Laissa on määritelty tarkasti ajankohdat, jolloin autossa tulee käyttää talvi- ja kesärenkaita. Nastattomia talvirenkaita, eli niin sanottuja kitkarenkaita, saa lain mukaan käyttää vaikka läpi vuoden, mutta kesärenkaita pehmeämmät kitkarenkaat kuluvat kesän kuumilla teillä huomattavasti kesärenkaita nopeammin. Myös talvirenkaiden turvallisuusominaisuudet ovat kesän kuumina päivinä kyseenalaiset esimerkiksi jarrutusmatkan suhteen. Näin ollen erityisesti ääritilanteissa kitkarenkaiden käyttäminen kesällä voi olla vaarallista ja vesiliirtoon joutumisen riski on kesärenkaita huomattavasti suurempi.
Lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää joulu-, tammi- ja helmikuun aikana. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. välisenä aikana, tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin, myöhemmän ajankohdan ollessa määräävä. Mikäli keliolosuhteet niin vaativat, myös muina aikoina nastarenkaiden käyttö on sallittua.
Parhaat talvirenkaat nousevat esiin testeissä
Riippumattomia talvirengastestejä toteuttavat useat automediat yhteistyössä Suomessa toimivien rengastestikeskusten kanssa. Rengastestit antavat kuluttajille hyvää tietoa turvallisten renkaiden valintaan.
Tekniikan Maailman talvirengasvertailussa (nro 17/2018) nastarenkaiden ykköseksi kohosi Michelin X-Ice North 4, jonka erikoisuus liittyy nastojen määrään. Uutuudessa on peräti 250 nastaa rengasta kohden, mikä on kolminkertaisesti rengasmallin edeltäjään verrattuna.
TM:n nastarengavertailun kolmen parasta:
- Michelin X-Ice North 4 (8,7 pistettä)
- Continental IceContact 2 (8,5 pistettä)
- Hankook Winter I*Pike RS2 (8,4 pistettä)
- Nokian Hakkapeliitta 9 (8,4 pistettä)
TM:n kitkarengasvertailun kolme parasta:
- Continental ContiVikingContact7 (7,9 pistettä)
- GoodYear UltraGrip Ice2 (7,6 pistettä)
- Pirelli Ice Zero FR (7,6 pistettä)
- Nokian Hakkapeliitta R3 (7,4 pistettä)
Autoliiton kustantaman Moottori-lehden nastarengastestissä (nro 9/2018) Nokian Hakkapeliitta 9 ja Continental Ice Contact suoriutuivat testatuista renkaista tasapainoisimmin. Myös Michelin X-Ice North 4 pärjäsi Tekniikan Maailman testin tavoin Moottorin kokeissa hyvin, ja rengas keräsi kehuja etenkin jääpidon osalta.
Muistilista talvirenkaiden vaihtoon
- Tarkista renkaiden urasyvyys ennen vaihtoa ja ota huomioon niiden kuluminen kesän aikana. Vaikka urasyvyyttä olisi nippa nappa suositeltu neljä millimetriä, renkaat kuluvat kesän ja etenkin kevään aikana, jolloin ne voivat olla syksyllä jo sakkokunnossa.
- Älä asenna liian vanhoja renkaita autoon. Vaikka kulutuspintaa olisi vielä jäljellä, renkaiden ominaisuudet heikkenevät vuosien myötä. Renkaita ei tulisi käyttää yli kuutta vuotta ja niiden kokonaisikä (renkaan valmistusajankohdasta) ei tulisi ylittää kymmentä vuotta. Renkaan iän näkee renkaan kyljen DOT-merkinnästä. Esimerkiksi luku 1016 tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 10 vuonna 2016.
- Tarkista, että renkaat ovat kuluneet tasaisesti. Mikäli rengas on kulunut toispuoleisesti, auton ohjauskulmat saattavat vaatia säätöä.
- Katso, ettei renkaassa ole kivenpistoja tai epätavallisia halkeamia. Renkaan sivupintojen kumi on tyypillisesti riskialtista viilloille, joita voi syntyä esimerkiksi terävään kuopanreunaan ajettaessa.
- Asenna paremmat eli vähemmän kuluneet renkaat aina taka-akselille, olipa auto etu-, taka- tai nelivetoinen.
- Asennuksen jälkeen tarkista renkaiden ilmanpaine. Oikea ilmanpaine vaikuttaa niin polttoainetaloudellisuuteen, turvallisuuteen kuin renkaiden kulumiseenkin. Suositellut ilmanpaineet löydät auton ohjekirjasta tai esimerkiksi polttoainekorkin luukun sisäpinnalta tai ovenkarmien välistä.
- Alumiinivanteiden kiristys täytyy tarkistaa momenttiavaimella noin sadan kilometrin ajon jälkeen. Teräsvanteille jälkikiristystä ei tarvitse suorittaa.
- Pese talvirenkaat huolellisesti ennen varastointia. Säilytä renkaat pimeässä ja viileässä tilassa.
Vinkit renkaiden säilytykseen
Kun autoon on saatu asennettua talvirenkaat, on aika pestä kesärenkaat suven pölyistä ja varastoida ne odottamaan kevättä. Renkaiden säilytys ei ole rakettitiedettä, mutta siinä kannattaa huomioida muutamia perusasioista, jotta renkaat säilyttävät parhaat ominaisuudet mahdollisimman pitkään.
Renkaat tulisi säilyttää mieluiten tasaisen viileässä ja pimeässä tilassa, jossa ei ole kosteutta. Paras säilytyslämpötila renkaille on noin +15 celsiusastetta. Yli 25 asteen ja alle 0 asteen lämpötilat voivat muuttaa renkaiden kumin ominaisuuksia ja lyhentää näin renkaiden käyttöikää.
Renkaiden säilytyksessä tulisi välttää tiloja, joissa ne voivat altistua roiskevedelle. Varastointitilan ilmankosteus ei saisi myöskään olla niin suuri, että vesi tiivistyy renkaan pinnalle. Valon suhteen renkaat vierastavat erityisesti suoraa auringonvaloa sekä keinovaloa, jonka ultraviolettipitoisuus on suuri.
Auton renkaat tulisi varastoida niin, että ne saavat levätä mahdollisimman luonnollisessa muodossa ilman, että niihin kohdistuu jännitystä, puristusta tai vääntymistä. Jos rengasta säilöö pitkään niin, että rengaspaineet laskevat ja kumi jää epämuodostuneeseen asentoon, rengas voi murtua kun se paineistetaan jälleen käyttöä varten.
Renkaiden varastoiminen suoraan esimerkiksi autotallin lattialle saattaa altistaa ne kosteudelle sekä erilaisille öljyille ja rasvoille.
Renkaita käsiteltäessä ja siirrettäessä tulee käyttää varovaisuutta, sillä pudottaminen ja heittely voivat vaurioittaa renkaan jalkaosan.
Tutustu Autotalli.comin muihin autonrenkaita käsitteleviin artikkeleihin.