Toisen sukupolven Jeep Compass uudistui ja se valmistetaan nykyään Italiassa Melfin tehtaalla, jossa on kärsitty keskeytyksistä komponenttipulan takia. Samalla tehtaalla rakentuvat myös pienemmät sisarmallit Fiat 500X ja Jeep Renegade, joihin tämä Compass perustuu.
Autosta on nyt 4xe-merkinnällä tunnettava nelivetoinen lataushybridi eikä muuta Suomessa tarjotakaan. Koeajoimme sen maastomielleyhtymiä tuovalla Trailhawk-varustetasolla.
Suurempaa ja pienempää
Massiivisella keulalla varustettu Compass ei sekään ole aivan 4,4 metriä pitkä, eli jää esimerkiksi Kia Niroa ja Volkswagen Tiguania lyhyemmäksi. Ulkonäkö hämää mittasuhteita.
Osin ehkä hieman pienemmistä lähtökohdista johtuen, ja toisaalta Trailhawk-varustatason myötä, rengaskoko on ilahduttavan järkevä ja sivuseinämää riittää kotimaan huonojen teiden taltuttamiseen.
Ulkonäköön vaikuttaa varustepaketissa myös konepeltiin lätkäistyt sininen ja mattamusta teippi.
Erityisesti tässä koeajoon valikoituneessa Trailhawk-versiossa on mainitsemisen arvoinen 213 millimetrin maavara. Se on vielä reilut 10 millimetriä muita varusteluvaihtoehtoja enemmän.
Vetokykyä löytyy jarrulliselle kärrylle 1250 kilogrammaa.
Viidakkoon tie käy
Ohjauspyörässä odottaa nappiviidakko, joka voittaa käytettävyydellään mennen tullen rateissakin yleistyvät hipaisupinnat.
Myös äänentoistojärjestelmän äänenvoimakkuutta ja sisätilojen lämpötilaa saa vaihdettua perinteisistä painikkeista – valitettavasti samaa ei saa sanottua istuimen ja ohjauspyörän lämmityksestä.
Grafiikkapuolella Jeep on löytänyt oman tiensä eikä tästä, tai sisustan muustakaan ilmeestä, tule Fiat 500X ensimmäisenä mieleen. Silti tunnelmassa on enemmänkin eilistä kuin huomista.
Varalla pyörä
Kuljettajan on tyytyminen istuimen manuaalisäätöihin, sillä sähkösäädöt kuuluvat vasta kalleimpaan S-varustetasoon. Allekirjoittanutta nämä eivät häirinneet niiden nopeuden ansiosta, mutta moni muu saattaisi pitää seikkaa muinaisjäänteenä.
Autoa usein vaihtavat pariskunnat kaipaisivat todennäköisesti muistipaikoilla varustettuja sähkösäätöisiä istumia – ja kovin ymmärrettävästi.
Neljä keskimittaista aikuista istuu autossa mukavasti ja takana on jopa jonkin verran reisitukea.
Tavaratilan välipohjan alta löytyy Trailhawk-varustellussa mallissa täysikokoinen varapyörä. Näin ollen sieltä on turha etsiä paikkaa latauskaapeleille eikä tavaratila lopulta olekaan järin suuri.
Hattuhylly kolahtaa halvan kuuloisesti joka kerta konttia suljettaessa.
Ajossa
Sporttisuutta ei kannata hakea, sillä sitä ei Compass tarjoa. Toisaalta maastoajohan olisi monella tapaa urheilullisempaa kuin henkilöautoissa yleiset sporttiset varustepaketit, joten asian voi ymmärtää monella tapaa.
Jousituksessa on tietynlaista mukavuutta tai pehmeyttä, mutta silti jotkin jäykemmätkin autot ylittävät töyssyt yhtä taidokkaasti.
Äänieristys ei ole suoranaisesti huono, mutta ei missään nimessä ansaitse kehujakaan.
Moottoritiellä Compass on jotenkin hieman hätäinen ja rauhaton juuri toisin kuin jykevää ulkonäköä katsova kuvittelisi.
4xe on neliveto
Jeepille epätyypillisesti Compass on saatavilla joillakin markkinoilla myös etuvetoisena – tässä näkyy Fiat-tausta. Meillä myytävä lataushybridi on nelivetoinen, mutta sähköisellä taka-akselilla.
Polttomoottori pyörittää siis etupyöriä ja sähkömoottori takapyöriä. Näin akusta on otettava sähköä ja polttomoottorin pöristävä, jotta autolla päästään etenemään neljän pyörän vetämänä.
Emme päässet kokeilemaan autoa maastoon, mutta järjestelmän toteutus ja toiminta sai epäilemään sen kykyjä Jeepin maastoautohistoriaan verrattuna.
Nelivetojärjestelmän toiminnalle on kuljettajan valittavissa useita eri tiloja. Oletusarvona toimivassa Auto-tilassa neliveto ei ottanut välttämättä kytkeytyäkseen, vaikka sitä olisi tarvittu. Liukkaalla alustalla peruuttaessa pyörät sutaisevat useampaan otteeseen eikä auto liiku taaksepäin.
Valitsen nelivedon vaihtoehdoista tähän soveltuvalta kuuluvan Snow-tilan ja auto liikkuu neljän pyörän vetämänä vaivattomasti taaksepäin. Kuljettajan on siis ilmeisesti aktiivisesti itse napsuteltava ajotiloja arjen askareissa.
Toisaalta nelivedon tiloja on tarjolla useita katumaastureita selvästi enemmän eikä ole mitään syytä miksi sähkövoima olisi huonompi – oikeastaan auton tietokoneiden on helpompi annostella juuri sitä oikea määrä. Ehkä näitä oikein hyödyntämällä autosta saisi maastossakin yllättävän paljon irti.
4xe on lataushybridi
Lähes 60 000 euroa maksavassa autossa pörähtää käyntiin 1,3-litrainen polttomoottori. Siinä on jotakin väärää.
Moottori käynnistyy aina yhtään ripeämmin kiihdyttäessä. Sähkömoottorin 44 kilowatin teho ei nimittäin liikuta 2 tonnia painavaa laatikkoa kovin ripeästi.
Polttomoottorin ääni tunkee sisälle ja pörinä kuulostaa jotenkin pieneltä suurelta vaikuttavassa autossa.
Tämän jälkeen hybridijärjestelmän yhteisteho ja -vääntö riittää kyllä mainiosti auton liikutteluun. Se ei ole minkäänlainen ongelma.
Palaamme sähköisen ajon haasteisiin vielä kulutuksen yhteydessä.
Ajot sujuvat vaivatta maalta kaupunkiin. Yksi inhottava särö kuitenkin löytyy vielä.
Kun 4xe siirtyy kuljettajan jarrupolkimella tasaisesti hidastaessa jarrutusenergian talteenotosta mekaanisella jarrulle, hidastuvuus kasvaa voimakkaasti. Tämä tapahtuu hieman ennen auton pysähtymistä.
Esimerkiksi kaupunkiolosuhteissa tämä voi aiheuttaa jopa vaaratilanteen. Takana, liian lähellä, tuleva tuskin odottaa liikennevaloihin edellä rauhallisesti hidastavan auton yhtäkkiä pysähtyvän – kun ei sitä Compassin kuljettaja osaa itsekään odottaa.
Ongelma esiintyy vain tietynlaisissa olosuhteissa ja tietyllä tasaisella jarrujalan paineella. Silti se paljastaa hiomattomuuden.
Kulutusta kahdella tavalla: sähkö
Ihanneolosuhteissa Compass voi liikkua sähköllä lähes 50 kilometriä, kuten WLTP-mittaus osoittaa. Käytännön pakkaskelissä tilanne on toinen – eikä vain siten, kuten kuvittelisi.
Maahantuoja kertoo, että polttomoottori voi käynnistyä esimerkiksi, koska auto tarvitsee hetkellisesti enemmän tehoa, moottori on liian kylmä, 12 voltin akkua pitää ladata tai koska sitä on käytetty liian vähän. Jälkimmäisessä tapauksessa moottorin käymisellä pidetään huoli, että mahdollinen öljyn sekaan päätynyt bensiini höyrystyy pois.
Ei siis ole mitään yksittäistä syytä polttomoottorin käynnistymiseen. Monimutkainen ohjelmisto tekee valintansa useiden erilaisten ehtojen perusteella.
Koejolla tämä tarkoittaa, että emme onnistuneet ajamaan autolla akkua tyhjäksi polttomoottorin käynnistymättä jo aiemmin matkan varrella.
Nollakelissä sähköä riitti noin 30 kilometrin verran, mutta 40 kilometrin matkalla. Polttomoottori nimittäin käynnisteli itseään tuollakin matkalla useampaan otteeseen yhteensä siis noin 10 kilometrin verran.
Kesällä lienee mahdollista ajaa sähköllä lähes 50 kilometriä. Talvella bensiiniä vaikuttaisi palavan hieman aina.
Auton ajoakun lataaminen on mahdollista 1,5 tunnissa tyhjästä täyteen, joka on lataushybridille hyvä suoritus. Tähän liittyy yksi havainto.
Auton laturi on nimittäin yksivaiheinen ja vaatii täyden 7,2 kilowatin lataustehon saavuttamiseksi peräti 32 ampeerin sulakkeen. Niitä on todella harvassa.
Esimerkiksi 8 ampeerin sulakkeella sama lataus kestääkin jo 6 tuntia. Yleisimmät lataustapahtumat osunevat kyllä tälle välille eikä yön yli, tai työpäivän aikana, lataava kohtaa ongelmia.
Asiointilataamisen kannalta seikalla on merkitystä.
Kulutusta kahdella tavalla: bensiini
Kuinka tilanne muuttuu, kun auton ajoakku on tyhjä? Kulutusmittari näytti meille reilun 7 litran kulutusta 100 kilometriä kohden tyhjällä akulla ajettaessa, joka ei ole paha lukema korkealle katumaasturille.
Lyhyitä matkoja akku tyhjänä taitteleva saattaa tosin saada keskikulutuksen kymmenenkin litran toiselle puolen, mutta se on lähinnä oletettavaa näin kylmällä säällä.
Compassin omistajan on kuitenkin syytä tiedostaa pieni polttoainetankki, sillä auton toimintamatka ei ole bensiinilläkään suuri. Osa sähköautoista etenee yhdellä latauksella pidemmälle.
Akulle on nimittäin tehty tilaa polttoainetankkia pienentämällä. Polttoainesäiliön 36,5 litraa riittää huonoimmillaan alle 400 kilometrin ajomatkaan.
Ristiriitoja
Jotenkin Compass tuntuu hieman hintaansa halvemmalta autolta. Esimerkiksi Kia Sportage on samassa hintaluokassa yhtä kokoluokkaa suurempi, tehokkaampi ja laadukkaammin viimeistelty nelivetoinen lataushybridi.
Trailhawk sopii ihmiselle joka haluaa omistaa Jeepin – tosin silloinkin kannattanee odottaa uuden Avengerin koeajoraporttia. Euroopan Vuoden Auto -tittelin voittaja on mielenkiintoinen uutuus, jonka rattiin pääsyä odotamme jo innolla.
Compass Trailhawkin ulkonäkö tuo mieleen Yhdysvallat ja maastoajon, mutta sisätilat ja voimalinja enemmänkin eurooppalaisen edullisen ja pienehkön perheauton. Vetoaako tämä yhdistelmä juuri sinuun?
TÄHDET 16/30
Hinta 2/5
Kokoluokan, voimalinjan ja yleisen laatuvaikutelman huomioiden hinta tuntuu kovalta.
Laatuvaikutelma 3/5
Esimerkiksi osanahkaverhoilusta ei ole mutistavaa, mutta halvasti kolahteleva hattuhylly on toista.
Ajettavuus 3/5
Suurin osa perusasioista on kunnossa nykyautoille tyypillisesti, mutta mikään osa-alue ei ole erinomaisella tasolla.
Istuimet ja tilankäyttö 3/5
Autoon mahtuu kyllä neljä aikuista ja ostoskassit. Compass ei ole silti hintaluokassaan suuri.
Kulutus ja toimintamatka 2/5
Sähköllä ei pääse välttämättä edes akun vertaa ja polttoainetankki on pieni. Kulutuksia ei tarvitse haukkua.
Käytettävyys 3/5
Tietoviihdejärjestelmän valikkorakenne on selkeähkö ja perinteisiä painikkeitakin löytyy vielä.
Turvallisuus
Vuonna 2017 Compassin ansaitsemat täydet 5 Euro NCAP tähteä on saatu eri arvosteluasteikolla, kuin mitä nykyään käytetään.
Posan kommentti
Compass tarjoaa, erityisesti Trailhawk-varustelulla, täysin omanlaisensa otteen ja tunnelman kovin kilpaillussa hintaluokassa. Sen ostaja haluaa italowesternin.
Jeep Compass PHEV 4xe 240hv Trailhawk
-Hinta: 56 490 € (koeajoauto 57 101 €)
-Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km
-Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km
Tekniikka:
-Moottori: nelisylinterinen turboahdettu rivimoottori, bensiini, lataushybridi
-Iskutilavuus: 1332 cm3
-Teho: 132 kW / 180 hv @ 5500 r/min
-Vääntömomentti: 270 Nm @ 1850 r/min
-Kulutus (WLTP): 2,4 l / 100 km
-Co2-päästöt (WLTP): 52 g / km
-Voimansiirto: sähköisellä taka-akselilla toteutettu neliveto, 6-vaihteinen automaattivaihteisto
Sähkötekniikka:
-Sähkömoottorin teho: 44 kW
-Sähkömoottorin vääntö: 250 Nm
-Hybridijärjestelmän hetkellinen yhteisteho: 177 kW / 240 hv
-Hybridijärjestelmän hetkellinen yhteisvääntö: 520 Nm
Akku:
-Akkutyyppi: litiumioni
-Kapasiteetti: 11,4 kWh ( josta käytettävissä 9,1 kWh)
-Toimintamatka sähköllä (WLTP-yhdistetty): 47 km
-Latauspistoke: Type 2
-Latausnopeus 0-100% AC, 7,2 kW [1x32A] (max): 1 h 30 min
Suorituskyky:
-Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,3 s
-Huippunopeus: 200 km/h
Mitat:
-Pituus: 4398 mm
-Leveys: 1819 mm
-Korkeus: 1651 mm
-Akseliväli: 2636 mm
-Tavaratila: 420 litraa
-Testiauton rengaskoko: 235/60 R17
-Polttoainesäiliön tilavuus: 36,5 l
-Omamassa: 1935 kg
-Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1250 kg
Jeep Compass vaihtoautot
Jeep Compass uudet autot