Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Muinaisjäänne auton vilkkusäännöissä poistui – tunnetko jo tämän hyvän eurooppalaisen tavan?

Uusi kesäkuun alusta asti voimassa ollut tieliikennelaki mahdollistaa hätävilkkujen käytön myös liikkuvassa ajoneuvossa.
Muinaisjäänne auton vilkkusäännöissä poistui – tunnetko jo tämän hyvän eurooppalaisen tavan?

Keski-Euroopassa matkailleelle lienee jo tuttu tapa, jolla kanssa-autoilijoita voi varoittaa esimerkiksi moottoritiellä äkkinäisestä pysähdyksestä kytkemällä hätävilkut päälle. Suomessa tapa on ollut kesäkuuhun asti laiton, mutta uusi tieliikennelaki toi asiaan muutoksen.

Hätävilkut saa siis nykyään kytkeä päälle myös liikkuvassa ajoneuvossa, mikäli tarkoituksena on varoittaa muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta. 

Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi liikenteen äkillinen hidastuminen esimerkiksi moottoritiellä, tai jos vauhtia täytyy laskea yllättäen tienlaidalla käyskentelevän riistaeläimen vuoksi.

Myös toista ajoneuvoa hinattaessa hätävilkkuja voi tietyissä tilanteissa käyttää, mutta esimerkiksi Autoliitto ei suosittele käyttämään hätävilkkuja yhtäjaksoisesti pitkää aikaa, sillä niiden ollessa päällä omia kääntymisaikeita ei voi ilmaista tavallisella suuntavilkulla.

Pysähtyneeseen autoon myös seisontavalot päälle

Mikäli oman auton joutuu jättämään tienpientareelle teknisen vian vuoksi, hätävilkkujen lisäksi olisi hyvä kytkeä myös seisontavalot päälle, jolloin lähestyvät autot osaavat paremmin päätellä, että kyseessä on toinen ajoneuvo eikä esimerkiksi tietyömaa.

– Seisontavalojen väristä muu liikenne voi myös päätellä, onko hätävilkut päällä oleva auto nokka vai perä heitä kohti. Tämä auttaa hahmottamaan tilannetta ja tien suuntaa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kommentoi vuonna 2017.

Tällaisessa tilanteessa on kuitenkin tärkeää huomioida, että seisontavalot ovat eri asia kuin ajon aikana käytettävät lähi-tai kaukovalot, joiden kirkkauteen hätävilkut voivat hukkua.

– Päälle jätetyt lähi- ja kaukovalot myös häikäisevät vastaantulijoita, jolloin pysähtyneen auton vierellä kävelevä ihminen jää helposti havaitsematta, Vesalainen lisää.

 

Lue myös muut Uusi tieliikennelaki 2020 -aiheiset artikkelit.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin