Talvirengaskelit ovat monin paikoin jo alkaneet tai ainakin kulman takana. Talvirenkaita on käytettävä joulu-, tammi- ja helmikuun aikana, nastallisten talvirenkaiden ensimmäinen virallinen käyttökuukausi on marraskuu. Kysyimme Bridgestone Europen Suomen kuluttajatuotteiden myyntipäällikkö Tommi Helikarilta, kumpi on parempi valinta, nastalliset vai nastattomat talvirenkaat.
Ei kai japanilainen Bridgestone tee Suomen olosuhteet huomioivia talvirenkaita?
Bridgestone on maailman suurin rengasvalmistaja ja globaali toimija, jonka pääkonttori on Japanissa. Meillä on nastattomissa renkaissa kaksi tuotelinjaa: toinen on suunnattu Keski-Eurooppaan, toinen Pohjoismaiden olosuhteisiin. Tänne suunnatut renkaat testataan Ruotsin Lapin huippumodernissa testikeskuksessa.
Sanotaan, että nastarengas tasaa kelien vaihteluita. Mitkä ovat kitkarenkaan vahvuudet?
Keväällä, kun aurinko paistaa, päivällä käydään plussalla ja yöllä pakastaa, varsinkin sivutiet muuttuvat hyvin jäisiksi. Silloin nastarenkaat ovat omimmillaan jääpitonsa ansiosta. Mutta hyvin harvoin tiet ovat peilijäässä. Normaaleissa talviolosuhteissa nastallisen ja nastattoman renkaan erot ovat melko pienet varsinkin silloin, kun renkaat ovat käytettyjä. Rengastesteissä on aina uusia renkaita, jolloin nasta pitää jäällä paremmin. Mutta kun renkailla on ajettu jonkin aikaa, pitoero pienenee.
Kitkarenkaita myydään enemmän Etelä- kuin Pohjois-Suomessa. Eikös tämä ole ymmärrettävää, koska lämpötila sahaa lumettomassa etelässä nollan molemmin puolin?
Rengasalallakin moni sanoo, että kitkat sopivat hyvin etelän suolatuille teille. Pohjoismaisiin olosuhteisiin optimoidut kitkarenkaat toimivat kuitenkin sitä paremmin, mitä kylmempää on – eli ne toimivat parhaiten pohjoisessa Suomessa.
Kumpi on teillä ykkösasemassa, nastallinen vai nastaton rengas?
Bridgestone tekee sellaisia renkaita, joita kuluttajat haluavat ostaa. Meillä on nastattoman renkaan kehitystyössä se etulyöntiasema, että Japanissa on käytetty kitkarenkaita ”maailman sivu”, eli meillä on niistä pitkäaikainen kokemus. Japanissa Hokkaidon saarella on vähintään samanlainen talvi kuin täällä.
Ovatko täällä myytävät nastattomat renkaat samoja kuin Japanissa?
Periaatteessa lähellä, mutta ne eivät ole ihan samoja tuotteita. Bridgestone tekee eri markkina-alueille niille optimoidut tuotteet.
Onko Bridgestone lähtenyt nastamääräkisaan, missä tavoitellaan hyvää jääpitoa suurella nastamäärällä?
Bridgestonen nykyinen nastarengassukupolvi lanseerattiin 2016, ja silloin nastamäärä lisääntyi. Kuulumme siis runsasnastaisia renkaita tarjoaviin valmistajiin.
Väite, että Keski-Euroopassa myytävät talvirenkaat eivät sovellu Suomen olosuhteisiin, on kai pelkkää markkinointipuhetta?
Me myymme Suomessa myös Keski-Eurooppaan suunniteltuja kitkarenkaita, mutta niiden osuus on hyvin pieni. Keski-Euroopan kitkat toimivat parhaiten, kun on viileää tai kylmää ja märkää – siis tyypillisissä Keski-Euroopan talviolosuhteissa. On ehdottoman tärkeää, että niihin päätyvä asiakas on tietoinen, millaiset renkaat valitsee. Ne eivät toimi kovin hyvin lumella, jäällä eivätkä loskassa – mutta onhan meillä rannikolla joskus viikkotolkulla plussakelejä, jolloin ne toimivat hyvin.
Kitkarengas on hyvä valinta nuorille ja kokemattomille kuljettajille siksi, että nastamelu häiritsee äänentoistoa?
Kitkarengas on oikea valinta mukavuutta ja joustavuutta arvostaville, mutta myös kokemattomat kuljettajat pärjäävät niillä varsin hyvin. Nastattomat renkaat voi vaihtaa alle nastallisia aikaisemmin, eikä odottaa aamua, jolloin lumi on maassa ja rengasliikkeissä pitkät jonot. Sama joustavuus toimii myös keväällä.
Tilaamalla renkaat netistä säästää varmaan melkoisesti?
Pitää muistaa, että netistäkin tilatut renkaat pitää asentaa sekä vanteille että auton alle. Silloin hintaero nettikaupan ja rengasliikkeen välillä on aika pieni – ellei peräti negatiivinen netin tappioksi. Monesti kuluttaja luulee tietävänsä, millaiset renkaat sopivat hänen autoonsa. Mutta paras tulos saavutetaan, kun asioidaan kivijalkaliikkeessä, missä rengasasiantuntija käy tarpeet läpi ja suosittelee sopivia renkaita.
Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.
Lue myös:
Talvirenkaat – rengasvertailut ja vinkit renkaanvaihtoon
Autonrenkaat – vinkit renkaanvaihtoon, rengasmerkinnät, rengasturvallisuus ja renkaiden säilytys
Teksti: Pekka Virtanen / Kuva: Teemu Granström