Saksalainen Opel on tullut tunnetuksi automerkkinä, joka on voinut olla ylpeä teknisestä osaamisestaan. Kohtuullisesti hinnoitellut automallit ovat käyneet vuosien saatossa varsin hyvin kaupaksi myös Suomessa. PSA-konsernin (Peugeot Citroën) ostettua Opelin muutama vuosi sitten, huoli saksalaisen identiteetin katoamisesta salamakeulaisista autoista oli ilmeinen.
Suurkaupan aikoihin uuden Opel Astran suunnittelutyö oli jo pitkällä, ja nyt esitellyssä uutuudessa PSA:n tekniikka loistaa hieman yllättäenkin poissaolollaan. Uuteen Astraan on tarjolla 1.2- ja 1.4-litraiset bensiiniturbomoottorit sekä 1.5-litrainen dieselpata, turboahdettu sekin. Vaikka PSA:n moottorivalikoimista löytyisi lähes vastaavanlaisia malleja, uuden Astran myllyt ovat Opelin suunnittelemia.
Koeajoimme 1.2-litraista bensiinimoottoria käsivalintaisella vaihteistolla, 1.4-litraista portaattomalla Stepless-vaihteistolla ja dieselmoottoria 9-portaisella automaatilla.
Todellisen yllätyksen tarjoili 1.4-litrainen turboahdettu bensiinimoottori, joka yhdessä portaattoman vaihteiston kanssa osoittautui kaikista vaivattomimmaksi. Kyseisellä vaihteistotyypillä ei ole erityisen mairea maine kuminauhamaisen kiihtyvyyden ja korkealta huutavan moottorin vuoksi. Opelin voimalinjaratkaisussa on kuitenkin muutama merkittävä ero moniin muihin CVT-vaihteistoihin nähden.
Vaihteiston ohjelmointi on toteutettu hienosti
Ensinnäkin Opel Astrassa vaihteisto on yhdistetty turboahdettuun bensiinimoottoriin. Ahtamattomiin muiden automerkkien portaattomiin-voimalinjoihin verrattuna Astran Stepless-vaihteisto kykenee tuottamaan voimaa mukavasti myös alhaisilta kierroksilta lähtien. Ylenpalttisen korkeisiin kierroksiin ei ole tarvetta, mikä tekee Opelin ratkaisusta myös hiljaisemman.
Toinen Opel Astran Stepless-vaihteiston miellyttävistä piirteistä on vaihteiston ohjelmointi. Alhaisissa kaupunkinopeuksissa voimantuotto on täysin lineaarinen. Ajaminen on ruuhkaliikenteessä miellyttävää. Rajummissa kiihdytyksissä ja kovissa nopeuksissa vaihteistoon on koodattu keinotekoiset pykälät, joilla imitoidaan vaihteenvaihtoja. Sinänsä pieneltä ja turhalta kuulostava ominaisuus tuo yllättävänkin hyvän lisän ajotuntumaan. Moottorin sielunelämää on helpompi tulkita, kun takapuoleen annetaan sekunnin murto-osan mittainen potkaisu keinotekoisten vaihteenvaihtojen yhteydessä.
Koska pienempää 1.2-litraista bensiinimoottoria ei ole tarjolla automaattivaihteistolla, uuden 1.4-litraisen moottorin ja Stepless-automaatin voisi ennustaa kohoavan Astra-malliston myyntihitiksi. Toinen automaattivaihteinen Astra-malli, 1.5-litrainen turbodiesel, on sekin mainio ajaa 9-portaisella automaatilla, mutta etenkään tämän kokoluokan autossa dieselin kysyntä tuskin kokee äkillistä pomppua.
Ulkoa hankala erottaa uudeksi
Uusi Opel Astra ei edusta täysin uutta mallisukupolvea, mikä näkyy nimensä mukaisesti auton ulkopuolella varsin kevyenä kasvojenkohotuksena. Jotta uutuuden erottaisi edellisestä, vuonna 2015 esitellystä mallista, tulisi katsojan olla varsin harjaantunut Opel-tietäjä.
Ei sillä, onhan Astra etenkin hatchback-mallina varsin virtaviivaisen näköinen auto. Viittaukset ilmailumaailmaan etenkin led-ajovaloihin jatkuvissa keulan ”kromi-siivissä” toimivat. Pienillä viilauksilla Astran aerodynamiikkaa on pystytty parantamaan hatchback-mallissa cd-arvosta 0,29 arvoon 0,26. Ilman virtaamista on sujuvoitettu etenkin auton pohjassa.
AGR-istuimet pärjäävät kalliimmille merkeille
Sisätiloja voisi kuvailla varsin konservatiivisesti muotoilluiksi, etenkin jos vertailukohtana käyttää konsernin muiden merkkien ohjaamoja. Aavistuksen tylsä ilme tarkoittaa kuitenkin selkeää käytettävyyttä. Ajoergonomia on hyvällä tasolla monen mittaisille kuljettajille ja hallintalaitteet on aseteltu loogisesti. Pientä lisähuomiota olisi toivonut kiinnitettävän keskikonsolin ilmastointilaitteen painikkeiden alle sijoitettuun hassunmuotoiseen säilytyslokeroon, jolle on vaikea keksiä minkäänlaista loogista käyttötarkoitusta.
Astran yhtenä vahvana ostoperusteena voi pitää lisävarusteisia, mutta erinomaisia AGR-istuimia, jotka ovat paitsi ergonomiset, myös ilmastoinnilla ja hieronnalla varustetut.
Tietoviihdejärjestelmän osalta tervetullut uudistus on Apple CarPlay- ja Android Auto -käyttöliittymien tuonti uuteen Astraan. Yhdessä uuden osittain digitaalisen mittariston kanssa kuljettajalle tarjoiltava informaatio on selkeälukuista ja määrältään riittävää.
Suomeen ensimmäiset uudet Astrat saapuvat marraskuussa ja hinnat julkaistaan syys-lokakuussa. Varustetasot noudattelevat Suomessa Opelin muuta mallistoa, ja niitä tulee olemaan kolme: Comfort, Innovation Plus ja Executive. Varusteluun nähden Opel on onnistunut hinnoittelemaan itsensä aiemmin kilpailukykyisesti, eikä ole syytä epäillä, että linja olisi uuden Astran kohdalla muuttumassa. Saksassa uuden Astran hinnat alkavat karvan verran alle 20 000 eurosta.
Opel Astra -facelift pähkinänkuoressa
Mikä auto? Yksi Opelin suosituimmista automalleista. Suomessa Astra on ollut tämän vuoden tammi-elokuussa 14. eniten ensirekisteröity automalli. Astraa on myyty vuodesta 1991 alkaen yli 14 miljoonaa autoa. Jos Astran edeltävä malli Opel Kadett lasketaan mukaan, autoa on valmistettu 11 mallisukupolvessa vuodesta 1936 alkaen.
Uutuuden kohokohdat? Uudistuneen Astran vahvuudet liittyvät uusiin moottoreihin, vaihteistoihin sekä aiempaa pienempiin päästöihin ja kulutuslukemiin. Ohjaamo on aiempaa digitaalisempi ja Apple CarPlay- ja Android Auto -järjestelmät parantavat arkikäytettävyyttä merkittävästi.
Milloin Suomeen? Astra saapuu suomalaisille jälleenmyyjille marraskuussa. Hinnat ja varustetiedot ovat vielä pimennossa, mutta niihiin saadaan lisätietoa syys-lokakuun aikana.
Kuvat: Teemu Granström
Lue muut Frankfurtin autonäyttelyyn 2019 liittyvät uutiset ja artikkelit.
AUTOTALLI.COM
Katso Opel-malliston uudet autot
Katso Opel Astra-mallisarjan uudet autot
Katso myytävät Opel vaihtoautot
Katso myytävät Opel Astra vaihtoautot