Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Plussat ja miinukset – mikä näistä automalleista on Vuoden Auto Suomessa 2021?

Vuoden Auto Suomessa -tittelistä kamppailee tänä vuonna Peugeot 2008, Porsche Taycan, Renault Captur, Škoda Octavia, Toyota Yaris ja Volkswagen ID.3.
Plussat ja miinukset – mikä näistä automalleista on Vuoden Auto Suomessa 2021?

Vuoden Auto Suomessa 2021 -kilpailu (VAS 2021) on edennyt finaaliin, jossa kuusi uutuusautomallia kamppailee halutusta tittelistä. Finaalikierrokselle selvinneet automallit äänestettiin kaikkiaan 27:n automallin joukosta. Valinnat ja äänensä kilpailussa antavat Auto- ja liikennetoimittajat ry:n yli satapäinen jäsenistö, joka koostuu ammattitoimittajista. 

Kokosimme näkemyksemme finaalikuusikon jokaisen automallin vahvuuksista ja heikkouksista.

Peugeot 2008

Peugeot 2008:n kohdalla voisi Vuoden Auto Suomessa 2021 -kilpailun osalta lukea aivan yhtä hyvin e-2008. Automallista on nimittäin tarjolla bensiini- ja dieselmallien ohella myös täyssähköinen malliversio, joka lienee suurin yksittäinen syy automallin finaalipaikkaan.

Peugeot e-2008 on VAS 2021 -kilpailun toistaiseksi edullisin täyssähköauto reilun 36 000 euron lähtöhinnallaan. Volkswagen ID.3:sta on tulossa lähitulevaisuudessa myös edullisempia malliversioita, mutta kuluttajan saatavilla niitä ei vielä tällä hetkellä ole.

Peugeot e-2008:n sähköisen voimalinjan perusta on 50 kWh:n akustossa ja 100 kW:n sähkömoottorissa. Autolla ajeleekin vaivatta noin 250 kilometrin matkan myös suomalaisissa olosuhteissa. Virallinen WLTP-toimintamatka autolla on 320 kilometriä ja marraskuisessa viikon koeajossamme testin keskikulutus asettui 16,7 kWh:iin sataa kilometriä kohden, jolloin laskennallinen toimintamatka olisi ollut täydellä akulla noin 300 kilometriä.

Peugeot e-2008:n lataaminen onnistuu pikalatauksessa enimmillään 100 kW:n teholla, ja auton latauksen sekä esilämmityksen hallinta onnistuu myös My Peugeot -puhelinsovelluksen kautta.

Tiloiltaan e-2008 on jopa yllättävän kookas. Ero samaa voimalinjaa hyödyntäviin Peugeot e-208:aan ja Opel Corsa-e:hen on etenkin perhekäyttöä ajatellen merkittävä. Peugeot e-2008:n tavaratila on kooltaan 434 litraa perusasennossa, eli enemmän kuin vaikkapa finaaliin yltäneessä Volkswagen ID.3:ssa. Koeajossamme Peugeotin tavaratilaan mahtui vauvan kuomulliset vaunut. Takapenkille sai kohtuullisen vaivattomasti sovitettua samaan aikaan vauvan turvaistuimen sekä leikki-ikäisen korokeistuimelle samalla, kun etupenkit oli varattu pitkille aikuisille.

Suurin mielipiteitä jakava tekijä Peugeot 2008:ssa lienee valmistajan i-Cockpit -ohjaamoasetelma, jossa mittaristoa katsellaan pienikokoisen ohjauspyörän yläpuolella. Kyseinen 3D-efektein varustettu mittaristo on suomalaisen Rightwaren käsialaa. Hankalaksi Peugeotin ohjaamoasetelman tekee se, että etenkin pitkäjalkaisella ohjauspyörä on pakko asettaa lähes jalkoihin kiinni, jotta mittariston näkee hyvin. Asian kanssa pystyy elämään, mutta ergonomialtaan Peugeot ei yllä parhaimmistoon. Huomioon tulee kuitenkin ottaa, että pienikokoiselle kuljettajalle i-Cockpit saattaa toimia vallan hyvin.

Porsche Taycan

Moni lienee hieraissut silmiään Porsche Taycanin lunastettua finaalipaikan VAS 2021 -finaalissa. Kyseessä kun ei ole mikään koko kansan automalli, ja kilpailussa suurin yksittäinen arvosteluperustelu tulisi olla rahalle saatava vastine. Alkaen hinnaltaan vajaat 115 000 euroa maksava Taycan on kuitenkin osoitus siitä, että omassa kategoriassaan auto tarjoaa nimenomaan kovaa ja vauhdikasta vastinetta rahalle. Mikäli vastaavat suoritusarvot iskettäisiin perinteiseen polttomoottorimalliin, hinta kohoaisi autoveron myötä aivan erilaisiin lukemiin.

Porsche Taycan on myös täyssähköautoksi monella tapaa edelläkävijä. Esimerkiksi edistyksellisyydestä käy esimerkiksi Taycanin 800 V:n voimalinja-arkkitehtuuri, joka mahdollistaa jopa 270 kW:n lataustehon. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 100 kilometrin toimintamatkan lataamista vain viidessä minuutissa.

Porsche Taycan Turbo S -malliversiossa sähkömoottorien yhteisteho on enimmillään hurjat 761 hevosvoimaa (560 kW) ja huippuvääntö käsittämättömät 1050 newtonmetriä.

Tehokkain Taycan edes hieman lisävarusteltuna maksaa reilusti yli 200 000 euroa, ja tämän hintaluokan autosta on vaikea löytää varsinaisesti moitteensijaa. Se, jolla tällaiseen autoon on varaa, kyllä sen myös hankkii, mikäli auton välittämä fiilis vastaa ostajan mieltymyksiä.

Se, ansaitseeko Porsche Taycan Vuoden Auto Suomessa -titteliä, on kysymys erikseen. Suuressa mittakaavassa Taycan ei ole autoteollisuutta mullistava tuote. Osa sen teknologiasta tulee varmasti valumaan alaspäin Volkswagen-konsernin automalleihin, mutta tässä hetkessä kyseessä on ennemmin pienen kansanosan luksustuote, ei markkinoita myllertävä volyymimalli.

Renault Captur 

Kuten Peugeot 2008:n kohdalla, myös Renault Capturin kohdalla finaalipaikka lienee ansaittu ennen kaikkea automallista tarjolla olevan kohtuuhintaisen sähköisen malliversion takia. Capturin kohdalla kyseessä on E-Tech -lataushybridi, jonka hinnat alkavat Suomessa 29 390 eurosta.

Captur E-Techin voi ehdottomasti katsoa tarjoavan rahalle hyvää vastinetta. Sisätiloiltaan B-segmentin katumaastureihin laskettava Captur vastaa itse asiassa kokoluokkaa suurempaa autoa.

Renault Capturissa on otettu hyvin huomioon auton erilaiset käyttötarpeet, mistä yhtenä esimerkkinä on syvyyssuunnassa liikuteltavat takapenkit. Säätövara on peräti 16 senttimetriä ja suurimmillaan tavaratilan saa venytettyä 557 litran kokoiseksi.

Captur E-Techin ajoakun kapasiteetti on 9,8 kWh ja ilmoitettu WLTP-toimintamatka yhdistetyssä ajossa on 50 kilometriä (kaupungissa jopa 63 kilometriä).

Monelle sähkökäyttöinen Renault saattaa kuulostaa vitsiltä, mutta ennakkoluuloille ei kannata antaa liikaa painoarvoa. Renault on itse asiassa yksi sähköautoilun pitkäikäisimmistä pioneereista, ja merkki on valmistanut täyssähköautoja massatuotantona jo useamman mallisukupolven ajan.

Renault Captur E-Techissä onkin hyödynnetty merkin Formula 1 -autoista saatuja kokemuksia, ja lopputuloksena on ainutlaatuinen voimalinja, jossa polttomoottori on yhdistetty kahteen sähkömoottoriin sekä älykkääseen monitilavaihteistoon.

Vuoden Auto Suomessa 2021 -kilpailussa Renault Captur ei välttämättä kuulu suurimpiin ennakkosuosikkeihin, mutta automalli saattaa hyvinkin päästä yllättämään, mikäli tuomaristo tarkastelee tuotetta nimenomaan ladattavan hybridin näkökulmasta.

Škoda Octavia

Uuden sukupolven Škoda Octavian yltäminen VAS 2021 -finaaliin saattoi olla yllätyksetöntä, mutta auto on kyllä paikkansa ansainnut. Uusi Octavia on finaalikuusikon automalleista kaikista monipuolisin.

Octaviasta on tarjolla perinteisten bensiini- ja dieselmallien lisäksi niin ladattava hybridi, kaasuhybridi kuin kevythybridi -mallivaihtoehtoja. Lisäksi auton voi ostaa joko porrasperäisenä Liftback-mallina kuin suomalaisten suosimana farmarina. Jotta valinta ei olisi liian helppoa, mallistosta löytyy niin etu- kuin nelivetoisia mallivaihtoehtoja. Mallistokattauksen kirsikkana toimii urheilullinen Octavia RS.

Škoda on merkkinä suomalaisten arvostama ja Octavia on yksi markkinoiden käytännöllisimmistä automalleista nimenomaan perhekäyttöä ajatellen.

Uuden pistokkeesta ladattavan Octavian hinnat alkavat vajaasta 36 000 eurosta. Sähköinen toimintamatka Octavian PHEV-mallilla on jopa 60 kilometriä (ajoakun kapasiteetti 13 kWh).

Škoda Octavia on pitkän historiansa aikana hiottu niin tasavahvaksi suorittajaksi monilla mittareilla, että autosta on hankala löytää kritisoitavaa. Octavialla ei Suomessa erotu massasta, mutta jos VAS 2021 -finalisteista pitäisi valita kaikista käytännöllisin joka paikan kulkupeli, Škoda korjaisi todennäköisesti potin.

Toyota Yaris

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös Toyota Yariksella. Auto on finaalikuusikon pienin automalli, mutta kompakteihin kuoriin on onnistuttu loihtimaan täysin uuden mallisukupolven myötä hyvät sisätilat.

Yaris hyödyntää Toyotan usean kymmenen vuoden kokemusta hybriditekniikasta, ja automalli kulkee totuttuun tapaan hyvinkin maltillisella kulutuksella. Auto on niin sanottu täyshybridi, eli sitä ei pysty lataamaan pistokkeesta, mutta toisaalta auton polttoaineenkulutus on aina yhtä taloudellinen.

Kun puhe kääntyy sähköisiin voimalinjoihin, Toyotaa on kohtuullisen helppo mollata siitä, että merkki on vitkutellut pistokkeesta ladattavien automallien markkinoilletuontia. Toisaalta Toyota on taatusti vaikuttanut hybriditekniikallaan niin Suomessa kuin maailmalla päästöjen pienentämiseen absoluuttisesti kaikista autovalmistajista eniten, etumatkaa kun on ehtinyt kertyä jo noin 20 vuoden ajan.

Uusi Toyota Yaris on tappavan tasainen suorittaja. Edelliseen sukupolveen verrattuna eteenpäin on menty paitsi hybriditekniikan, myös muotoilun ja auton turvallisuusvarustelun osalta. Uusimman Toyota Safety Sense -turvallisuusvarustelun ohella Yariksesta löytyy vielä toistaiseksi varsin harvinainen etumatkustajien keskiturvatyyny, joka laukeaa istuinten välistä.

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 ei ole valmistajansa ensimmäinen täyssähköauto, mutta automallin halutaan olevan merkin kolmas suuri vallankumouksellinen automalli legendaarisen Kuplan sekä Golfin jälkeen. Siitä mallimerkinnän numero kolme.

Volkswagen ID.3 erottuu paitsi sympaattisella ulkomuodollaan, se pitää sisällään myös hyvän sähköisen toimintamatkan (jopa yli 500 kilometriä suurimmalla akkupaketilla).

Kuluttajan näkökulmasta ID.3 tarjoaa vau-efektiä, mikäli suuntaa koeajamaan ensimmäistä täyssähköautoa. Paljon sähköautoilla ajaneelle ID.3 on enemmänkin laadukas täyssähköauto monen muun joukossa.

Ulkoisesti Golf-kokoluokan auto tuntuu sisältä yllättäen Passatin kokoiselta. Tämä on ennen kaikkea sähköisen voimalinjan pienen tilantarpeen ansiota, kun ohjaamo on voitu sijoittaa poikkeuksellisen eteen ja akseliväliä on saatu venytettyä.  

Ei ole epäilystäkään, etteikö Volkswagen ID.3 tulisi lunastamaan paikkaansa monen suomalaisen keskiluokkaisen perheen pihamaalta. Hinnaltaan ID.3 tulee asettumaan Suomessakin ensi vuonna sähköauton hankintatuen kanssa edullisimman mallin kohdalla alle 30 000 eurosta, joten valintaa voimalinjan suhteen ei tarvitse enää tehdä hinnan sanelemana.

Volkswagenille täytyy nostaa hattua siitä, että vuoden 2015 dieselpäästöskandaalin jälkeen valmistaja tuntuu tosissaan panostaneen asiakkaiden luottamuksen saamiseksi takaisin. ID.3:n kerrotaankin olevan maailman ensimmäinen täysin hiilineutraali sähköauto. Tämä perustuu siihen, että asiakkaalle luovutettaessa auton kaikki tuotannonaikaiset päästöt on kompensoitu erilaisten ympäristöprojektien kautta. Luovutuksesta eteenpäin vastuu päästöttömyydestä siirtyy kuluttajalle. Onneksi Suomessa uusiutuvan sähkön ostaminen on tehty paitsi helpoksi, myös edulliseksi.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin