Täyssähköinen Škoda Enyaq iV -katumaasturi saattaa hyvinkin nousta suomalaisten suosikkisähköautoksi, ja automallin kovin kilpailija löytynee saman konsernin Volkswagen ID.3 -mallista. Myös esimerkiksi suosittu Tesla Model 3 ja siihen pohjautuva tuleva Model Y -katumaasturi lukeutuvat Enyaqin kilpailijoihin.
Škoda Enyaq iV ei ole tšekkimerkin ensimmäinen täyssähköauto, sillä piskuinen Škoda Citigo-e iV ehti ensimmäisenä (Suomessakin markkinoiden edullisimmaksi uudeksi täyssähköautoksi). Enyaq iV on joka tapauksessa Škodan ensimmäinen sähköauto, joka pohjautuu Volkswagen-konsernin MEB-perustekniikalle, eli samoihin ratkaisuihin VW ID.3:n kanssa.
Viisi erilaista vaihtoehtoa
Škoda Enyaq iV:n voi valita käytännössä viidestä eri mallivaihtoehdosta.
1. Škoda Enyaq iV 50
Perusmallissa auton toimintamatka on jopa 340 kilometriä ajoakuston nettokapasiteetin asettuessa 52 kWh:iin. Auto on takavetoinen ja sähkömoottorin huipputeho on 109 kW.
2. Škoda Enyaq iV 60
Takavetoinen, mutta hieman suuremmalla 58 kWh:n akustolla varustettu malliversio. Toimintamatkaksi kerrotaan 390 kilometriä ja moottorin tehoksi 132 kW.
3. Škoda Enyaq iV 80
Takavetoisten Enyaq-mallien lippulaiva, jossa on 77 kWh:n nettokapasiteetin akusto. Toimintamatka jopa 500 kilometriä täydellä latauksella ja moottorin teho 150 kW.
4. Škoda Enyaq iV 80X
Myöskin 77 kWh:n ajoakustolla varustettu malliversio, mutta kahdella sähkömoottorilla varustettu, mikä tekee autosta nelivetoisen. Moottoreiden yhteisteho enimmillään 195 kW ja toimintamatka 460 kilometriä.
5. Škoda Enyaq iV vRS
Enyaq-malliston suorituskykyisin vaihtoehto niin ikään 77 kWh:n akustolla (460 km toimintamatka) ja nelivedolla varustettuna. Huipputehoa 225 kW ja kiihtyvyys nollasta sataan 6,2 sekuntia.
Auton sisäinen laturi 11 kW:n tehoinen
Enyaq iV:n ajoakku on mahdollista ladata joko tavanomaisesta suko-pistorasiasta 2,3 kW:n teholla, Type2-laturista 11 kW:n teholla tai DC-pikalatauksessa 125 kW:n teholla.
Käytännössä hitaasta kotitalouspistorasiasta saa näin ollen ladattua Enyaq iV 50 -perusmallin akun tyhjästä noin 40 prosentin tasoon yön aikana kymmenessä tunnissa.
Täyssähköautolle suositellumpi vaihtoehto on asennuttaa kotiin tehokkaampi kiinteä Type2-latausasema, jolla Enyaqin akun saa täyteen akkukoosta riippuen 6-8 tunnissa. Type2-latausasema tuo ennen kaikkea auton käytettävyyteen joustavuutta, kun pidempiä matkoja ei tarvitse sen suuremmin suunnitella. Hidas suko-lataus soveltuu lähinnä käyttöön, jossa ajetaan pääsääntöisesti lyhyitä matkoja, ja pidemmät matkat ovat hyvissä ajoin etukäteen tiedossa.
Matkantekoon suunnattu DC-pikalataus onnistuu Enyaqilla 125 kW:n teholla, joskin suurin osa Suomen pikalatausverkostosta on edelleen 50 kW:n tehoon yltävää. Laskennallisesti Enyaqin akku täyttyy 10 prosentista 80 prosenttiin nopeimmillaan 40 minuutissa, mutta sen saavuttaminen edellyttää 125 kW:n pikalaturi ja suotuisia latausolosuhteita.
Uudenlainen sisätilasuunnittelu
Škoda Enyaq iV:n sisätiloista ei ole toistaiseksi julkaistu kuvia, mutta valmistaja on kertonut toteuttaneensa ne uudella tavalla aiempaa avarampina. Jonkinasteista suuntaa sisätiloille pystyi näkemään automallin konseptiversiossa, johon tutustuimme vuoden 2019 Geneven autonäyttelyssä.
Enyaq iV on 4648 mm pitkä, 1877 mm leveä ja 1618 mm korkea. Auton akseliväli on 2765 millimetriä.
Tavaratilaa Enyaqissa on valmistajalleen uskollisesti reilusti, perusasennossaan 585 litran edestä.
Škoda Enyaq iV:n tuotannon on määrä käynnistyä kuluvan vuoden lopulla, lanseerauksen tapahtuessa vuoden 2021 alussa. Auto valmistetaan Škodan päätehtaalla Mladá Boleslavissa.
Kuva: Škoda
AUTOTALLI.COM
Tutustu Škodan myytäviin uusiin täyssähköisiin automalleihin.