Alle 135-senttisille lapsimatkustajille pitää lain mukaan olla autossa käytettävä painon mukaan määräytyvä turvalaite. Tällaisia ovat mm. turvakaukalo, turvaistuin tai turvavyöistuin. Turvaistuimia on tarjolla monen merkkisiä, mutta miten valita oikeanlainen ja hyvä turvaistuin tärkeille takapenkkiläisille.
Sopivan istuimen valintaan voi hakea osviittaa esimerkiksi Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen vuoden 2013 loppupuolella yhteistyössä toteuttamasta turvaistuintestistä, jossa oli mukana 15 uusinta istuinta. Istuinten saama kokonaisarvosana muodostuu turvallisuutta, käytön helppoutta ja istuinmukavuutta sekä istuimen kemikaalipitoisuuksia mittaavista osioista.
Lisäksi testissä arvioidaan istuimen puhdistaminen ja viimeistelyn laatu. Istuimen pitää saada erinomainen arvosana sekä turvallisuudesta että käytön helppous-/istuinmukavuusosioista ja vähintään tyydyttävä kemikaalipitoisuudesta yltääkseen erinomaiseen kokonaisarvosanaan.
Autoliiton lokakuussa 2013 julkaiseman testin tulos oli yllätys, sillä vain 9-18 kg painoisille lapsille tarkoitettu Cybex Juno 2-Fix sai erinomaisen kokonaisarvosanan. Se oli erinomainen niin turvallisuudessa, käytön helppoudessa ja istuinmukavuudessa, kemikaalipitoisuuksissa kuin puhdistamisessa ja viimeistelyssä. Testin kolariturvallisuutta mittaavassa osiossa erinomaisia istuimia oli neljä, joista kolmen kokonaisarvosana heikkeni vaikeakäyttöisyyden tai liian suuren kemikaalipitoisuuden takia. Hyvän kokonaisarvosanan sai kuusi istuinta.
Isofix-kiinnitys
Toisessa ääripäässä olivat heikkoon kokonaisarvosanaan jääneet Nania Babyride, Axkid Kidzofix ja Britax/Römer Xtensafix törmäystestitulosten ja Britax/Römer Max-Fix liian suuren kemikaalipitoisuuden (PAH-yhdisteet) takia. Axkid Kidzofixissa oli heikon törmäystestituloksen lisäksi liian suuri kemikaalipitoisuus. Istuimen päällysteestä havaittiin DEHP-ftalaattia lasten leluille asetetun raja-arvon ylittävä määrä.
Törmäys edestä ja sivulta
Turvallisuusosiossa mitataan istuimen tarjoama suoja sekä etu- että sivutörmäyksessä. Sen lisäksi arvosanaan vaikuttavat vöiden reititys ja istuimen vakaus. Turvallisuusosiosta erinomaisen arvosanan saivat Cybex Juno 2-Fixin lisäksi Cybex Aton 3 sekä telakalla että ilman ja Britax/Römer Kidfix XP SICT.
Painoluokkaan 9-25 kg kuuluva Axkid Kidzofix ei kestänyt etutörmäystä vaan istuimen ollessa asennettuna selkä menosuuntaan sen molemmat isofix-kiinnikkeet irtosivat ja istuin sinkoutui eteenpäin. Britax/Römer Xtensafixissa (9-36 kg) puolestaan olkavyö luiskahti törmäyksessä pois kiinnityskohdastaan ja puristi testinuken kaulaa. Sivutörmäyksessä Nania Babyride –istuimessa istuneen testinuken pää iskeytyi auton oveen kovalla voimalla liian matalien sivusuojusten takia. Kaikki kolme istuinta saivat heikon arvosanan turvallisuusosiosta ja siten myös heikon kokonaisarvosanan.
Etutörmäyksessä parhaiten menestyvät istuimet ovat useimmiten selkä menosuuntaan asennettavia, koska niissä niskan ja pään kuormitus jää vähäisimmäksi. Tuoreimmassa etutörmäystestissä paras oli turvakaukalo Cybex Aton 3 niin telakalla kuin ilman. Sivutörmäystestistä erinomaisen arvosanan saivat Cybex Juno 2-Fix, Britax/Römer Kidfix XP SICT sekä Recaro Monza Nova 2 Seatfix ja Recaro Monza Nova 2.
Vain oikein käytetty istuin suojaa
Turvaistuinten käytössä tapahtuu hyvin paljon virheitä. Siksi testissä painotetaan itse kolariturvallisuuden lisäksi myös helppokäyttöisyyttä. Käytön helppoudesta erinomaisen arvosanan saivat Cybex Aton 3 -turvakaukalo telakalla, Cybex Juno 2-fix -turvaistuin sekä Storchenmühle Solar -turvavyöistuin. Hema Baby –turvaistuimen asentaminen autoon ja lapsen kiinnittäminen istuimeen oli niin hankalaa, että istuin sai vain välttävän arvosanan, joka jäi myös sen kokonaisarvosanaksi.