Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Ovatko nopeusrajoitukset kohdallaan – vai pitäisikö niitä nostaa tuntuvasti?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muuten tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Ovatko nopeusrajoitukset kohdallaan – vai pitäisikö niitä nostaa tuntuvasti?

Nopeusrajoitukset puhuttavat sekä kesällä että talvella. Kysyimme Autoliiton koulutuspäälliköltä Teppo Vesalaiselta, pitäisikö nopeusrajoituksia nostaa.

Eivätkö talvinopeusrajoitukset ole turhaa hössötystä, kyllähän autoilijat osaavat sovittaa nopeutensa kelien mukaan?

Talvirajoituksen tulisi olla voimassa vain, kun keli sitä oikeasti edellyttää. Tällainen muutos motivoisi kuljettajia ymmärtämään talvirajoitusten tarpeellisuutta, jolloin myös niiden noudattaminen paranisi. Uudistus voitaisiin toteuttaa muuttuvilla rajoitusmerkeillä tai edullisemmin asentamalla kaksi erillistä kiinteää nopeusrajoitusmerkkiä: ylempänä olisi varsinainen rajoitus ja alempana talvirajoitus varustettuna lisäkilvellä, esimerkiksi liukastelevan auton kuvalla. Näin vältyttäisiin myös merkkien vaihtorumbalta.

Eikö kaikilla moottoriteillä pitäisi olla muuttuvat rajoitukset, ettei kesämäisillä talvikeleillä tarvitsisi körötellä, eikä lumimyräkässä olisi pakko ajaa satasta?

Satasen rajoitus ei missään tapauksessa pakota ajamaan kyseistä nopeutta – sillä osoitetaan suurin sallittu nopeus. Ajonopeus on aina sovitettava sellaiseksi, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan eikä liikenneturvallisuus vaarannu. Monesti turvallinen tilannenopeus on huomattavasti suurinta sallittua nopeutta alhaisempi. Muuttuvat nopeusrajoitukset olisivat moottoriteillä erittäin hyvä ja toimiva – mutta kallis – ratkaisu.

Autot paranevat ja ajonopeuksia pyritään pudottamaan. Eikö tässä ole paha ristiriita?

Tavallaan on, mutta tietyissä paikoissa alhaiset rajoitukset ovat erittäin perusteltuja. Tällaisia ovat koulujen ja päiväkotien lähistöt, tietyömaat tai muut tilapäisjärjestelyt. Olennaista olisi, että muuta lähialuetta alhaisempaa rajoitusta käytettäisiin täsmäiskumaisesti. Tällöin kuljettajat suhtautuisivat rajoituksiin vakavammin ja noudattaisivat niitä paremmin. Erityisesti tietyömailla näkee usein tarpeettoman alhaisia rajoituksia ajankohtina, jolloin työmaalla ei työskennellä. Tämä saa ihmiset suhtautumaan rajoituksiin välinpitämättömästi.

Kannattaako Autoliitto moottoriteiden kesänopeuksien nostamista 120:sta 130 km/h:iin? Vai pitäisikö saman tien nostaa rajoitus 140 km/h:iin?

Autoliitto kannattaa kesärajoitusten nostamista 130 km/h:iin tietyillä moottoritieosuuksilla. Nosto 140 km/h:iin on jo sen verran tuntuva, että sellaista en lähtisi esittämään. Tavoitteena on sujuvoittaa liikennettä vaarantamatta liikenneturvallisuutta – ei palata vanhaan nopeusrajoituksettomaan aikaan.

Heikkenisikö liikenneturvallisuus nopeuksien nostolla? Ohittamisen tarve ainakin vähenisi?

En usko, että moottoritienopeuden 10 km/h:n nostolla olisi vaikutuksia liikenneturvallisuuteen. Moottoritiet on pääosin ympäröity hirviaidoin, kohtaamisonnettomuuksien vaara on pieni, ja jos liittymistilanteessa kolaroidaan, kyseessä on usein kiilaamistyyppinen onnettomuus. En usko, että rajoituksen nostolla vähennettäisiin ohituksen tarvetta, koska edelleenkin moottoriteillä ajaisivat myös ajoneuvot, joilla on alhaisempi ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus.

Kun kesämökkikausi alkaa, moottoriteille tulevat kevytperäkärryt, joista suurin osa kiitää vähintäänkin 100 km/h. Pitäisikö näiden yhdistelmien enimmäisnopeus nostaa 80:sta 100 km/h:iin?

Kyllä pitäisi, ja tästähän on jo päätöskin. Kun uusi tieliikennelaki astuu voimaan 1.6.2020, kevytperävaunua saa vetää 100 km/h, ellei tiekohtainen rajoitus ole alhaisempi.

Karavaanarit lienevät jatkossa aiempaa vähemmän teiden tukkona, kun matkailuajoneuvoilla saa ajaa tiekohtaisten rajoitusten mukaisesti?

En ole kokenut karavaanareita tientukoksi tähänkään asti. Tiellä liikkuu monenlaisia ajoneuvoja, joilla on omanlaisensa erityispiirteet ja ajoneuvokohtaiset rajoitukset. Uuden tieliikennelain myötä enintään 750 kg:n perävaunua saa vetää 100 km/h. Valtaosa matkailuvaunuista on kuitenkin painavampia, joten matkailuvaunuyhdistelmien nopeuteen uudistus ei juuri vaikuta. Matkailuautojen osalta rajoitukset poistuvat enintään 3 500 kg:n ajoneuvoilta.

Mikä on muuten pakettiautojen enimmäisnopeus? Arkiaamuisin pääkaupungin sisääntuloteillä se vaikuttaa lähentelevän tasoa 150 km/h!

Riippuen pakettiautosta 80 tai 100 km/h. Uuden tieliikennelain myötä myös pakettiautojen ajoneuvokohtainen rajoitus poistuu.

Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.

Teksti: Pekka Virtanen
Kuva: Teemu Granström

 


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin