Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Onko edullinen hyvä? Koeajossa Hyundai Ioniq Electric -täyssähköauto

Hyundai Ioniq Electric on yksi markkinoiden edullisimpia täyssähköautoja. Pärjääkö automallin 28 kWh:n ajoakulla pidemmillä matkoilla?
Onko edullinen hyvä? Koeajossa Hyundai Ioniq Electric -täyssähköauto

Hyvää ei saa halvalla, kuuluu vanha viisaus, mutta voisiko hyvän saada suhteellisen edullisesti? Jo muutaman vuoden markkinoilla ollut Hyundai Ioniq Electric -täyssähköauto saattaa vaikuttaa paperilla tarkasteltuna jo hieman vanhahtavalta, mutta käytettävyydeltään Ioniq vie monessa suhteessa edelleen useita kilpailijoitaan.

Automallin salaisuus piilee ennen kaikkea pienessä sähkönkulutuksessa ja nopeassa latauksessa. Myös tiloiltaan auto soveltuu mainiosti perhekäyttöön. Siinä missä esimerkiksi uudessa Nissan Leafissa on 40 kWh:n ajoakku, Hyundaissa käy tyytyminen vain 28 kWh:iin.

Tästä huolimatta Leafilla ja Ioniqilla pystyy ajamaan lähes täsmälleen yhtä pitkän matkan täyteen ladatulla akulla. Todellisessa ajossa Hyundai Ioniqilla on helppo päästä lähelle 10 kWh/100 km keskikulutusta, jota voi pitää erinomaisena. Ajoon erityistä huomiota kiinnittämällä taajamassa pääsee parhaimmillaan jopa alle kymppiin. Myös kansainvälisistä autotoimittajista koostuva AutoBest-raati päätyi tosielämän kulutustestissään lopputulokseen, jossa Hyundai Ioniq Electricin kulutus oli keskimäärin 12,2 kWh/100 km ja vastaavasti esimerkiksi Nissan Leafin 16,3 kWh/100 km.

Pieni kulutus ja nopea lataus 

Pienellä keskikulutuksella on yllättävän iso merkitys myös pidemmillä reiteillä matkantekonopeuteen ja käyttökustannuksiin. Moottori- ja maantienopeuksissa Ioniq vei testissämme noin 13-14 kWh/100 km. ABC-liikennemyymälän Fortum Charge&Drive -pikalaturiin kytkettynä auto kykenee lataamaan 100 kilometrin matkaan vaadittavan energian tosielämässä samassa ajassa kun kuljettaja käy WC:ssä ja hakemassa kahvin. Tähän päälle hetki sähköpostien selailua autossa, niin matkaa päästään taittamaan jälleen toiset kaksisataa kilometriä. Kotona ladattuna sadan kilometrin matkaan vaadittava energia maksaa Ioniqille noin eurosta puoleentoista, pikalaturilla vastaavasti noin 3-4 euroa.

Eroa voisi havainnollistaa matkantekoon Tesla Model X:llä, joka oli sekin hiljattain koeajossamme. Teslan suurikokoinen akku riittää toki kertalatauksella pitkälle, mutta siinä vaiheessa kun akkua joutuu matkanpäällä latailemaan, 20-30 kWh/100 km keskikulutuksella kahvitauot alkavat tuntua jo puuduttavilta. Latausaikaan perustuvilla pikalatureilla sekä kustannukset kasvavat että odotusajat venyvät.

Taloudellista ajamista varten Hyundai Ioniqissa on yksi erittäin käytännöllinen ominaisuus, nimittäin ohjauspyörän ”läppävaihteet”. Niistä ei luonnollisestikaan vaihdeta vaihteita, vaan säädetään energiantalteenoton eli moottorijarrutuksen voimakkuutta. Mikä parasta, moottorijarrutuksen pystyy kytkemään täysin pois päältä, jolloin kerran kerätyillä vauhdeilla pystyy rullailemaan parhaimmillaan kilometrien matkoja sähkönkulutuksen pysyessä nollassa. Liikennevaloja lähestyttäessä moottorijarrutusta voi säätää asteittain voimakkaammaksi. Valitettavasti järjestelmä ei vie autoa täysin pysähdyksiin, vaan loppujarrutusta varten jalka täytyy siirtää jarrupolkimelle. Tässä suhteessa esimerkiksi Nissan Leafin e-Pedal -järjestelmä on käyttökokemukseltaan miellyttävämpi.

Hyundai Ioniq Electric -malliston hinnat alkavat 35 365 eurosta. Varustetasovaihtoehtoja automalliin on kaksi, Comfort ja Style, joista koeajamamme auto edusti edullisempaa Comfortia. Vaikka ensivaikutelma ohjaamon materiaalivalinnoista jää hieman muoviseksi, käytettävyydeltään Ioniqin karvalakkiversiokaan ei jätä suurempaa sijaa moitteelle. Hallintalaitteet ovat hyvin käsillä ja hyvät säätövarat mahdollistavat perushyvän ergonomian. Penkkien istuinosiin kaipaisi hieman lisää pituutta.  

Mikäli Ioniqin mittoihin haluaa hakea vertailukohtaa vaikkapa uusimman sukupolven Volkswagen Golfista, Hyundain automalli on Golfia parikymmentä senttiä pidempi, hieman leveämpi ja matalampi. Tavaratilaa Ioniqissa on 350 litraa verrattuna Golfin 380 litraan.

Käyttökulut hämmästyttävät

Sähköautoilua on helppo perustella paitsi alhaisilla käyttökustannuksilla, myös ajomukavuudella. Sähköautoihin liittyy paljon ennakkoluuloja, mutta autonvaihdon yhteydessä kannattaa käydä kokeilemassa muutamaa erilaista sähköautoa, vaikka sellaisen hankkiminen ei juuri nyt ajankohtaiselta tuntuisikaan.

Yksi suuri este sähköauton hankkimiselle voi olla asuminen kerrostalossa. Hyundai Ioniqia voi toki ladata satunnaisesti myös perinteisestä lämpötolpasta hitaalla latauslaitteella, jonka kanssa auton lataus vie noin 12 tuntia, mutta vakituisessa käytössä olisi suositeltavaa päivittää lämpötolppa sähköauton lataukseen soveltuvalla laitteella, jollaisia tarjoaa esimerkiksi kotimainen Parkkisähkö-yritys.

Toisaalta Ioniqin nopea pikalataus sai allekirjoittaneenkin pohtimaan, voisiko sähköauto olla myös kerrostaloasujalle sopiva vaihtoehto. Vaikka auton lataisi maksullisessa pikalatauspisteessä, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä kodista, käyttökulut jäisivät siitä huolimatta reilusti nykyistä bensalla käyvää autoa pienemmiksi. Muutaman kerran viikossa puolen tunnin istunto pikalaturilla ei välttämättä olisi niin kauhea juttu. Lisäksi osan latauksista voisi hoitaa ilmaisilla keskinopeilla latauspisteillä kauppakeskuksissa asioinnin yhteydessä.

Tällä hetkellä täyssähköauton hankintaan on tarjolla valtiolta myös 2000 euron tuki. Sen voi halutessaan ajatella kattavan esimerkiksi 333 tuntia latausaikaa Fortum Charge&Drive:n pikalaturilla.

Hyundai Ioniq Electricin kohdalla voi unohtaa mielikuvan, että sähköauton hankkimalla pikkuautosta maksaa suuren hyvinvarustellun polttomoottoriauton hinnan. Ioniq täyttää tilojensa puolesta hienosti perhekäytön tarpeet ja jo auton perusvarustelu riittää hyvin monelle. Kysymys on enemmän siitä, onko omia käyttötottumuksiaan valmis muuttamaan niin, että kotiin tai kauppakeskukseen mentäessä auton kytkee piuhan päähän, ja pidemmillä matkoilla pitää muutaman sadan kilometrin välein jaloittelutaukoja.

Jos sähköautoja vertailee keskenään, pelkkää akkukapasiteetin kilowattituntilukemaa ei kannata liiaksi tuijottaa. Pieni kulutus kompensoi pieneltä vaikuttavaa akkua, ja vastaavasti nopea lataus tekee auton aidosti miellyttäväksi käyttää. Paperilla vanhalta vaikuttavan Ioniqin kohdalla täytyy myös muistaa, että auto alkaa päästä vasta nyt matkanteon suhteen oikeuksiinsa tulevien suurteholatausasemien myötä. Ioniq pystyy nimittäin hyödyntämään tuplasti nykyisiä pikalatureita suuremman 100 kW:n lataustehon. Suomen ensimmäinen suurteholatausasema kohoaa Lohjan ABC:lle vielä tänä syksynä.

Katso myytävät uudet Ioniq Electric -mallivaihtoehdot.

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin