Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Talvi tulee – näin maksimoit matkustusmukavuuden

Jälleen on se aika vuodesta jolloin on päästy talviajon makuun ja penkinlämmittimet kytketään taas käyttöön. Kylmään autoon istahtaminen ja ensimmäiset jäänraapimiset tuulilasista tuovat väistämättä mieleen myös auton lisälämmityksen tarpeellisuuden. Mutta millainen lisälämmitin olisi paras juuri minun autooni? Valitsenko sähkökäyttöisen vai polttoainekäyttöisen lämmittimen?
Talvi tulee – näin maksimoit matkustusmukavuuden

Moottorin lisälämmittimen käyttö kannattaisi aloittaa jo silloin kun lämpötila on +5. Puolen tunnin lämmitys sähkökäyttöisellä lohkolämmittimellä riittää pikkupakkaseen asti. Kun pakkasta on 10 astetta, tulee lämmitysajan olla tunti ja kovemmilla pakkasilla vähintään kaksi. Polttoainekäyttöisellä suositeltava käyttöaika on puolestaan lämpötilasta riippuen 10-30 minuuttia. Moottorin lisälämmitin säästää myös moottoria ja pienentää polttoaineenkulutusta.

Yhtenä lähtökohtana lämmittimen valinnassa voidaan pitää sähkön saatavuutta. Esimerkiksi kaupungin keskustoissa kaikille ei sähkötolppia riitä, vaan auto on pysäköitävä kadun varteen. Tällöin kyseeseen tulee ainoastaan polttoainekäyttöinen lämmitin, joka voidaan ajastaa käynnistymään laitteen yhteydessä asennettavalla kellolla, kaukosäätimellä tai älypuhelimeen ladattavan ohjelman avulla. Polttoainekäyttöisen lämmittimen etuna on sen paikasta riippumaton käyttö. Polttoainekäyttöinen lämmitin huolehtii sekä moottorin että auton sisätilan lämmityksestä. Polttoainekäyttöinen lämmitin on kuitenkin huomattavasti sähkökäyttöistä lämmitintä kalliimpi ostaa ja asennuttaa ja siitä aiheutuu myös huoltokustannuksia.

Esimerkiksi Peugeot 208:aan, Skoda Fabiaan tai Toyota Yarikseen polttoainekäyttöisen lisälämmittimen voi saada asennettuna jopa 1200 eurolla. Toisaalta isompaan autoon, esimerkiksi kuusisylinteriseen BMW 3-sarjaan (vm. 2007) sopiva lämmitin asennuksineen ylittää helposti 2000 euron rajan.

Sähkökäyttöisiä lämmittimiä varten on monissa taloyhtiöissä ajastimella varustetut sähkötolpat, mutta jos näin ei ole, voi lämmittimen toimintaa ajastaa pistorasiaan asennettavalla kellokytkimellä. Myös kauko-ohjaus ja älypuhelinohjaus ovat mahdollisia. Sähkölämmittimen valitsevan kannattaa saman tien asennuttaa autoon myös sisäpistoke sisätilanlämmitintä varten. Sisätilanlämmittimiä on eritehoisia ja laite kannattaakin valita auton koon mukaan. Sähköllä toimivan lämmittimen edut ja haitat ovat pähkinänkuoressa päinvastaiset kuin polttoainekäyttöisessä. Sähkökäyttöinen on suhteellisen edullinen hankkia ja asennuttaa, se on huoltovapaa, mutta tarvitsee aina sähköpistokkeen.

Sähkökäyttöinen moottorinlämmitin + sisähaaroitussarja maksaa asennettuna kooltaan pienemmän keskiluokan autoon, kuten esimerkiksi nelisylinteriseen Volkswagen Golfiin tai Ford Focukseen 400 - 600 €.

Tunnettuja polttoainekäyttöisiä lämmittimiä Suomessa ovat ainakin Webasto ja Eberspächer ja sähkökäyttöisistä lämmittimistä Defa ja Calix.

Kuva: Eberspächer


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin