Viimeiseen kahteen vuorokauteen on kohdallani mahtunut paljon mielenkiintoista asiaa ja toimintaa yhdysvaltalaisen sähköautovalmistaja Teslan ympärillä. Osallistuminen Suomen Kemissä järjestettyyn kansainväliseen Model 3 -mallin talviajotapahtumaan sekä tänään aamuyöstä suomenaikaa järjestetyn Model Y -mallin lanseerauksen katseleminen ovat antaneet paljon ajattelemisen aihetta siitä, mihin paitsi Tesla, myös koko autoteollisuus on matkalla.
Kun Teslan pääjohtaja ja visionääri Elon Musk asteli tänään yhtiönsä suunnittelustudiossa Kaliforniassa yleisön eteen, moni olisi odottanut jopa räväkämpää uutuusmallia. Ennen Model Y:n esittelemistä Musk kävi läpi Teslan historiaa, joka on autoteollisuuden näkökulmasta hyvin lyhyt. Musk itsekin totesi puheessaan, että mullistavan automallin suunnittelu on helppoa siihen verrattuna, mitä niiden massatuotantoon tarvittavat valmistelut vaativat.
Siinä missä etenkin Tesla Model S sekä Model X olivat aikanaan täysin poikkeuksellisia ja mullistavia tuotejulkistuksia, Model Y tuntui monen Twitter- ja Facebook-kommentoijan mielestä pienoiselta pettymykseltä. Sähköautot ovat valtavirtaistuneet.
Model Y:n julkistustilaisuuden ehkäpä tärkein anti liittyi nimenomaan siihen, mitä Muskin esityksen rivien välistä oli luettavissa. Nyt on Teslan hetki aikuistua ja puskea tuotantolinjoilta autoja niin maan perkeleesti.
Mutta miksi juuri nyt? Vastaus on yksinkertainen, sillä toisin kuin aiemmin, vasta/jo nyt Tesla on siihen valmis. Tesla on historiansa aikana tuottanut yhteensä 550 000 autoa, ja Muskin mukaan miljoonan raja on rikottu vuoden päästä. Teslan yksi merkittävimmistä valttikorteista liittyy akkutuotantoon, joka monelle muulle autovalmistajalle on sähköautovalmistuksen pullonkaula.
Tesla tuottaa Yhdysvalloissa Gigafactory-tehtaallaan enemmän sähköautojen akkuja kuin kaikki muut maailman tehtaat yhteensä. Se tulee mahdollistamaan etenkin Model 3:n massatuotannon niin ikään Yhdysvalloissa Freemontin kokoonpanotehtaalla. Vaikka Gigafactory-akkutehtaasta on vasta alle puolet valmiina, sen tuotantokapasiteetti ylittää silti kilpailijansa ylivoimaisesti. Samaan aikaan Kiinaan on kohoamassa vieläkin suurempi Tesla-tehdas.
Teslan tarina on kaikessa tiiviydessään melkoinen. Elon Musk näyttäytyy toisille jumalana, toisille täytenä pellenä, mutta Teslan visio siitä, että se haluaa kiihdyttää maailman siirtymistä kestävään energiankäyttöön, tuntuu vilpittömästi jalolta.
Vaikka Tesla näyttäytyy suurelle yleisölle ennen kaikkea futurististen automallien kautta, se on paljon muutakin. Aurinkokennojärjestelmiin sekä energian varastointiin liittyvät järjestelmät ovat suuressa mittakaavassa vähintään yhtä tärkeitä kuin päästöttömät autot. Sähköautoja on helppo kritisoida siitä, että nekin saastuttavat tuotannon sekä käytön mukaan, mikäli niiden tarvitsema energia tuotetaan vaikkapa kivihiilellä. Pätevä argumentti, mutta mitä jos kotitalouden kaikki tarvitsema energia tuotettaisiin paikallisesti ja päästöttömästi, varastoitaisiin kodin tai naapuruston omaan akkujärjestelmään, ja käytettäisiin milloin talon lämmitykseen tai sähköauton lataamiseen. Kuulostaa järkevältä ja Teslan tapauksessa se on jo realismia.
Tesla ei tuota enää vain Fabergén munia, jotka näyttävät avaruusaluksilta (kuten Musk itse kuvaili Model X:ää), vaan käytettävyydeltään ja ajettavuudeltaan erinomaisia tuotteita, jotka ovat monilta osin parempia kuin sata vuotta markkinoilla olevilla kilpailijoilla. Teslalla on Model 3:n myötä sekä erinomainen massatuote että kyky tuottaa niitä.
Koko merkin tarinasta tekee erityisen hienon se, että sitä on lyöty koko olemassa olonsa ajan todella kovaa, mutta vihdoin Teslan tuotantokapasiteetti on sellaisessa vauhdissa, että se voi näyttää kilpailijoilleen keskisormea. Jokainen kiusaamiseen kohteeksi voi samaistua tunteeseen ”vielä joskus näytän niille”. Teslalla sen aika on nyt.
Lue seuraavaksi, miltä driftailu jääradalla Model 3:lla maistui.
Autotalli.com
Tesla vaihtoautot
Tesla uudet autot
Teksti ja kuva: Teemu Granström