Jos olet lukenut ennen tätä tekstiä Mazda MX-30 -täyssähköautosta, olet saattanut saada mielikuvan lähes käyttökelvottomasta autosta. Kritiikki on liittynyt ennen kaikkea MX-30:n 35,5 kWh:n ajoakkuun, joka kuulostaa nykymittapuulla verrattain vaatimattomalta.
Ja totta se pieni onkin, mikäli käyttötarve on autolle, jolla ajetaan viikoittain esimerkiksi pidempiä mökkimatkoja. Uskallan kuitenkin väittää, että Mazda MX-30:n koko filosofia on ymmärretty täysin pieleen.
Koeajoimme Mazda MX-30 First Edition -mallia, joka maksaa täyssähköauton hankintatuki huomioon otettuna 33 990 euroa. Rehellisesti sanoen, yhdessäkään tämän hintaisessa autossa ei ole toistaiseksi tullut vastaan yhtä hienosti viimeisteltyjä sisätiloja. Nahkaa, korkkipuuta, metallipintoja sekä laadukasta hieman villakangasmaista verhoilua yhdistelevä ohjaamo voisi hyvin olla tuplasti kalliimmasta autosta. Tältä osin Mazda on onnistunut erinomaisesti, tätä autoa kehtaa esitellä kriittisemmällekin kaverille tai liikekumppanille. Mikäli autoa käy koeajamassa, huomiota kannattaa ensi-istumalla kiinnittää harvinaisen hyvin pehmustettuihin kyynärnojiin sekä istuimeen.
Sähköautojakin on jo erilaisia
Yleisesti ottaen suomalaista sähköautokeskustelua on tuntunut piinaavan halu tunkea jokainen autouutuus samaan muottiin. Ensimmäisenä teknisistä tiedoista katsotaan akkukapasiteetti, sitten toimintamatka ja viimeisenä kiihtyvyysarvot. Näiden perusteella päätetään, onko automalli hyvä vai huono.
Sähköautoilu on kuitenkin mennyt viimeisen vuoden tai kahden aikana niin paljon eteenpäin, että voidaan puhua jo aidosti erilaisista autosegmenteistä, joilla pyritään vastaamaan kuluttajien erilaisiin käyttötarpeisiin.
Jos puhutaan suomalaisista kaupunkialueista ja niiden kehyskunnista, suomalainen keskivertoautoilija ajaa reilusti alle sata kilometriä päivässä. Jatkuvaan pidempien matkojen taittamiseen Mazda MX-30:n noin 200 kilometrin toimintamatka tarjoaa tuskaista odottelua, mutta muutaman kerran vuodessa tapahtuviin mökkimatkoihin muutamat pidemmät pikalataustauot eivät tuota sen suurempaa estettä.
Mazda tuntuu tehneen MX-30:n tiukasti keskimääräisen autoilijan tarpeet huomioiden. Suhteellisen kompakti akkukapasiteetti tarkoittaa paitsi kohtuullista ja monen kukkarolle sopivaa hintaa, se on myös ympäristövastuullisempi valinta. Karrikoidusti voi ajatella, että toisen automallin 70 kWh:n ajoakkuun tarvittavista materiaaleista valmistaisi kahden Mazda MX-30:n akustot.
Mazda MX-30:n koeajossa kotilatausmahdollisuus korostui. Auto pääsee oikeuksiinsa oikeastaan vain silloin, kun autoa pystyy lataamaan kotipihassa. Jos kalenterissa ei ole tiedossa pidempiä matkoja, akullinen riittää hyvin parin kolmen päivän taajamapyörittelyihin.
Erikoisuutena kaappariovet
Viikon koeajomme keskikulutus oli 17,7 kWh/100 km, sisältäen kaupunkiajelun lisäksi yhden pidemmän matkan Espoosta Fiskariin ja takaisin. Kyseiseen matkaan lähdettiin noin 70 prosentin akun varaustasolla, kytkettiin auto perillä asioinnin ajaksi reiluksi kahdeksi tunniksi keskinopeaan Type2-laturiin ja ajeltiin kotiin pysähtymättä. AC-laturin teho MX-30:ssa on 6,6 kW ja DC-pikalatauksen 50 kW.
Vuoden 2021 puolella Mazda aikoo tuoda MX-30:sta myös niin sanotulla range extenderillä varustellun mallin myyntiin. Siinä wankel-bensiinimoottori toimii sähköä tuottavana generaattorina siinä tapauksessa, jos ajoakun virta pääsee loppumaan.
Taloudellista ajoa, ja ajamisen vaivattomuutta ylipäänsä, avittaa viisiportainen jarrutusenergiantalteenoton voimakkuuden säätömahdollisuus. Rekuperaation voimakkuutta säädellään ohjauspyörän siivekkeistä ja parasta järjestelmässä on se, että auto on mahdollista asettaa myös täysin rullaavaan tilaan, jolloin liike-energia saadaan ennakoidusti ajaen hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Valitettavan monessa täyssähköautossa rekuperoinnin niin sanottu nolla-asento eli vapaalla rullaus täytyy yrittää löytää edelleen polkimella.
Mazda MX-30:n hinnasta tekee houkuttelevan myös se, että automalli on crossover-tyylinen tavanomaista henkilöautoa korkeammalla ajoasennolla. Auton erikoisuus ovat kaappariovet, eli takaovet on saranoitu takaosastaan, jolloin käynti takapenkeille on ainakin perheen lapsille vaivatonta puuttuvan B-pilarin myötä. Kaappariovien haittapuoli on heikko näkyvyys kuljettajan paikalta takaviistoon. Kuolleenkulman varoitusjärjestelmä sekä peruutuskamera tulevat siis tarpeeseen.
Tavaratilan koko MX-30:ssa on 366 litraa, tai takaistuinten selkänojat kaadettuina 1171 litraa. Kontin tilavuus yllätti itse asiassa positiivisesti, sillä Mazdan kompaktimmat katumaasturit eivät ole olleet tältä osin järin tilavia, mutta sähkö-Mazdassa tilaa oli perhekäyttöönkin kohtuullisesti.
Mazda MX-30 First Edition on hinta huomioiden todella hieno kokonaisuus. Auton ajettavuus on kevyemmästä akusta ja vääntävästä sähkömoottorista johtuen hyvä, ja auto on poikkeuksellisen hienosti viimeistelty laadukkain materiaalein. Jos autokaupoilla on valmis tekemään kompromissin pienemmän ja ekologisemman akun suhteen, rahalle saa erinomaisen vastineen. Tätä automallia kannattaa katsoa teknisiä tietoja pidemmälle ja käydä ennakkoluulottomasti koeajolla.
Mazda MX-30 – tekniset tiedot
Moottori : e-Skyactiv sähkömoottori
Suurin teho : 105W/143hv
Suurin vääntö : 265nm
Kiihtyvyys, 0-100km/h : 9,7s
Huippunopeus, km/h : 140km/h
Akun kapasiteetti : 35,5kWh
Toimintamatka, yhdistetty (WLTP) : 200km
AC -lataus: Enimmäissyöttöteho 6,6kW
Akun takuu : 8 -vuotta / 160 000km
Kokonaispituus : 4395mm
Leveys, ilman peilejä : 1795mm
Korkeus (lastaamattomana) : 1555mm
Akseliväli : 2655mm
Maavara : 130mm
Kääntöympyrä : 11,37m
AUTOTALLI.COM