Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Lastulla vai ilman – onko moottorin optimoinnista oikeasti hyötyä?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muuten tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Lastulla vai ilman – onko moottorin optimoinnista oikeasti hyötyä?

Moottorinohjauksen optimoinnilla – ennen puhuttiin lastutuksesta – autosta saadaan tehokkaampi ja vääntävämpi. Kuskia se miellyttää, mutta tekeekö se hyvää autolle? Autopalvelu Höglundin ja APH Racingin sekä Tuningchip.fi:n toimitusjohtaja Jan-Mikael Höglund vastaa.

Mitä lastutus käytännössä tarkoittaa?

Nykyään puhutaan moottorin tai moottoriohjauksen optimoinnista. Lastutus on vanhan kansan termi – siinä moottorinohjauksen muistipiiri, toiselta nimeltään lastu, vaihdettiin. Nykyään uusi ohjelma ajetaan OBD-portin (On Board Diagnostics) kautta tai suoraan moottorin ohjainlaitteen piirikorttiin BDM-porttia käyttäen.

Millaisia lisätehoja autoon on mahdollista saada?

Normaalista ahdetusta moottorista saadaan helposti lisää tehoa 30–40 hevosvoimaa ja vääntöä 70–100 newtonmetriä. Isommista moottoreista voi saada jopa n. 80–100 hevosvoimaa ja 100–180 Nm. Ahtamattomista moottoreista voi yleensä saada 5–20 hv ja 10–30 Nm.

Onko siitä muita hyötyjä kuin kasvaneet teho ja vääntö?

Ajaminen on sujuvampaa ja mukavampaa, koska vääntöalue on suurempi ja vahvempi. Aina ei tarvitse vaihtaa vaihdetta pienempään, vaan auto jaksaa mennä ja kiihtyä suurellakin vaihteella. Moottori myös reagoi nopeammin ja kaasun vasteaika lyhenee. Optimoinnilla saadaan myös polttoaineen säästöä.

Onko polttoaineen säästö oikeasti realismia?

On. Ahdetussa autossa polttoaineen säästö voi olla 10–20 prosenttia. Se riippuu tietysti ajotavasta ja missä autolla ajetaan – eli esimerkiksi kaupungissa vai moottoritiellä. Jos moottori on ahtamaton, säästö on silloin lähes olematon.

Mitä tällainen optimointilysti maksaa?

Meillä se maksaa halvimmillaan 399 euroa, suurin osa autosta tehdään hintaan 499 ja uusimmat ja enemmän työtä vaativat maksavat satasen lisää. Enemmän voivat maksaa sitten todella erikoiset autot tai sellaiset autot, jotka vaativat lisää osia, jotta optimointi toimii kunnolla.

Onko optimoinnissa riskejä esimerkiksi moottorin kestävyyden kannalta?

Ei ole. Ainakaan meidän ohjelmamme ei rasita moottoria juuri vakio-ohjelmaa enempää. Lisäksi täyden tehon ja väännön käyttö normaalissa liikenteessä on aika harvinaista. Lähinnä tämä tapahtuu täyskaasukiihdytyksissä ohituksissa tai moottoritielle liittyessä, ja ne ovat aika pieni aika moottorin todellisesta käyttöajasta. Suurempi vaikutus kestävyyteen on oikeilla öljyillä ja huoltojen suorittamisella ajallaan. Myös se, että moottoria ei "revitellä kylmänä", vaikuttaa suoraan sen kestävyyteen.

Vaatiiko optimointi muutoskatsastusta?

Optimointi itsessään ei näy katsastuksessa, koska siellä ei mitata auton tehoja. Päästöihin optimointi vaikuttaa vain positiivisesti. Muutoskatsastus voi kuitenkin olla tarpeellinen, jos tehot kasvavat – katsastuksessa tutkitaan, riittävätkö jarrut ja muut osat kasvaneen tehon ja väännön tarpeisiin. Trafilta löytyy ohjeet muutoskatsastuksen tekemiseen.

Kuka on tyypillinen optimointia haluava?

Asiakas on lähes aina miespuolinen, ja ikähaarukka vaihtelee juuri ajokortin saaneista vanhempiin, jopa yli 65-vuotiaisiin eläkeläisiin. Asiakkaista suurin osa on kuitenkin 30–50-vuotiaita.

Milläs autolla itse ajelet, ja onko se optimoitu?

Itse ajan vuoden 2013 kolmelitraisella diesel-Audi A7:lla, jossa on tuplaturbo. Alkuperäisessä on tehoa 230 kilowattia (313 hevosvoimaa) ja 650 Nm vääntöä. Optimoinnin sekä isomman välijäähdyttimen ja downpipen vaihtamisen jälkeen lukemat ovat noin 249 kw eli 400 hv ja 820 Nm.

Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.

Teksti: Sami Turunen
Kuva: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin