauden aikana normaalia pienemmät osamaksuerät, mutta rahoitusta harkitessa kannattaa ottaa huomioon se, ettei auton arvo alita jäljellä olevan lainan määrää.
Yhteiskäyttöautolla tarkoitetaan yhteisön tai yrityksen omistamaa ajoneuvoa, joka on yrityksen asiakkaiden tai jäsenten käytettävissä. Yhteiskäyttöauton voi varata lyhyeksiksi aikaa ja auton käyttöönotto tapahtuu yleensä matkapuhelimella. Yhteiskäytössä olevat autot sijaitsevat yleensä kaupunkien keskustoissa ennalta määritellyillä pysäköintipaikoilla tai jollakin tietyllä alueella. Yhteiskäyttöauton vuokra-aika vaihtelee minuuttien ja muutaman vuorokauden välillä. Yhteiskäyttöautoilu eroaa oman auton käytöstä muun muassa kustannusten osalta, jolloin asiakas maksaa ainoastaan käytöstä polttoaineen, huoltojen, vakuutusten ja muiden kustannusten kuuluessa hintaan.
Auton vuokraaminen leasing-sopimuksella on yleensä yhdistetty työsuhdeautoiluun, minkä vuoksi yksityishenkilöille tarjottavista pitkäaikaisista vuokrasopimuksista on alettu puhua yksitysleasing-nimellä. Yksityisleasing-kausi kestää yleensä kahdesta vuodesta neljään ja sopimuksia on paljon eri laajuisia. Yksityisleasingin tarkoituksena on tarjota autoilijalle mahdollisimman vaivaton tapa saada auton käyttöönsä, ja laajimmillaan auton kuukausihintaan voi kuulua esimerkiksi vakuutukset, katsastusmaksut sekä lasinpesuneste.