Harva automalli onnistuu sykähdyttämään ensinäkemällä yhtä paljon kuin täysin uuden mallisukupolven Hyundai Tucson. Keskikokoinen katumaasturi on muotoiltu poikkeuksellisen rohkealla, mutta samaan aikaan tyylikkäällä tavalla, ja etenkin keulan enkelinsiipiä muistuttavat led-päiväajovalot kaappaavat katseen.
Vaikka kokonsa puolesta Tucson ei ole valmistajansa suurin malli, ainakin Suomeen tuotavassa Hyundai-mallistossa autoa voi pitää tämän hetken lippulaivatuotteena. Tucson on ladattu täyteen uusinta teknologiaa niin voimalinjavaihtoehtojen kuin esimerkiksi turvallisuus- ja liitettävyysominaisuuksien puolesta. Auton haluttavuuden kruunaa paketointi tyylikkäisiin ulkokuoriin, joskin muotoilun onnistuminen voi toki jakaa rajustikin mielipiteitä.
Hybridejä kolmenlaisia
Uusi Tucson on saatavana myös perinteisinä sähköistämättöminä bensiini- ja dieselvaihtoehtoina, mutta malliston ehdottomasti mielenkiintoisimmat variaatiot kantavat hybridikylttejä.
Kevythybridimalleja löytyy niin 150-hevosvoimaisesta bensiinimallista kuin 136-heppaisesta dieselistä. Kaikki hybridimallit ovat aina automaattivaihteisia ja valittavissa on myös kevythybridien kohdalla etu- ja nelivetoiset mallit.
Bensiinimoottorilla Tucsonin voi valita myös täyshybridinä, jonka hinnat alkavat Style-varustelun 37 990 eurosta. Etuvetoisen täyshybridin yhdistetyksi WLTP-kulutukseksi kerrotaan 6,0 litraa sadalla kilometrillä, mikä on 230 hevosvoiman huipputehoon suhteutettuna hyvinkin maltillinen. Koeajoomme osui nelivetoinen 180-hevosvoimainen bensiinikevythybridi, jonka kulutusmittari näytti noin kahdeksan litran lukemaa.
Tucson-mallisto tulee laajenemaan ensi vuoden puolella pistokkeesta ladattavalla hybridimallilla, jonka hinnat julkaistaan vasta myöhemmin. Tällä hetkellä Hyundai Tucson -malliston hintahaitari on 27 990 ja 45 990 euron välillä.
Futuristisuus jatkuu sisätiloissa
Ensi-istumalla uusi Hyundai Tucson tuntuu ennen kaikkea tilavalta ja futuristiselta. Voimakas läpi ohjaamon ulottuva kojelaudan vaakalinjainen muotoilu korostaa yllättävänkin minimalistista yleisilmettä. Myös materiaalien laaduntuntua voi kehua. Kyynärpäille on mukavan pehmeät nojat ja ajoasento tuntuu alusta asti luontevalta.
Kuljettajan kannalta oleellinen löytyy 10,25-tuumaisesta digitaalimittaristosta sekä täsmälleen samankokoisesta tietoviihdejärjestelmän näytöstä, jonka alapuolelta löytyy lisäksi varsin runsas määrä hipaisukytkimiä esimerkiksi ilmastoinnille ja muille usein käytettäville ominaisuuksille.
Varsin usein nykyautoja moititaan käyttöliittymän liiallisesti digitalisoinnista, jossa lähes kaikki auton käytön kannalta oleellinen piilotetaan kosketusnäytön valikoihin. Tucsonin hipaisukytkimin toteutettu käyttöliittymä vaikuttaa toimivalta kompromissilta käytettävyyden ja tyylikkään ilmeen välillä.
Nelipuolainen ohjauspyörä sen sijaan vaatii totuttelua. Karrikoitua Mick Jaggerin suuta muistuttavasta neliskanttisesta kromikehyksestä on vaikea sanoa, hymyileekö vai irvistääkö se kuljettajalle. Hetken ajon jälkeen alempien puolien tarkoitus valkenee. Niissä on mukava lepuuttaa käsiä maantieajossa, jossa ohjauspyörää tarvitsee käännellä vain hieman.
Ulkomitoiltaan uusi Tucson on kasvanut pituutta 2 senttimetriä, leveyttä 1,5 senttiä ja akselivälin osalta yhden sentin. Uutuus on nyt tasan 4,5 metriä pitkä. Kuljettajalle, myös pidemmäksi venähtäneelle, on onnistuttu loihtimaan varsin hyvä ergonomia, ja takapenkeillekin mahtuu vaivatta aikuismatkustajia.
Tavaratila ei sekään häpeile 620 litran peruskoollaan, jota pystyy laajentamaan takapenkit kaatamalla 1799 litraan. Käytännössä puhutaan siis monesti mittapuuna käytetyn Škoda Octavian kokoluokan tavaratilasta. Aasinsiltana todettakoon myös se, että uusi Tucson on suunniteltu varta vasten eurooppalaisten asiakkaiden tarpeet huomioiden, ja auto valmistetaan Tšekin tasavallassa.
Uudenlaisia turvallisuustoimintoja
Hyundai Tucsoniin on tuotu ensimmäistä kertaa uusi Highway Driving Assist -järjestelmä (HDA), joka toimii marraskuisessa vesisateessa yllättävänkin täsmällisesti, vaikka kaistamerkinnät olisivatkin paikoitellen kuluneita.
Käytännössä HDA-järjestelmä on yhdistelmä mukautuvaa vakionopeudensäädintä sekä älykästä kaistallapitoavustinta. Automaattisesti oman kaistan keskelle ohjaavaa järjestelmää voi käyttää myös silloin, kun vakionopeudensäädintä ei halua käyttää. Ominaisuudesta voi olla hyötyä esimerkiksi silloin, kun maantiellä haluaa avata juomapullon, mutta varmistua siitä, että auto ei lähde samantien ajautumaan jompaankumpaan laitaan. Koeajolla auto piti järjestelmää päällä yllättävänkin pitkään vielä sen jälkeen, kun kuljettajaa oli kehotettu ottamaan kiinni ohjauspyörästä.
Uuden Tucsonin kohdalla Hyundai on selvästi uusinut myös kamerajärjestelmän aiempaa terävämpää kuvaa piirtävään. Tucsonin 360-asteen kamerajärjestelmä on hyvinkin käyttökelpoinen ja sivukameroita hyödynnetään myös eräänlaisina digitaalisina sivupeileinä. Kun kuljettaja kytkee vilkun päälle, kyseisen puoleisen kameran kuva näytetään digitaalimittaristossa. Tämä voi helpottaa esimerkiksi takaviistosta tulevien polkupyöräilijöiden havainnointia.
Tucsonin täyshybridimalliin on tarjolla myös edustusautoista tuttu automaattinen pysäköintijärjestelmä, jota ohjataan Smart Key -älyavaimella silloin, kun kuljettaja ei ole auton sisällä.
Uusi Hyundai Tucson tarjoaa hienon kattauksen erilaisia hybridivoimalinjoja sekä poikkeuksellisen rohkeaa uutta muotokieltä. Kokoluokassaan auto ei ole edullisin vaihtoehto, mutta viimeistelyyn sekä varusteluun on panostettu niin, että vastinetta rahalle saa onneksi reilusti.