Koska vetyautot ovat toistaiseksi äärimmäisen harvinaisia ja allekirjoittaneellakin tämä matka on ollut ensikosketus polttokennoautoihin, tunnelma auton ensimmäisellä käynnistyskerralla oli omalla tavallaan jännittävä. Minkälaista ääntä auto mahdollisesti pitäisi ja millainen ajotuntuma ix35 Fuel Cellissä olisi?
Ensinnäkin vedyn muuntaminen polttokennossa sähköksi, jolla auton sähkömoottori toimii, ei pidä käytännössä minkäänlaista ääntä. Ix35 Fuel Cell lähtee liikkeelle kuin hiipien, ja katumaasturin tasainen eteneminen korostuu sähkömoottorin eleettömän mutta rivakan toiminnan myötä.
Sunnuntaina ensimmäisen ajopäivän reitti Norjan vuoriston halki Bergenistä Larvikiin herätti etukäteen pienen epäilyksen vedyn riittävyydestä reilun neljänsadan kilometrin matkalla. Vuoriston rankat nousut kun kasvattavat moottorin kuormitusta, olipa kyseessä perinteinen polttomoottori- tai sähköauto. Hyundain mukaan ix35 Fuel Cell -vetyautolla pääsee parhaimmillaan 594 kilometrin matkan täydellä tankilla, ja käytännössä ajoimme ensimmäisenä päivänä noin 420 kilometriä vuoristossa ennen ensimmäistä tankkausta. Tankkausasemalla auton mittari näytti vedyn riittävän vielä 50 kilometrille, joten jo ensimmäinen päivä valoi vankan uskon sille, että vetyauto todella soveltuu myös pidemmille matkoille.
Hieman yllättäen maanantaina Tanskan moottoritiet ja kuljettajan raskas kaasujalka aiheuttivat kuitenkin pientä jännitystä polttoainemittarin näyttäessä 300 kilometrin jälkeen nollaa, kun seuraavalle tankkauspisteelle oli vielä useampi kymmenen kilometriä jäljellä. Asemalle selvittiin kuitenkin ilman hinausapua ja samalla tuli saatua käytännön oppitunti ilmanvastuksen vaikutuksesta nopeuden kasvaessa.
Hyundai ix35 Fuel Cellin tankkaus on itsessään hyvin helppoa. 700bar:in tankkiin mahtuu 5 kilogrammaa vetyä ja tankkaus luonnistuu aloittelijalta noin kymmenessä minuutissa. Hyundailla ajaa käytännössä noin 100 kilometriä yhdellä vetykilolla, ja esimerkiksi Hampurissa vetykilo maksoi 9,5 euroa. Hinnan voisi olettaa laskevan tulevaisuudessa vetyautojen määrän kasvaessa.
Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, nyt kun Hyundai ix35 Fuel Cellillä on ajanut reilut tuhat kilometriä, mystiikka vedyn ympäriltä on kadonnut ja auto tuntuu oikeastaan täysin normaalilta katumaasturilta. Ainoana erona se, että sähköllä on huomattavasti mukavampi ajaa erityisesti kaupungissa. Haasteena vetyautojen yleistymiselle on toki tankkausasemien vähäinen määrä, mutta toisaalta hyvin sijoitetuilla 5-10 asemalla pääsisi Suomessa jo hyvään alkuun.
Seuraava artikkeli käsittelee laajemmin sitä, ovatko vetyautot vain muutaman valmistajan puuhastelua vai aidosti järkevä vaihtoehto perinteisille polttomoottoriautoille.
Matkalla käytettävän vetyauton tarkat tiedot, hinta ja lisävarusteet: Hyundai ix35 Fuel Cell
Kaikki artikkelit tältä matkalta on koostettu Sähköautot -sivullemme.
Teksti ja kuvat: Teemu Granström, Autotalli.com