Ensimmäiset uudet Renault Capturit ovat jo saapuneet suomalaisille jälleenmyyjille, joten oli aika tutustua automalliin lyhyesti suomalaisissa olosuhteissa. Erityisen mielenkiintoiseksi mallin myynti käy tulevana kesänä, kun pistokkeesta ladattava Captur E-Tech tulee markkinoille.
Renault Captur E-Tech -plugin-hybridissä on 9,8 kWh:n ajoakku, jonka toimintamatkaksi ilmoitetaan yhdistetyssä ajossa 50 kilometriä ja kaupunkiolosuhteissa 65 kilometriä. Captur E-Techin voimalinjaratkaisu on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sillä 1,6-litraiselle vapaastihengittävälle bensiinimoottorille on neljä vaihdetta ja sähköpuolelle kaksi, mikä on mahdollistanut sen, ettei autossa ole lainkaan kytkintä.
Liikkeelle pistokehybridi-Captur lähtee aina sähköllä, eikä kytkimeen tain momentinmuuntamiseen kulu lainkaan hukkaenergiaa. Polttomoottorin lisäksi Captur E-Techissä on kaksi sähkömoottoria, joista toinen on varsinainen ajomoottori ja toinen generaattori/starttimoottori.
Täysin sähköllä ajamisen lisäksi Capturissa on mahdollista käyttää niin sarja- kuin rinnakkaishybridiajotilaa. Sarjahybridi-tilassa polttomoottorilla ladataan ajoakkua generaattorin avulla, ja voima pyörille välitetään täysin varsinaisen sähkömoottorin kautta.
Rinnakkaishybridinä Captur kulkee puolestaan sähkömoottorien sekä polttomoottorin yhteisvoimin, jolloin sähkömoottorien pyörintänopeus synkronoidaan polttomoottorin kanssa. Jos lappu isketään täysin lattiaan, huipputehoa moottoreista irtoaa yhtäaikaisesti enimmillään 160 hevosvoimaa. Moneen muuhun pistokehybridiin huipputeholukema kuulostaa aavistuksen matalalta, mutta Capturin tyylisen auton kohdalla taloudellisuus ja mukavuus lienevät järkevimmät painotettavat ominaisuudet.
Ainakin paperilla vaikutuksen tekee myös Renault Captur E-Techin jarrutusenergian talteenoton teho, sillä regenerointi onnistuu B-ajotilassa 15 kW:n voimalla kun kaasupoljin nostetaan ylös. Kun jarrupoljinta painetaan, suurin energiantalteenotto teho kohoaa jopa 50 kW:iin.
Harmillisesti Captur E-Techin hinnat eivät ole vielä selvillä, mutta kun perus-Capturin hinnasto ulottuu ylimmillään noin 27 000 euroon, valistuneena hintaveikkauksena pistokehybridimallille voisi pitää noin 30-36 000 euroa riippuen mallin perusvarustetasosta.
Captur asettuu mielenkiintoiseen kokoluokkaan
Capturin yksi ehdottomia valttikortteja on auton verrattain hyvät sisätilat. Vaikkei autoja kokoluokan perusteella ostetakaan, B-segmentin koko- ja hintaluokassa Renault Captur tarjoaa lähes C-segmentin tilat mutta B-luokan hinnalla.
Renault Captur pohjautuu uuden Clion kanssa periaatteessa samalle pohjarakenteelle, mutta modulaarisuutensa ansiosta alustarakenteen mittoja on pystytty venyttämään Clioon nähden. Uusi CMF-B -niminen rakenne on mahdollistanut myös Capturin pistokehybridi- sekä Clion täyshybridimallien kehittämisen.
Capturin edelliseen mallisukupolveen verrattuna auton mitat ovat kasvaneet pituuden osalta peräti 11 senttimetriä, korkeutta on tullut 7 millimetriä lisää ja leveyttä 19 millimetriä. Sisätiloissa muutoksen huomaa takapenkeillä vajaan parin sentin lisäpolvitilana sekä edessä että takana kasvaneena leveytenä.
Suuren vaikutuksen tekee myös tavaratila, jonka takaseinästä löytyy helppokäyttöinen yhdellä kädellä operoitava takaistuinten syvyyssäätö. Säätövaraa on 16 senttimetrin verran, ja kun takaistuimet on asetettu etummaiseen asentoon, tavaratila on huimat 536 litraa. Erinomainen lukema tämän kokoluokan autoon ja jopa pykälää suurempiinkin.
Monella lapsiperheellä ajatus C-kokoluokan katumaasturista saattaakin helposti kääntyä siihen, että ehkä edullisempi B-segmentin katumaasturi voisi riittää.
Kattavasti ajoavustimia
Vaikka suurin mielenkiinto kohdistuukin vasta tuloillaan olevaan Capturin pistokehybridimalliin, myös bensiinimoottorivaihtoehdot ovat mielenkiintoisia. Pistokehybridi-Captur ja perinteiset polttomoottoriversiot tulevat todennäköisesti olemaan vielä varsin kaukana toisistaan, eli molemmille löytynee oma ostajakuntansa.
Bensiinimoottoreita uuteen Capturiin on tarjolla 100, 130 ja 155 hevosvoimaisina malliversioina. Kaksi tehokkaampaa moottoria on yhdistetty aina 7-vaihteiseen kakoiskytkinautomaattiin, hinnat-alkaen -moottorin voimaa käskytetään 5-vaihteisella manuaaliaskilla.
Uusi Renault Captur maksaa edullisimmillaan 19390 euroa ja edullisin automaattivaihteinen Zen-varustetason malli 23990 euroa.
Huomionarvoista uuden Capturin hinnoissa on se, että aiempaan mallisukupolveen verrattuna hintaa on tullut vain noin 600 euroa lisää, vaikka varustelu ja auton ominaisuudet sekä tilat ovat parantuneet merkittävästi.
Vakiona Renault Capturiin kuuluu aina esimerkiksi pituussuunnassa säädettävä takapenkki, täysin ledein toteutetut etu- ja takavalot, aktiivinen hätäjarrutusjärjestelmä, etäisyysvaroitin, hätäpuhelujärjestelmä, kaista-avustin ja liikennemerkkien tunnistus.
Keskihintainen Zen-varustetaso tuo lisänä esimerkiksi automaatti-ilmastoinnin, Easy Link -multimediajärjestelmän, pysäköintitutkan taakse ja keskikyynärnojan säilytystilan kera. Parhaaseen Intens-varusteluun kuuluu lisäksi muun muassa digitaalinen mittaristo, peruutuskamera ja tutkat eteen sekä taakse, kaukovaloassistentti, lämmitettävä ohjauspyörä, matkustamon tunnelmavalaistus sekä Multi-Sense -järjestelmä.
Capturin esittelyn kohdalla sanapari ”koettu laatu” nousi esille useamman kerran, ja kieltämättä uutuusmalli tuntuu, näyttää ja kuulostaa monella tapaa hintaansa paremmalta. Jos Renaultilla ei ole hetkeen ajanut, koeajo saattaa tuottaa positiivisen yllätyksen. Auton maahantuoja uskookin, että uusi Captur tulee kohoamaan merkin myydyimmäksi malliksi Suomessa.
AUTOTALLI.COM
Tutustu myytäviin uusiin Renault Captur -mallisarjan autoihin.