Keräsimme tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä ja termien selityksiä leasingistä. Kartoita tietoasi leasingistä ja leasing-sopimuksista.
Yksityisleasing on yleinen termi, jolla viitataan yksityishenkilöille suunnattuun uusien autojen leasingiin sekä osamaksurahoituksen muotoon, jossa auton voi palauttaa palveluntarjoajalle tai ostaa itselleen sopimuskauden päätteeksi. Kuluttajalle näissä kahdessa tavassa ei ole isoa eroa. Käytettyjen autojen liisauksesta käytetään usein nimitystä vaihtoleasing.
Yksityisleasing voidaan nähdä auton pitkäaikaisena vuokraamisena, jossa auto rahoitetaan kuukausimaksulla, joka pysyy samana sopimuskauden ajan. Sopimukseen kuuluu myös kiinteä sopimusaika (esim. 4 vuotta) ja kiinteä kilometriraja (esim. 15 000 km/vuosi), jonka sopimuskaudella saa ajaa.
Puhtaasti autoleasingia tarjoaa ainakin ALD. Santander puolestaan toimii usean osamaksukaupan rahoittajana. Monet palveluntarjoajat ovat paketoineet ja brändänneet sopimukset helposti lähestyttäviksi ja ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi. Helppous onkin avainsana, sillä kuluttaja voi keskittyä vain kuukausimaksun maksamiseen huolehtimatta auton arvon alenemisesta.
Osa palveluntarjoajista tarjoaa yksityisleasing-sopimuksen kaikkiin automalleihinsa. Toisilla taas yksityisleasing-tarjoomaan on valittu vain joitakin autoja. Autoja löytyy kaiken kokoisia pikkuautoista pakettiautoihin ja käyttövoimia bensiinistä sähköön. Myös Teslan voi liisata, joten etsitpä minkä hintaista autoa hyvänsä, yksityisleasing on järkevä vaihtoehto. Lisähintaan autoa on yleensä myös mahdollista varustella.
Yksityisleasing on kokonaisvaltainen sopimus, jossa auton arvo ei ole ainoa kuukausihintaan ja kokonaiskustannuksiin vaikuttava tekijä. Muita tekijöitä ovat
Pääsääntöisesti yksityisleasing-sopimus on suunniteltu koko kauden mittaiseksi, mutta keskeyttäminen on mahdollista tietyin ehdoin. Ensinnäkin voit lunastaa auton itsellesi, jolloin olet vapaa myymään sen eteenpäin. Auto voi olla mahdollista myydä eteenpäin myös sopimuksen voimassa ollessa, jolloin loppuvelka ja maksut järjestellään auton ostajan ja rahoittajan kanssa. Voi olla myös mahdollista siirtää sopimus jonkun kolmannen henkilön nimiin.
Jos taas sopimuksen purku ilman lunastamista on mahdollista, joutuu siitä kuitenkin aina maksamaan. Maksettava summa voi olla jokin tietty prosenttiosuus lopuista maksueristä tai se voi määräytyä auton sen hetkisen arvon mukaan vähennettynä takaisinostohinnalla. Maksettava summa voi olla isokin, jos sopimusta on jäljellä esimerkiksi 3 vuotta. Käytännöt vaihtelevat, joten sopimusta tehdessä kannattaa tämäkin asia selvittää.
Vähimmillään yksityisleasing-sopimukseen sisältyy pelkkä auto ja ehkä kesä- ja talvirenkaat vanteineen. Lisäksi sopimukseen voi kuulua:
Yksityisleasing-autolle on määritelty kuukausihinta, johon voi vaikuttaa käsirahalla. Yleensä vaihtoauto toimii käsirahana ja jos vaihtoautoa ei ole, auton voi ottaa nollakäsirahalla. Jos auton kuukausihinta nollakäsirahalla on 400 euroa, tätä kuukausihintaa voi pienentää vaihtoautolla. Tällöin käsiraha toimii ensimmäisenä suurempana kuukausieränä ja pienentää koko summallaan muita kuukausieriä. Kun maksat vaihtoautolla ensimmäisessä erässä 5000 euroa, muut kuukausierät pienenevät siten, että ne ovat esimerkiksi 250 euroa. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat, joten selvitä yksityiskohdat palveluntarjoajalta. Joskus vaihtoauton arvo maksetaan tilille ja sillä ei voi vaikuttaa kuukausierän suuruuteen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sopimuksessa ole käsirahan mahdollisuutta. 20%:n käsiraha tarkoittaa 20%:n osuutta auton myyntihinnasta. Jos auto myydään esimerkiksi 20 000 eurolla, 20%:n käsiraha on silloin 4000 euroa, jonka voi maksaa vaihtoautolla. Tällainen myyntihinnasta laskettu käsirahan käyttö on toki joustavaa, mutta saattaa hämärtää ajatusta leasing-sopimuksesta. Monet yksityisleasing-sopimukset toimivat kuin leasing, mutta ovat kuitenkin osamaksusopimuksia, jolloin laskennallisen kuukausierän lisäksi sopimuksessa mainitaan auton myyntihinta.
Huoltoleasing on pitkäaikaisen vuokrauksen, eli leasingin, muodoista laajempi ja kalliimpi. Auton kiinteään kuukausihintaan kuuluvat huollot sekä yleensä esimerkiksi talvirenkaiden vaihto ja niiden säilytys. Muutoin huoltoleasing muistuttaa pitkälti rahoitusleasingiä auton omistusmuotona.
Käyttöetu on vapaata autoetua suppeampi työsuhde-etuuden muoto, jossa työntekijä maksaa itse auton polttoainekustannukset ja laskuttaa työnantajalta työajojen osalta verohallinnon määrittelemää kilometrikorvausta. Muut kustannukset maksaa yleensä työnantaja. Autoedun hyödyntäminen nostaa yleensä työntekijän veroprosenttia, sillä verotuksessa autoetu ja maksetun rahapalkan yhteismäärä määrittelevät veroprosentin. Käyttöetuautolla saa ajaa työajojen lisäksi myös yksityisajoa, mutta näistä polttoainekustannuksista työntekijä vastaa itse.
MaaS-lyhenne tulee sanoista ”Mobility as a Service” ja sillä tarkoitetaan liikennettä palveluna. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, että kuluttaja pystyy matkustamaan helposti ovelta ovelle yhdellä maksulla ja lipulla riippumatta siitä, millä kulkuneuvolla matka taitetaan. MaaS-palveluiden käyttö ei edellytä kulkuvälineen, kuten auton, omistamista. Tyypillisesti MaaS-palvelua hyödyntämällä yhden matkan aikana voi hyödyntää ennalta määritellyllä hinnalla esimerkiksi joukkoliikennettä ja taksia, tai vaikkapa yhteiskäyttöautoa.
Suomalainen MaaS Global -yritys on liikkuvuuspalveluiden edelläkävijä. Sen Whim-niminen sovellus on maailman ensimmäinen alallaan. Sovelluksen kautta pystyy ostamaan eri laajuisia kuukausihinnoiteltuja paketteja tai vaihtoehtoisesti maksamaan matkan kertamaksuna.
Niin sanottu minileasing on yhä suositumpi vaihtoehto omistus- ja vuokra-autolle. Minileasing-auton tyypillinen vuokra-aika on kuukaudesta kahteen vuoteen ja sopimuksen laajuudesta riippuen kiinteään kuukausihintaan voi sisältyä esimerkiksi huollot, renkaidenvaihdot sekä ajoneuvovakuutukset. Minileasing-palveluita on tarjolla sekä yksityis- että yritysasiakkaille.