Kaupungistumiseen ja palveluiden digitalisoitumiseen liitetään monesti käsitys, että ihmisten tarve liikkua olisi vähenemään päin. Todellisuudessa tarve liikkua ei ole häviämässä mihinkään, päinvastoin, mutta se miten ihmiset ja tavarat tulevaisuudessa liikkuvat on tyystin toinen kysymys.
Saksalainen Mercedes-Benz on esitellyt oman näkemyksensä älykkäästä liikkumisratkaisusta Kööpenhaminassa. Vision Urbanetic -nimellä kulkeva konseptimalli noudattelee Daimlerin jo aiemmin maalailemia tulevaisuuskuvia, joiden mukaisesti liikkuminen hoidetaan jatkossa sähköisesti, palvelumuotoisesti ja autonomisilla ajoneuvoilla.
Mercedeksen uusi konseptimalli koostuu sähköisen voimalinjan sisältämästä pohjarakenteesta ja sen päälle muutamassa minuutissa vaihdettavasta moduulista. Päivisin auto voi liikuttaa lounge-tyylisissä tiloissaan ihmisiä, yön tullen moduuli voidaan vaihtaa jopa kymmenen eurolavaa vetävään tavaramoduuliin.
Matkustajakäytössä tilaa on kahdeksan istuma- ja neljän seisomapaikan verran. Koko ajoneuvon pituus on 5,14 metriä, josta tavaratilan ja matkustamon osuus 3,7 metriä. Vision Urbanetic kulkee täysin autonomisesti ilman kuljettajaa, joten auton matkustamo on voitu rakentaa mahdollisimman ilmavasti ja istuinpaikat sijoittaa matkustamon reunoille.
Mercedes-Benz Vansin pääjohtaja Volker Mornhinweg totesi ajoneuvon lanseeraustilaisuudessa, että Mercedes-Benz suhtautuu liikkumiseen laajemmin kuin pelkkien ajoneuvojen valmistusnäkökulmasta.
"Liikkumisen tulee olla jatkossa kaupunkielämää parantavaa. Rahtikuljetusten määrän ennustetaan kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Monin paikoin kadut ovat jo äärimmäisen ruuhkaisia jo nyt, joten liikenne täytyy järjestää aiempaa tehokkaammin ja järkevämmin", Mornhinweg sanoo.
Mercedeksen nyt esitelty konseptimalli toimii täysin itsenäisesti ja ajoakun lataamista lukuun ottamatta se voi olla liikenteessä kellon ympäri. Autovalmistajan mukaan konseptimallin operointikulut ovat huomattavasti totuttua pienemmät ja se voi olla kannattavaa myös tilanteissa ja paikoissa, joissa se ei perinteisellä kuljettajan ohjaamalla ajoneuvolla sitä olisi.
Rajaton määrä moduuleita
Vision Urbaneticin vaihdettavat moduulit eivät rajoitu luonnollisestikaan nyt esiteltyihin kahteen. Erilaisille mahdollisuuksille on vain mielikuvitus rajoituksena, ja yksi mielenkiintoinen Mercedeksen jo suunnittelema käyttökohde on pyörillä liikkuva pakettiautomaatti, joka kulkee nimellä Molee (Mobile Locer Experience). Käytännössä verkkokaupasta tilatut tuotteet voisi sen avulla tilata haluttuna ajankohtana omalle kotiovelle. Tämäkin toteuttaa ajatusta siitä, että palvelut tuodaan ihmisten luokse ja liikenne vähenee, kun ihmisten ei tarvitse lähteä hakemaan omilla autoillaan postipaketteja kauempaa.
Kriittisellä ja skeptisellä mielellä voi toki suhtautua siihen, millaisella aikataululla nyt esitellyt tekniikat ovat arkitodellisuutta. Toisaalta on melko yhdentekevää, tuleeko lopullinen toteutus olemaan nyt esitellyn konseptin kaltainen, sillä osia siitä tullaan hyödyntämään jo ennen 2030-lukua, jolloin Mercedes arvioi nykyisen mallin olevan kokonaisuudessaan käytössä.
Sen sijaan osia siitä tullaan hyödyntämään jo aiemmin erityisesti suljetuilla alueilla, kuten tehdasympäristöissä sekä lentokentillä. Mercedeksellä onkin vankka aikomus lähteä testaamaan tekniikkaa käytännössä mahdollisimman pian. Mornhinwegin sanoin laajoissa kaupunkiympäristöissä toimiminen vaatisi infrastruktuurilta ja lainsäädännöltä vielä huimasti kehitystä, joten luonnollisempia aloituskohteita ovat yleisöltä suljetut alueet.
Vaikka Vision Urbanetic näyttääkin ulospäin lähinnä futuristiselta avaruusalukselta, sen sisältämä tekniikka on kaikkinensa jo käyttökelpoista. Sähköistä voimalinjaa Daimler on kehittänyt jo vuosikausia ja autonomisessa sensoritekniikassa ollaan jo pitkällä. Tekniikan puolesta Vision Urbanetic olisi periaatteessa jo valmis tositoimiin. Täytyy myös muistaa, että Helsinki-Vantaan lentoasemallakin on jo testattu suomalaisvalmisteista automatisoitua bussia terminaalin ja pysäköintialueen välillä. Lisäksi monissa varastoissa tavaranliikuttelu hoidetaan jo lähes täysin robottien voimin. Villit tulevaisuusvisiot on helppo tyrmätä, mutta ne saattavat olla lähempänä todellisuutta kuin kuvittelemmekaan.
Teksti ja kuvat: Teemu Granström