Yksityisleasingin tarjonta kasvaa. Kiinteään kuukausimaksuun perustuva autoilu voi olla hyvä vaihtoehto, mutta kannattaa vertailla, mitä eri palveluntarjoajien paketit pitävät sisällään.
Lähes kaikki isot ja pienemmätkin autotalot tarjoavat kiinteään kuukausimaksuun perustuvaa autoilua. Yleisesti puhutaan yksityisleasingistä, vaikka tarkkaan ottaen monella toimijalla on kyseessä osamaksurahoitukseen perustuva sopimus, jossa autoliike sitoutuu lunastamaan auton takaisin sopimuskauden jälkeen.
Sopimuksen tekohetkellä määritellään sopimuskauden pituus, kilometrimäärä, auton takaisinostohinta ja mahdollinen käsiraha, jonka jälkeen lasketaan kuukausihinta. Kun asiakas noudattaa ehtoja ja palauttaa auton sopimuskauden jälkeen normaalia käyttöä vastaavassa kunnossa, hän saa autosta sovitun summan.
Eri palvelutarjoajien pakettien sisältö vaihtelee hieman. Siksi kannattaa lukea tarkkaan, mitkä ehdot ovat ja mitä kuukausittainen maksu sisältää. Kokosimme keskeiset asiat, mitä kannattaa vertailla.
Kuukausimaksu on säännöllisesti maksettava euromäärä siitä, että saat auton käyttöösi. Maksun suuruus riippuu auton hinnasta, sovituista ajokilometreistä ja sopimuskauden pituudesta. Sopimuskausi on yleensä 2–4 vuotta. Mitä pidempi sopimuskausi on, sitä halvemmaksi kuukausierä yleensä muodostuu.
Kuinka paljon ajat vuodessa? Vuotuisen ajomäärän voi määrittää välille 10 000 – 30 000 kilometriä, mutta tarjouksen voi saada enemmillekin ajoille. Jos vuotuinen ajomäärä ylittää 30 000 kilometriä, voivat kuukausimaksut kuitenkin nousta jo niin isoiksi, että oma auto on järkevämpi vaihtoehto.
Sisältyvätkö huollot hintaan? Kuukausimaksu ei välttämättä sisällä määräaikaishuoltoja, vaan ne jäävät asiakkaan maksettavaksi. Kuitenkin muutaman kympin lisämaksulla per kuukausi saa huolenpitosopimuksen, joka kattaa määräaikaishuollot ja muut tekniset korjaukset. Jotkin huoltosopimukset sisältävät myös pientarvikkeet sekä jopa sijaisauton huollon ajaksi.
Pientarvikkeista yleisimpiä ovat polttimot ja pyyhkimen sulat, joita täytyy väistämättä uusia. Kannattaa tarkastaa, kuuluvatko ne kuukausihintaan, mahdolliseen huoltosopimukseen vai jäävätkö ne itse maksettavaksi. Autoa pitää myös pestä ja pissapoikaa täyttää pesunesteellä, ja kaikista näistä kertyy kuluja. Käytännössä kuluttaja joutuu näistä aina maksamaan – joko suoraan omasta kukkarosta huoltoasemalla tai auton kuukausihinnassa.
Kolareiden varalta autossa on oltava liikenne- ja kaskovakuutus, joiden kustannus on vuodessa tuhannen euron molemmin puolin. Ilman vakuutuksia autoa ei käyttöön saa. Autoon voi ottaa oman vakuutuksen, jolloin voi hyödyntää kertyneet bonukset. Myös palveluntarjoajilla on edullisia vakuutuspaketteja, joiden hinta voi olla jopa halvempi kuin isoillakin bonuksilla oleva oma vakuutus – vertailu kannattaa.
Kesä- ja talvirenkaat sisältyvät yleensä kuukausimaksuun. Tarkista kuitenkin, sisältyykö hintaan vaihtotyöt ja renkaiden kausisäilytys – niiden kustannus vuodessa on satasen tai parin luokkaa. Rengaspalvelut voivat tulla myös huolenpitosopimuksen mukana.
Vuosittain maksettava ajoneuvovero on asiakkaan vastuulla, samoin kuin dieselautoista maksettava käyttövoimavero.
Katsastus on uuden auton kohdalla ajankohtainen vasta kolmen vuoden käytön jälkeen. Jos sopimus on nelivuotinen, voi olla, että ensimmäisen katsastuksen hinta päästömittauksineen on asiakkaan kontolla.
Sopimuksen katkaiseminen kesken sopimuskauden onnistuu, mutta yleensä siitä joutuu maksamaan ylimääräistä. Sopimuksessa voi olla esimerkiksi sanktio, jossa joutuu maksamaan auton sen hetkisen arvon ja sovitun jäännösarvon välisen erotuksen – se voi tietää tuhansien eurojen suuruista summaa. Vaihto toiseen, saman palveluntarjoajan autoon onnistuu usein varsin jouhevasti.
Miten päästä eroon vanhasta autosta? Autoliike saattaa ottaa vanhan autosi sopimuksen käsirahana, jos käsirahaa ylipäätään vaaditaan. Käsiraha on käytännössä isompi ensimmäinen kuukausierä, ja sen avulla tulevat kuukausierät saadaan pienenemmäksi.
Ynnää kokonaiskustannukset. Kannattaa tehdä laskelmia ja huomioida kaikki kulut. Joku vaihtoehto voi tuntua alussa ylivertaisen edulliselle, mutta vasta tarkempi perehtyminen paljastaa erot. Yksityisleasingin kuluja voi vertailla myös oman auton omistamiseen: Oma vai leasing – autoilun kulut vertailussa
Teksti: Sami Turunen