Renkaanvaihto kannattaa pyrkiä suorittamaan hyvin valaistussa tilassa säältä suojassa. Näin esimerkiksi mahdollinen vesisade ja pimeys ei houkuttele tekemään renkaiden vaihtoa mahdollisimman nopeasti ja aikaa jää paremmin tarkistaa renkaiden, jarrupalojen sekä iskunvaimentimien kunto.
Renkaanvaihdon yhteydessä renkaan ollessa irti on kaikista helpoin hetki tarkistaa silmämääräisesti renkaan ripustusten kunto sekä renkaan taakse normaalisti jäävien osien, kuten jarruletkujen kunto. Huomiota kannattaa erityisesti kiinnittää siihen, näkyykö iskunvaimentimissa vuotoja, näyttävätkö jarrupalat hyväkuntoisilta ja näkyykö jarruletkuissa halkeamia ja väsymisen merkkejä.
Renkaanvaihdon jälkeen irrotetut renkaat kannattaa pestä huolellisesti ja jättää kuivumaan ennen varastointia. Renkaanhoitoaine on myös helppo levittää irrotettuihin renkaisiin.
Renkaiden pyörimissuunta
Renkaita vanteille asennettaessa sekä kesä- ja talvirenkaiden kausivaihdoissa tulee olle erityisen tarkka siitä, että renkaat asentaa autoon oikein päin. Oikea pyörimissuunta vaikuttaa merkittävästi auton turvallisuuteen. Talvirenkaat eivät poista vettä ja lumisohjoa renkaan alta pois kunnolla, jos pyörimissuunta on väärä. Nastarenkaissa nastat löystyvät puolestaan helpommin ja ne irtoilevat ennenaikaisesti.
Renkaan pyörimissuunnan voi tarkistaa renkaan kyljen merkinnöistä. Pintakuvioiltaan symmetrisissä renkaissa pyörimissuunta on merkitty nuolikuviolla. Epäsymmetrisissä renkaissa on puolestaa ”inside / outside”-teksti.
Epäsymmetrisissä renkaissa niiden ulkoreunassa on ohjaustuntumaa parantava jäykiste, joka ei toimi, jos renkaat asennetaan vanteille väärin päin. Tällöin rengas menettää ominaisuuksia etenkin kaarreajossa.
Mikäli renkaassa ei ole pyörimissuuntaa ilmaisevaa merkintää, se on suunniteltu toimimaan molempiin pyörimissuuntiin.
Hallitunkki
Renkaanvaihdon yhteydessä auton ylös nostettaessa kannattaa muistaa, että auton oma tavaratilan välipohjan alta löytyvä tunkki on yleensä tarkoitettu vain väliaikaiseen käyttöön vararenkaan asentamista varten.
Renkaiden kausivaihtoa varten kannattaa hankkia oman auton massaan riittävän tukeva hallitunkki, joka on paitsi vaivaton käyttää, se mahtuu yleensä matalammankin auton helman alle vaivattomasti.
Pelkän tunkin varassa renkaan vaihtaminen ei ole turvallista, ja tunkin viereen kannattaakin asettaa tarkoitukseen tehty pukki. Sellaisen puuttuessa lisäturvaa voi hakea esimerkiksi irtonaisesta pyörästä. Ennen auton alas laskemista täytyy kuitenkin muistaa varmistua siitä, ettei auton alle ole jäänyt työkaluja tai muita työvälineitä.
Auton nostokohta
Auton renkaidenvaihdon yksi kriittisiä kohtia on se, mistä kohti auton voi tunkilla nostaa ylös. Yleispätevää ohjetta oikeasta nostokohdasta on lähes mahdoton antaa, sillä kussakin autossa nostokohdat vaihtelevat. Oman auton nostokohta kannattaa tarkistaa auton käyttöohjekirjasta.
Yleensä nostokohta on merkitty auton rakenteissa kantavaan palkkiin nuolisymbolilla tai jonkinlaisella loveuksella. Nostokohdan ja hallitunkin nostolautasen väliin kannattaa asettaa mahdollisuuksien mukaan kuminen suojatyyny, joka estää nostokohtaa vaurioitumasta.