Vuonna 2016 helsinkiläiseen parkkihalliin ilmestyi ensimmäinen automaattinen renkaiden kuntoa ja kulutuspinnan syvyyttä mittaava SnapSkan-laite. Nokian Renkaiden kehittämä ilmainen palvelu löytyy nykyään pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereelta, Turusta ja Oulusta.
SnapSkanilla on mitattu renkaat jo miljoona kertaa viimeisten muutaman vuoden aikana, joten dataa voi pitää luotettavana lähteenä kuvastamaan suomalaisten autoilijoiden suhtautumista rengasturvallisuuteen.
Toukokuusta 2018 toukokuuhun 2019 välisenä aikana SnapSkanin mittaamista renkaista jopa kymmenen prosenttia osoittautui huonokuntoisiksi. Vuoden 2018 toukokuusta saman vuoden lokakuuhun mitattiin huonokuntoisia renkaita yli 13 prosenttia. Pahimpien syys-sateiden aikaan syys-lokakuussa 2018 huonokuntoisten renkaiden osuus ylitti jopa 14 prosenttia. Parantamisen varaa siis riittäisi.
SnapSkan paljasti myös sen, että talvirenkaisiin suomalaisautoilijat suhtautuvat varsin säntillisesti. Marraskuun 2018 alusta vuoden 2019 maaliskuun loppuun mennessä mitatuista renkaista alle viisi prosenttia oli huonokuntoisia kulutuspinnaltaan.
Sen sijaan huolestuttavaa oli se, että talvella rengas-skannerit paljastivat kesärenkailla ajavia, ja vastaavasti kesällä talvirenkailla ajavia. Kesärenkaiden käyttö talvella on riskaabelia ilmeisistä syistä, mutta talvirenkaatkin voivat olla kesäkuumilla vaaralliset. Kylmään keliin suunnitellut talvirenkaat lähtevät märällä helposti luistoon ja pysähtyvät hitaasti. Lisäksi ne kuluvat kuumalla turhaan.
SnapSkan-palvelua käyttääkseen autoilijan tulee rekisteröityä syöttämällä autonsa rekisterinumero osoitteeseen www.snapskan.fi. Kun autoilija ajaa seuraavan kerran kuukauden sisällä SnapSkan-mittauspisteen yli, hän saa automaattisesti raportin renkaiden kunnosta omaan puhelimeensa.
Lain mukaan renkaiden kulutuspinnan urasyvyyden tulee olla kesärenkaissa vähintään 1,6 millimetriä ja talvirenkaissa minimissään 3,0 millimetriä. Syvyydet mitataan renkaan pääurista, eli renkaan keskialueen kulutuspinnasta. Suositeltava kulutuspinta kesärenkaissakin on kuitenkin noin 4-5 millimetriä. Mitä kuluneempi rengas, sen helpommin auto joutuu vesiliirtoon.
Lue lisää autonrenkaisiin liittyvistä määräyksistä ja vinkeistä.
Kuva: Teemu Granström