Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Pakkasjakson koeajossa Hyundai Ioniq 5 – täyssähkö osoittautui mukavuudeltaan verrattomaksi

Kun ulkolämpömittari näyttää lähemmäs kahtakymmentä miinusastetta, täyssähköauton edut tulevat parhaiten esille.
Pakkasjakson koeajossa Hyundai Ioniq 5 – täyssähkö osoittautui mukavuudeltaan verrattomaksi

Sähköauton toimintamatka ei ole pakkasella yhtä pitkä kuin kesän helteillä. Asia on kiistaton fakta, mutta todellisuudessa asialla ei ole juurikaan merkitystä, mikäli autoa on mahdollista ladata kotona tai työpaikalla. 

Koeajomme uudella täyssähköisellä Hyundai Ioniq 5:llä sattui sopivasti talven toistaiseksi kovimpaan pakkasviikkoon, mikä tarjosi hyvän tilaisuuden päästä kokeilemaan verrattain suuriakkuisen (73 kWh) auton talviominaisuuksia. Tavanomaisen pääkaupunkiseutupyörittelyn ohella viikon ajoon sisältyi myös pidempi matka Espoosta Lappeenrantaan ja takaisin.

Teknisesti yksi edistyksellisimmistä 

Hyundai Ioniq 5 on monella tapaa yksi tämän hetken kiinnostavimmista automalleista niin muotoilun, tilaratkaisujen kuin teknisten innovaatioidenkin osalta. Auto on koottu uudelle E-GMP -rakenteelle, joka on käytännössä skeittilautaa muistuttava sähköisen voimalinja omaava alusta, jonka päälle on koottu poikkeuksellisen tilava matkustamo hervottoman kolmemetrisen akselivälin ansiosta.

Hyundai IONIQ 5 takavalot

Ulkoisesti auto jakaa retropikseli-ilmeellään taatusti mielipiteitä, mutta kooltaan se on huomattavasti järeämpi, jopa katumaasturimainen, kuin mitä kuvat antavat olettaa. 

Tekniikaltaan mielenkiintoinen 800 voltin akkujärjestelmä mahdollistaa optimaalisissa olosuhteissa 100 kilometrin lataamisen vain viidessä minuutissa. Toistaiseksi vastaavaa on nähty oikeastaan vain Porsche Taycanissa.

Uutta on myös mahdollisuus virran ulosottoon V2L-tekniikalla (vehicle-to-load) jopa 3,6 kW:n teholla. Käytännössä auton latauspistokkeeseen kytkettävän adapterin kautta voi ottaa virtaa vaikkapa sähkögrillille tai sähköistää jopa pienen kesämökin oleellisimmat laitteet.

Kuljettajan on helppo vaikuttaa sähkönkulutukseen

Sähköautoja koskevissa kirjoituksissa latausasiat ja niiden hankaluus korostuvat välillä turhankin paljon. Julkisilla latausasemilla vaaditaan erilaisia puhelinsovelluksia, laturit saattavat olla varattuja, pahimmassa tapauksessa kokonaan pois käytöstä. Pakkasella pikalaturit eivät yleensä anna täyttä tehoa.

Ehkäpä oleellisin lähtökohta sähköautoa harkitessa on se, onko kotiin tai työpaikalle mahdollista saada kiinteä ja helppotoiminen Type 2 -latausasema. Sellaisen hankkiminen ja asennuttaminen ei maksa enää paljon. Jos kodin pääsulakkeet eivät kestä esimerkiksi 11 kW:n laturin asentamista, monen laturin voi asettaa toimimaan esimerkiksi 5,5 kW:n teholla. Sekin riittää lähes aina yön yli latailuun.

 

Sähköauton käyttökokemuksia etsiessä kannattaakin lukea lehtikirjoittelun lisäksi myös sähköauton omistajien kertomuksia esimerkiksi Facebook-ryhmistä. Suositun Sähköautot-Nyt -ryhmän lisäksi lähes jokaiselle sähköautomallille löytyy omat ryhmänsä, joissa asialliset kysymykset saavat runsaasti asiallisia vastauksia. 

Latauskysymysten ohella sähköautojen kulutuslukemat herättävät paljon keskustelua. Virallista WLTP-toimintamatkaa pidetään monesti valmistajan lupaamana toimintamatkana, mitä se ei luonnollisestikaan ole, vaan sähkönkulutukseen ja sitä myöten auton toimintamatkaan vaikuttaa ulkoisten olosuhteiden lisäksi myös kuljettajan oma toiminta. WLTP-lukemat helpottavat ennen kaikkea automallien keskinäistä vertailua.

Sähköautolla ajaminen on itsessään helppoa, mutta täyden hyödyn irti saamiseksi autoilijan kannattaa perehtyä taloudellisen ajon perusteisiin sekä auton energiantalteenoton hyödyntämiseen.

Rekuperaation säätömahdollisuutta voisi verrata siihen, että opettelisi ajamaan taloudellisesti manuaalivaihteisella polttomoottoriautolla. Vaikka sähköautojen automaattiset energiantalteenottoasetukset ovat nekin jo varsin älykkäitä, taloudellisin vaihtoehto on harjoitella hyödyntämään liike-energiaa manuaalisin säädöin.

Ioniq 5 antaakin oivat mahdollisuudet rekuperoinnin säätämiseen ohjauspyörän siivekkeistä. Ääripäissä on täysin vapaalla rullailu sekä niin sanottu i-pedal -toiminto, joka mahdollistaa ajamisen ilman jarrupoljinta.

Hyundain aiemmatkin täyssähköautot Kona Electric ja Ioniq Electric ovat osoittautuneet todella taloudellisiksi sähkönkulutuksen suhteen, ja sama pätee myös uuteen Ioniq 5:een. Autoa maahantuojalta noutaessa hyppäsimme niin sanotusti kylmiltään auton rattiin. Edellinen kokemus automallista oli kesältä, ja vaikka matka starttasikin lämpimästä hallista, pakkaskelissä kotimatka taittui lämmöt päällä hämmästyttävän taloudellisesti alle 14 kWh/100 km keskikulutuksella.

Kylmyys on tiettyyn pisteeseen asti sähköauton vihollinen, joskin tässäkin kohtaa kotilatausasema nousee arvoon arvaamattomaan. Piuhan päässä auton esilämmitys onnistuu verkkovirralla akkukapasiteettia käyttämättä, ja lämpöä tuotetaan muutamassa minuutissa lämmittämään matkustamo miellyttäväksi.

Ilman esilämmitystä ja pätkittäisessä lyhyessä ajossa Ioniq 5:n keskikulutus pyöri kovalla pakkasella 20-30 kWh/100 km lukemissa, jolloin todellinen toimintamatka asettui noin kolmeensataan kilometriin täydellä akulla. Esimerkkinä: jos ajoa tulee viikottain pääkaupunkiseudulla 500 kilometriä, Ioniq 5 täytyy ladata viikon aikana vain kerran. 

Toisaalta, jos lyhyet matkat ajaa voimakkaasti kiihdytellen ilman ajatustakaan ennakoivasta ajotyylistä, kulutusmittari näyttää helposti 30-40 kWh/100 km. Kuljettajia on monenlaisia.

Espoo – Lappeenranta – Espoo

Pidemmälle 240 kilometrin Lappeenrannan reissulle Ioniq 5 ladattiin kotipihassa täyteen ja auto esilämmitettiin ennen matkaa. Noin kymmenessä pakkasasteessa ajettu menomatka taittui nopeusrajoitusten mukaan vakionopeudensäätimellä ajaen noin 20 kWh / 100 km keskikulutuksella, ja perille päästessä akussa oli virtaa vielä lähes 30 prosenttia. Todellinen toimintamatka olisi ollut akku tyhjäksi ajaen näin ollen lähemmäs 400 kilometriä.

Paluumatkaa varten täytyi turvautua julkiseen K-Latauksen 50 kW:n tehoiseen pikalaturiin. Tunti ja 10 minuuttia Citymarketin parkkihallissa täytti akkua 52,8 kWh:n verran, ja loput muutamat prosentit täytettiin ennen lähtöä tavanomaisesta suko-pistokkeesta auton matkalaturia hyödyntäen. K-Latauksen pikalataukselle olisi tullut normaalisti hintaa 14,20 euroa, mutta Plussa-asiakkaalle myönnettävän 50 prosentin alennuksen myötä latauksesta maksettiin vain 7,10 euroa.

 

Paluumatka ajettiin parinkymmenen pakkasasteen lämpötilassa. Ilman esilämmitystä sähköä kului noin 26 kWh / 100 km keskikulutuksella. Kotipihaan käännyttäessä pelivaraa oli vielä muutama kymmenen kilometriä. Matkasta siis selvittiin ilman välilatauksia, vaikka hieman tiukille vetikin. Illan ja yön aikana kolmivaiheisen Webasto Pure -kotilatausaseman kautta ladattuna auto olisi ollut aamulla valmis samanmoiseen reissuun.  

Kolmemetrinen akseliväli tuo väljyyttä

Pidempi matka neljän hengen kuormalla oli hyvä testi myös auton kuljetuskapasiteetin suhteen. Miellyttävän väljän ja avaran matkustamon kääntöpuolena on hieman ahdas tavaratila, joka on kyllä paperilla runsaankuuloisesti 527 litraa, mutta käytettävyyttä syö tilan mataluus. Tavaratilan rullaverhopeitto ilman kunnon kuljetinkiskoja oli hieman raivostuttava ja sen käyttäminen jäi vähälle. Onneksi latauspiuhat on mahdollista piilottaa konepellin alta löytyvään lisätavaratilaan, joka on koeajamassamme takavetoisessa mallissa 57 litran suuruinen.

 

Etupenkkien välinen keskikonsoli on poikkeuksellisesti liikuteltava. Koko härpäke liukuu eteen-taakse ja kyynärnojan kannen alta löytyy matala säilytystila. Avoin suuri säilytyslokero on talvella hyvä paikka hanskoille ja pipolle, juomapulloille löytyy kaksi pidikettä. Ovitaskut ovat ahtaat ja niistä esimerkiksi hanskat tippuvat helposti oven avaamisen yhteydessä. Hansikaslokero on erityisen näppärästi vetolaatikko.

Istuinten mukavuus Hyundai Ioniq 5:ssä on mallikkaalla tasolla. Erityisesti etupenkkien eteenpäin kurottavat niskatuet miellyttivät, ja kaiken kaikkiaan matkustamon materiaalit tuntuivat laadukkailta ja hyvin viimeistellyiltä.

Muutoin auton hyvää käytettävyyttä heikentää hipaisukytkimin toteutetut ilmastoinnin säädöt, joiden käyttäminen hansikkailla ei onnistunut. Puute on sinällään pieni, sillä auto lämpiää nopeasti eivätkä sormet pääse paleltumaan.

Koeajon päätteeksi Googlen algoritmit tekivät taikojaan ja Youtube alkoi ehdotella off-grid -mökin rakennusohjevideoita. Ajatusleikkinä pieni aurinkopaneelein varustettu mökki meren äärellä sekä Hyundai Ioniq 5 kuulostaakin varsin kiehtovalta yhdistelmältä. Kesäpäivisin paneelit voisivat jauhaa sähköä varastoon auton akustoon, auringon laskeuduttua mökki ja terassi valaistaisiin samaa sähköä käyttäen V2L-adapterin kautta auton akusta.

 

Tutustu Hyundai IONIQ 5 -mallisarjan hintoihin tai pyydä autosta yksityisleasing-tarjous.

Katso myös Hyundai IONIQ 5 vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin