Kun yli kahden tonnin painoinen neliovinen henkilöauto kelaa nollasta sataan 2,8 sekunnissa, kyseessä on täysin kiistatta urheiluauton suorituskykyyn yltävä menopeli. Porsche Taycan on kuitenkin ensikohtaamisen perusteella enemmän Panameran kuin legendaarisen 911-mallin oloinen. Ehkäpä Taycan on perheauton tilantarpeet täyttävä käytännöllinen arkiauto yhtä lailla kuin suorituskyvyltään puhdasverinen urheiluauto.
Mistään koko kansan perheautosta ei ole kuitenkaan kyse, kertoohan sen jo keulalta löytyvä merkkikin. Porsche Taycan Turbon hinnat alkavat Suomessa 163 450 eurosta ja piristysruiskeen saaneen, eli Turbo S -mallin kohdalla 198 855 eurosta.
Mitä kaikkea parilla sadallatuhannella sitten saa? Kun kyse on täyssähköautosta, akkukapasiteettia autoon on pakattu 93,4 kWh. Se tarkoittaa 412-450 kilometrin toimintamatkaa täydellä akulla WLTP-syklin mukaisella mittaustavalla. Satakilowattituntinen akusto ei ole vielä ainutlaatuista, mutta sen latausnopeus Taycanissa on. Tällä hetkellä markkinoilla olevissa sähköautoissa sähköjärjestelmän jännite on tavallisesti 400 volttia. Porsche Taycanissa lukema on tuplattu 800 V:iin, mikä on mahdollistanut muun muassa suurimmaksi lataustehoksi huimat 270 kW:a.
Täyssähköautoa koskaan kokeilemattomalle jonkinlaisen vertailukohdan saa siitä, että Suomessakin nopeaan matkantekoon tarkoitetun pikalatausverkoston suurin teho on tyypillisesti 50 kW. Jo se riittää tavallisessa matkanteossa suhteellisen vaivattomaan kulkuun, mikäli lataustaukojen aikana viettää kahvi- tai lounashetken.
Mutta kun tehoa kasvatetaan Porschen 270 kW:iin, akku latautuu viiden minuutin aikana 100 kilometrin matkaan vaadittavan määrän. Jos akun on tiruttanut lähes tyhjäksi, viiden prosentin varaustasosta 80 prosenttiin päästään parhaimmillaan 22,5 minuutin lataamisella. Se on huima nopeus, joskaan ei sekään aivan ainutlaatuinen, paljon puhuttu Tesla kun kykenee omilla autoillaan jo vastaavan kaltaisiin nopeuksiin (250 kW).
Taycan koettelee fysiikan lakeja
Porschen nimeämiskäytännölle ja Taycanin Turbo-nimitykselle on jo ehditty sosiaalisessa mediassa nauraa yllin kyllin. Vaikkei autosta toki perinteistä ahdinta löydykään, suorituskyky ei jätä toivomisen varaa. Porsche Taycan Turbo kehittää 500 kW:n (680 hv) huipputehon ja tehokkaampi Turbo S vielä hurjemman 560 kW:a (761 hv) huippuväännön ollessa 1050 newtonmetriä.
Huippunopeus molemmilla autoilla on 260 km/h ja Porschen lupausten mukaisesti uutuus kestää ”kovaa ajoa” ilman, että tehoja täytyisi välillä laskea jäähdyttelyn takia. Huimaan 2,8 sekunnin kiihtyvyyteen nollasta sataan päästään luonnollisesti nelivedon turvin, joka on toteutettu molemmille akseleille sijoitetuilla sähkömoottoreilla.
Yksi Taycanin erityisistä ominaisuuksista on voimalinjan kaksivaihteisuus. Tyypillisesti täyssähköautoissa on vain yksi vaihde, mutta Taycanissa mukaan on otettu pitkävälityksinen kakkosvaihde, joka parantaa taloudellisuutta korkeilla ajonopeuksilla.
Toinen aivan erityinen piirre löytyy Taycanin matkustamosta. Normaalisti 10,9-tuumaisen tietoviihdejärjestelmän koon voi tuplata lisähinnasta niin, että etumatkustajalle tulee kojelautaan oma näyttöpaneeli. Järjestelmää pystyy nyt myös ohjailemaan äänikomennoin.
Nahaton vaihtoehto tarjolla
Ensi-istumalla autoa voisi luonnehtia täysiveriseksi premium-tuotteeksi. Porsche Taycan miellyttää taatusti konservatiivisia autoilijoita, jotka ovat tottuneet tietyntyylisiin konstailemattomiin ja poikkeuksellisen laadukkaasti viimeisteltyihin sisätiloihin. Tämä ei toki tarkoita, etteikö Taycanin yleisilme olisi varsin moderni, ja on autossa pientä kikkailuakin harjoitettu. Esimerkiksi latauspistokkeen luukku aukeaa hipaisupainikkeesta vetäytymällä auton korin sisään näkymättömiin.
Nousevana trendinä premium-automerkeillä alkaa olla nahkaverhoilun korvaaminen ekologisemmilla vaihtoehdoilla. Nyt myös Porscheen on tarjolla ensimmäistä kertaa täysin nahkaton sisäverhoiluvaihtoehto.
Takaistuimilla jalkatilaa on lisätty suunnittelemalla syvennykset auton alustaan sijoitettuun akustoon. Todennäköisesti kattokorkeus tulee ensimmäisenä istumamukavuutta rajoittavana tekijänä vastaan. Porsche Taycanin tavaratila on jaettu esimerkiksi Tesla Model S:n tapaan kahteen osaan. Takatavaratila on tilavuudeltaan 366 litraa ja keulaan sijoitettu lokero 81 litraa.
Porschen ajotestien mukaan jopa noin 90 prosenttia sähköautojen jarrutuksista tapahtuu sähkömoottorin talteenottojärjestelmällä ilman tarvetta käyttää perinteisiä hydraulisia levyjarruja. Sähköautovalmistajien välillä on suuria eroja siinä, millaisella voimakkuudella energiaa otetaan talteen, ja pystyykö pystyykö kuljettaja säätämään rekuperoinnin voimakkuutta. Taycanissa energiantalteenoton voimakkuus on poikkeuksellisen suuri, jopa 265 kW:a, eli lähes saman kuin auton suurin pikalatausteho. Suuri rekuperoinnin teho tullee tarpeeseen esimerkiksi hidastettaessa Saksan moottoritienopeuksista kohti tietyömaan seisovaa jononpäätä.
Lue muut Frankfurtin autonäyttelyyn 2019 liittyvät uutiset ja artikkelit.