Kevään ja kesän aikana Helsingin kaduilla on saattanut nähdä suupielet ylös nostattavan menopelin. Alle 2,5 metrisen vaaleansinisen laatikon, joka kulkee täysin sähköisesti ja johon mahtuu kaksi matkustajaa vierekkäin.
Citroën esitteli Amin alun perin Geneven autonäyttelyssä 2019, jolloin kulkuneuvo lukeutui näyttelyn ”ihan hauska, mutta tuskin tulee tuotantoon”-sarjaan. Lähes kolme vuotta myöhemmin Ami on kuitenkin tuotu markkinoille kotimaassaan Ranskassa tasan 6000 euron hintaan.
Edullinen hinta selittyy pitkälti sillä, että piskuisessa autossa on vain 5,5 kWh:n ajoakku ja sisätiloista on karsittu kaikki turha pois. Ovi avataan sisäpuolelta kangasremmistä nykäisemällä, keskeltä saranoitu ikkuna avataan taittamalla yläosa alas, tietoviihdejärjestelmän virkaa ajaa kännykkä ja bluetooth-kaiutin.
Äkkiseltään voi kuulostaa melkoisen ankealta, mutta lyhyt koeajo sai pohtimaan auton merkitystä hieman syvemmin.
Ensinnäkin Ami on varsin katu-uskottava ja kanssa-autoilijoissa positiivisia reaktioita herättävä; suorastaan sympaattinen. Amia ei tarvitse ajaa häpeillen.
Amilla on myös tarkkaan määritelty käyttötarkoitus: kuljettaa yhtä tai kahta henkilöä lyhyitä matkoja kaupunkiolosuhteissa edullisesti ja lähipäästöittä. Sen ajoakku riittää 75 kilometrille ja lataus onnistuu integroidulla latauskaapelilla kolmessa tunnissa tavallisesta suko-pistorasiasta. Monelle pääkaupunkiseudulla asuvalle Amin kaltainen ajoneuvo olisi täysin riittävä hoitamaan päivittäisiä työ- ja ostosmatkoja.
Jos Amia vertailee vaikkapa saman konsernin Peugeot e-208 täyssähköautoon, Amin 5,5 kWh:n ajoakkuja pystyisi valmistamaan teoriassa yhdeksän kappaletta yhden e-208:n akun vaatimin resurssein.
Samaa vertailua voisi käyttää myös ajoneuvon energiatehokkuudesta. Jotta e-208 olisi yhtä energiatehokas kuin Citroën Ami, sen tulisi kulkea 50 kWh:n ajoakullaan 681 kilometriä. Amin keveys on valttia.
Citroën Ami on tietyllä tapaa kompromissi henkilöauton ja sähköpotkulaudan välillä. Lämmitetyn kabiinin ja neljän pyörän myötä se on ehdottomasti sähköpotkulautaa mukavampi ja turvallisempi liikkumisväline, mutta kyllä moni siitä huolimatta valitsisi kalliimman henkilöauton.
Koronapandemian myötä moni suomalainenkin on alkanut pohtia tarkemmin omaa liikkumistaan. Jos pihassa seisoo kaksi autoa lähes käyttämättöminä, voisiko toisen niistä korvata Amin kaltaisella kevyellä ja edullisella ratkaisulla.
Vielä vajaat kolme vuotta sitten Citroën Amin konseptille oli helppo hymähdellä. Nyt ajoneuvon karsittu ja täyssähköinen luonne kiteyttävät osuvasti sen, että vähempikin voisi monelle riittää.
Omalla tavallaan Ami palaa legendaarisen rättisitikan, 2CV:n, aikaan: vähillä resursseilla tuotetaan järkikulkupeli, joka erottuu kuitenkin massasta. Yltäkylläisyyteen jopa pienten henkilöautojen kokoluokassa tottuneet kuluttajat joutunevat jatkossa tottumaan ajatukseen siitä, että autot muuttuvat myös sisätiloiltaan pelkistetympään suuntaan. Jokainen autoilija joutunee miettimään tulevaisuudessa aiempaa tarkemmin, mihin pääasialliseen käyttötarkoitukseen autoa hankkii.
Yksi autoilun päästökeskustelussa sähköautoja vastustava kanta tuntuu olevan se, että yhden ja saman henkilöauton tulisi kyetä lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin käyttötarkoituksiin. Aika on kuitenkin ajamassa tällaisen ajattelun ohi, ja järkevämpää olisi miettiä sitä, millaista käyttöä ajoneuvolla on 90 prosenttia ajasta. Sen lopun kymmenyksen voi turvautua vaikkapa vuokra-autoihin tai esimerkiksi kesän yli tapahtuvaan leasingiin. Myös Citroën Amin voi liisata Ranskassa niinkin huimaan, kuin 19,99 euron kuukausihintaan.
Suomeen Citroën Ami saadaan, mikäli maahantuojalle näytetään tehtaan suunnasta vihreää valoa lisätä ajoneuvo maahantuontiohjelmaan. Hakemus on jo vetämässä.