Vaikka parkkipaikoilla ajoneuvojen nopeudet ovat tyypillisesti alhaisia, ahtaat tilat ja huono näkyvyys tekevät niistä riskialttiita paikkoja kolaroinnille. LähiTapiolan tilastojen mukaan lähes puolet kaikista vakuutusyhtiöiden tietoon tulevista liikennevahingoista tapahtuu parkkipaikoilla.
Tyypillisesti epäselvyydet parkkipaikkakolareissa liittyvät tilanteeseen, joissa kolarin toinen tai molemmat osapuolet ovat olleet poistumassa parkkiruudusta ajoväylälle. Tieliikennelakin on kuitenkin yksiselitteinen siltä osin, että parkkiruudusta lähtevä kuljettaja on aina väistämisvelvollinen kaikkea ajoväylällä olevaa liikennettä kohtaan. Tämä pätee myös siinä tilanteessa, että toinen kuljettaja olisi peruuttamassa ajoväylällä.
”Kiistoja aiheutuu paljon tilanteissa, joissa molemmat ovat peruuttaneet parkkiruudusta ja ajoneuvot törmäävät ajoväylällä. Toinen osapuoli on saattanut ehtiä pysäyttämään ajoneuvonsa juuri ennen törmäystä. Liikennevahinkolautakunnan vakiintuneen korvauskäytännön mukaan vahingon aiheuttaminen ja korvausvastuu katsotaan menevän pääsääntöisesti puoliksi tilanteissa, joissa ajoneuvot ovat peruuttaneet edes osittain samanaikaisesti ruudusta. Tällöin liikennevakuutuksesta korvataan puolet vastapuolelle aiheutuneesta vahingosta. Asiakas voi hakea kolarointivakuutuksen sisältävästä kaskovakuutuksesta korvausta toiseen puolikkaaseen”, LähiTapiolan liikennevahinkojen asiantuntija Johanna Määttä kertoo.
Myös väistämisvelvollisuus parkkipaikoilla aiheuttaa monesti epäselviä tilanteita. Liikenneturvan mukaan yksi tyypillinen harhaluulo liittyy parkkihallien leveisiin kokoomaväyliin, joilla ei automaattisesti ole etuajo-oikeutta kapeampiin parkkiruutuväyliin nähden. Mikäli liikennemerkein (kuten kärkikolmiolla) ei ole toisin osoitettu, oikealta tulevaa väistetään myös pysäköintialueilla.
Uusissa autoissa nopeasti yleistyneet peruutuskamerat ja risteävästä liikenteestä varoittavat järjestelmät voivat auttaa merkittävästi pienentämään riskiä joutua parkkipaikkakolariin. Talvisin lasien huurtumista lämpimään parkkihalliin ajettaessa voi ehkäistä pitämällä lasien sisäpinnat puhtaina ja suuntaamalla ilmastoinnin oikein. Tarvittaessa sivulasit kannattaa avata paremman näkyvyyden varmistamiseksi. Lasien sisäpinnat voi myös käsitellä huurtumisenestoaineella.
Kun kolhu sattuu parkkipaikalla, toimi näin:
- Tarkista aina kolarin toisen osapuolen henkilöllisyys, ajoneuvon tiedot ja vakuutusyhtiö.
- Jos tilanne on epäselvä, ota mahdollisuuksien mukaan silminnäkijöiden yhteystiedot ylös. Ota valokuvat tapahtumapaikasta ja vahingoista.
- Älä ota vastaan vahingosta rahallista korvausta onnettomuuspaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienestäkin vahingosta vai aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti. Autossa kannattaa pitää mukana vakuutusyhtiön vahinkoilmoituksia.
- Kolarin jälkeen voi joutua odottamaan toisen osapuolen vakuutusyhtiön korvauskäsittelyä ja maksua. Omasta kaskovakuutuksesta voi kattaa ensin korvauskustannukset ja toisen yhtiön korvatessa vahingon takaisin omalle vakuutusyhtiölle saa myös omavastuun takaisin ja bonus palautetaan.
Lue myös: Näin valmistat kotitekoisen huurteenpoistajan autoon.
Teksti ja kuva: Teemu Granström