Renkailla ja vanteilla on suuri vaikutus auton ulkonäköön, ja lisävarustelistoilta löytyy näyttävämpiä vanteita ja erikoisempia renkaita – peltivanteet ja perusrenkaat alkavat olla historiaa. Kysyimme Bridgestone Europen Suomen kuluttajatuotteista vastaavalta myyntipäälliköltä Tommi Helikarilta, mitä hyötyä tai haittaa leveistä renkaista on.
Voiko autoon laittaa ihan minkäkokoiset renkaat haluaa, jos ne vain mahtuvat pyörimään?
Autossa tulisi käyttää valmistajan suosittelemia ja hyväksymiä rengaskokoja. Suurimmasta rekisteriotteeseen merkitystä koosta voidaan ilman muutoskatsastusta mennä suuremmaksi seuraavasti: renkaan leveys voi kasvaa maksimissaan 30 milliä ja vanteen koko yhden tuuman. Vierintäkehän tulisi pysyä kahden prosentin sisällä alkuperäisestä.
Mitä noista numeroista on edullisinta muuttaa, jos hakee vain ulkonäön parannusta? Entä parempaa ajettavuutta?
Rengaskoon muuttuessa olennaista on aina vierintäkehän säilyminen alkuperäisenä. Eli jos tuumakoko kasvaa, myös profiilisuhteen on pienennyttävä, ja samalla kasvaa myös leveys. Mikäli hakee urheilullista ajotuntumaa, vanteen kasvattaminen saattaa olla perusteltua, koska matalaprofiilinen rengas on jäykempi.
Parantaako kosketuspinnan kasvattaminen – renkaan leventäminen – esimerkiksi jarrutusominaisuuksia?
Kuivalla kesäkelillä yleensä kyllä, mutta märkäpito saattaa olla myös huonompi. Enemmän vaikutusta on sillä, onko rengas laadukas vai ei.
Lisääkö renkaan leventäminen vesiliirron vaaraa, koska leveämpi rengas ei puhkaise vesipatjaa niin helposti?
Teoriassa kyllä, ja suosittelemme pysymään valmistajan suosittelemissa kokoluokissa. Leveämmissä kesärenkaissa on syytä kiinnittää huomiota eritoten riittävään urasyvyyteen, ja sateella suositus onkin vähintään neljä milliä.
Voiko matalaprofiilinen rengas tehdä autosta ns. kivireen, koska matala ilmatila ei anna samanlaista joustoa kuin korkea? Pitääkö renkaiden vaihdon seurauksena vaihtaa myös iskunvaimentimet?
Mikäli autossa on alkuperäisenä matalaprofiiliset renkaat, myös alusta on suunniteltu toimimaan niiden kanssa. Pelkkä iskunvaimentimien vaihto ei välttämättä riitä, jos auto on suunniteltu kapeille ja korkeille renkaille – kevytrakenteinen pyöräntuenta ei selviydy matalan sporttirenkaan tuottamasta lisärasituksesta.
Mitä leveämmät renkaat autossa on, sitä pahemmin sen suuntavakavuus kärsii?
Tämä riippuu autosta ja valitusta rengaskoosta, mutta se on mahdollista. Mikäli autoon laitetaan alkuperäisiä leveämmät ja näyttävät pyörät, niin ohjauskulmien merkitys korostuu. Kulmat kannattaa säädättää vastaamaan leveämpien renkaiden ominaisuuksia, muuten riskinä on nimenomaan se, että auto ei tahdo kulkea lainkaan suoraan, vaan vetelee ja kiemurtelee tien epätasaisuuksien ja urien mukaan.
Miten renkaan madaltaminen vaikuttaa auton maavaraan sekä nopeus- ja matkamittareihin?
Mikäli huolehditaan vierintäkehän pysymisestä samana, ei mitenkään. Tämän vuoksi rengaskokoa muutettaessa kannattaa aina kääntyä asiantuntevan rengasliikkeen puoleen sen sijaan, että selvittää asioita epämääräisiltä keskustelupalstoilta.
Ovatko leveät renkaat myrkkyä talvella? Hyvän talvirenkaanhan pitää olla kapea, että se leikkaa lumi- ja loskakerroksen läpi, jolloin ohjautuvuus ja jarrutusteho säilyvät?
Myös talvirenkaissa parhaita ovat auton valmistajan suosittelemat koot. Mikäli valmistaja suosittelee useampia kokoja, niin harvoin se kaikkein levein rengas toimii talvella parhaiten. Toisaalta autojen massat ovat kasvaneet melkoisesti, ja esimerkiksi isossa katumaasturissa 245 milliä leveä talvirengas toimii hyvin, koska auton massa riittää tuottamaan suuremman pintapaineen renkaan ja tien välille.
----
INFO
Esimerkiksi rengasmerkinnässä 205/55 R 16
- luku 205 on renkaan leveys millimetreinä
- luku 55 on renkaan profiilisuhde – renkaan korkeus on 55 prosenttia sen leveydestä
- luku 16 on vanteen halkaisija tuumissa.
Mm. näyttävyyden takia moni pyrkii kasvattamaan vannekokoa ja renkaan levyttä ja pienentämään profiililukua.
----
Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.
Lue myös:
Nastat vai kitkat - kummat päihittävät talven liukkaat paremmin?
Autonrenkaat - vinkit renkaanvaihtoon, rengasmerkinnät, rengasturvallisuus ja renkaiden säilytys
Teksti: Pekka Virtanen