Suomalaisen MaaS Global -yrityksen Whim-sovellus on maailman ensimmäinen liikkumispalvelu, jossa voi yhdistellä monipuolisesti eri liikennevälineitä. Palvelu perustuu puhelinsovellukseen, jonka kautta voi koota omaa matkaansa varten helposti yhdistelmän erilaisia liikkumismuotoja joukkoliikenteestä takseihin ja vuokra-autoihin. Ensi vuoden puolella mukaan valikoimaan tulevat myös yhteiskäyttöautot sekä kaupunkipyörät.
Marraskuun lopulla aloittaneen Whimin ensimmäisten kymmenen päivän aikana sovellukseen on rekisteröitynyt jo 10 000 asiakasta. Ehkäpä vielä yllättävämpää on se, että ensimmäiseksi markkina-alueeksi valikoitui Helsinki, vaikka kysyntää maailman metropoleissa tämän kaltaiselle liikkumis-sovellukselle olisi paljon.
Whimin kautta voi tilata käytännössä kolmea erilaista liikkumispalvelua. Kuukausimaksuton Whim to Go perustuu kertamaksullisiin matkoihin. Sen kautta kaikki oman matkansa liikennevälineet saa tilattua ja maksettua helposti saman sovelluksen kautta, tarvitsipa sitten joukkoliikennettä, taksia tai vuokra-autoa tai näiden yhdistelemistä.
- Maailmalla jo tämän kaltaisille palveluille on huikea kysyntä, kun liikennepalveluntarjoajia saattaa olla kymmeniä yhden kaupungin sisällä. Olemme kuitenkin halunneet viedä palvelumme pidemmälle, MaaS Globalin markkinointijohtaja Esa-Pekka Nykänen sanoo.
Toisessa päässä palvelupaketteja on Whim Unlimited, jonka 499 euron kuukausihintaan sisältyy rajaton määrä joukkoliikennettä, rajaton määrä viiden kilometrin taksimatkoja sekä Ford Fiesta -kokoluokan vuokra-auton rajaton käyttöoikeus. Kuukausihinta saattaa kuulostaa kovalta, mutta Whimin laskelmien mukaan suomalainen käyttää yksityisautoon keskimäärin 506 euroa kuukaudessa.
49 euron paketti houkuttelevin
Ehkäpä Whimin mieleniintoisin tuote on Whim Urban, jonka 49 euron (Helsingin sisäinen) tai 99 euron (pääkaupunkiseutu) kuukausihintaan saa reissata joukkoliikenteellä rajattoman määrän ja lisäksi käytössä on kymmenen euron kiinteähintaiset taksimatkat sekä taattu 49 euron päivähinta vuokra-autoon. Whim Urban on edullisempi kuin HSL:n oma matkakortti kuukausiveloituksella.
Nykäsen mukaan Whimin tarkoitus on helpottaa ihmisten liikkumista ja tehdä siitä joustavaa liikennevälineeseen katsomatta. Tarkoituksena on kannustaa ihmisiä käyttämään joukkoliikennettä mutta mahdollistaa myös edullinen taksimatkustaminen ja yksityisauton käyttö.
Kymmenen euron kiinteähintaisen taksin tarkoituksena on ratkaista niin sanottu viimeisten kilometrien ongelma (last mile problem). Eli käytännössä vaikkapa junalla aloitetun matkan voi päättää aiempaa edullisemmin taksimatkalla lopulliseen määränpäähän. Näin houkutus jättää oma auto kotiin on suurempi. Ensi keväänä palvelutarjontaan tulee lisäksi kaupunkipyörät sekä yhteiskäyttöautot.
Näin kympin taksi toimii
Kympin taksin tilaaminen Whim-sovelluksessa on helppoa. Syötetään matkan aloitus ja päätepisteet ja sovellus kertoo automaattisesti, onko määränpää viiden kilometrin säteellä. Karttanäkymässä viiden kilometrin ympyrä näyttää yllättävän laajalta ja mikä parasta, matka lasketaan linnuntietä, vaikka todellisuudessa matka olisikin teitä pitkin vaikkapa 8 kilometriä.
Tällä hetkellä Whim on ainoa sovellus, josta pystyy tilaamaan sekä Taksi Helsingin ja Lähitaksin autoja. Kymmenen euron kiinteä hinta on voimassa myös öisin, jolloin jo pelkkä aloitusmaksu on normaalisti lähellä kymmentä euroa.
- Käytännössä kompensoimme taksimatkojen kustannuksia taksiyrityksille, kuluttaja on tässä voittaja. Laskemme, että kolmen vuoden päästä teemme voittoa volyymien ja saavutettavien kustannussäästöjen myötä, Nykänen kertoo.
Taksin voi tilata Whimin kautta myös viittä kilometriä pidemmälle matkalle, mutta tällöin maksu perustuu normaaliin taksaan. Ennen taksin tilaamista käyttäjälle kerrotaan selvästi, pystyykö matkan taittamaan kymmenen euron kiinteään hintaan vai ei.
Miksi liikkuminen palveluna on niin mullistavaa?
Liikkumiseen keskimäärin jokaisen länsimaalaisen käyttämää rahasummaa on vaikea edes hahmottaa. Yksityisautoon käytetään noin kymmenen kertaa enemmän rahaa kuukaudessa kuin vaikkapa matkapuhelinliittymään.
Tutkimukset osoittavat, että liikkumisen tarve ei tule lähitulevaisuudessa vähenemään, vaan päinvastoin. Kaupungistumisen myötä kaupunkiliikenne tulee maailmalla moninkertaistumaan. Tarvitaan siis järkeviä ja joustavia tapoja liikkua ilman, että liikkumisvälineitä on välttämätöntä omistaa itse.
Yksityisautot seisovat keskimäärin 96 prosenttia ajasta, joten on perusteltua kysyä, onko rahaa järkevää seisottaa kallissa autossa samalla vieden arvokasta parkkitilaa? Kaupunkilaisjärjellä ajatellen myös kansantaloudellisesti liikkumistarpeiden ostaminen palveluina jättäisi maahamme enemmän euroja ja lisäisi työllisyyttä, kun osa autoihin sijoitetuista rahoista lähtisi kiertämään taksiyrittäjille ja muille palveluntarjoajille.
Jos liikkumista palveluna ja yksityisautoilua verrataan keskenään, palvelumuotoinen liikkuminen kannustaa myös miettimään omia todellisia tarpeitaan. Jos maksat autosta kuukausierän, vakuutusten, huoltojen, polttoaineen, pysäköinnin jne. kanssa yhteensä kuukaudessa vaikkapa 500 euroa ja asut Espoossa, esimerkiksi Whim Urban -palvelun kautta maksat 99 euroa joukkoliikenteestä ja loput 401 euroa jää laskennallisesti taksimatkoihin. Kymmenen euron taksimatkoja silläkin summalla tekisi 40 kappaletta. Todennäköisempää tosin on, ettet käyttäisi taksilla ajeluun niin paljon euroja, ja säästynyt raha jäisi johonkin muuhun käyttöön.
Tutustu Autotalli.comissa uusiin vaihtoehtoisiin tapoihin autoilla ilman auton omistamista: yhteiskäyttöautot, yksityisleasing ja yritysleasing.