Tyylikkääseen muotoiluun ja premium-tasoiseen viimeistelyyn panostava DS on toistaiseksi suomalaisille varsin uusi tuttavuus. Citroënista eriytetty automerkki on tuomassa oman näkemyksensä viime vuosina suosioon nousseeseen kompaktien katumaastureiden sarjaan.
Uusi DS 3 Crossback -nimellä kulkeva automalli tulee tarjolle bensiini- ja dieselmoottoreilla, mutta suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla markkinoille tulevaan täyssähkömalliin, e-DS 3 Crossbackiin.
Sähköautouutuuden toimintamatkaksi kerrotaan 300 kilometriä WLTP-mittaustavalla laskettuna. Lukua voi pitää jopa paperilla ilmoitetuksi arvoksi varsin realistisena, sillä 50 kWh:n akustolla kolmensadan kilometrin toimintamatka tarkoittaisi noin 16,6 kWh/100 km keskikulutusta.
Uuden e-DS 3 Crossbackin lataus onnistuu nopeimmillaan 100 kW:n teholla pikalatauspisteellä. Näin ollen matkantekoa varten autolla voi hyödyntää paitsi jo olemassa olevaa kattavaa 50 kW:n pikalatausverkostoa, myös tulevia suurteholatausasemia, jotka kykenevät antamaan virtaa 100 kW:n teholla. Suomen ensimmäinen suurteholatausasema on jo käytössä Lohjan ABC-liikennemyymälän yhteydessä.
Myös kotilatauksen ja niin sanotun asiointilatauksen nopeus on e-DS 3 Crossbackissa hyvällä tasolla. Auton sisäinen laturi on teholtaan 7 kW, mutta lisähinnasta tehon voi nostaa 11 kW:iin. Käytännössä 7 kW:n teholla ladattaessa tunnin ostoskeskusreissun aikana autoon saadaan karkeasti noin 50 kilometrin edestä toimintamatkaa.
Sähköautouutuuden moottori on teholtaan 136 hevosvoimaa (100 kW) ja enimmäisvääntö 260 Nm. Kiihtyvyydeksi 0-100 km/h kerrotaan 8,7 sekuntia, mutta arkikäytössä ehkäpä oleellisempi on rivakka 3,3 sekuntia 0-50 km/h matkalla.
Erottuvan muotoilun ja viimeistelyn lisäksi DS 3 Crossbackissa kerrotaan panostetun kuljettajaa avustaviin teknologioihin sekä helppokäyttöisyyteen. Tarjolle tulee esimerkiksi täysin automaattinen pysäköintiavustin sekä mahdollisuus käyttää autoa ilman avainta älypuhelinsovelluksen avulla. Sovellus perustuu Bluetooth-yhteyteen, jolloin autoon pääsee myös siinä tilanteessa, että matkapuhelinverkko olisi pois pelistä. Auton jako onnistuu samanaikaisesti enimmillään viidelle käyttäjälle.
Katso myytävät DS-merkin uudet automallit.
Teksti: Teemu Granström / Kuvat: DS Automobiles