Kun automerkkiin voidaan liittää jokin selkeästi koko mallistoa yhdistävä adjektiivi, ainakin brändiviestinnän osalta voidaan puhua onnistumisesta. Siinä missä moni luonnehtisi esimerkiksi Volvoa turvalliseksi, ranskalaiseen Citroëniin voidaan liittää vahvasti mukavuus.
Uusi Citroën ë-C4 yhdistelee onnistuneesti merkin perinteitä, ja jatkaa tarinaa laajentamalla merkin voimalinjatarjontaa täysin sähköiseen vaihtoehtoon.
Ehkäpä suurimman yllätyksen ensikohtaamisella tuottaa uutuuden muhkea koko. Auto on selvästi crossover-henkinen, mutta samalla perää kohti laskeva kattolinja tuo mukaan häivähdyksen coupén vaikutteita. Mittasuhteissa on onnistuttu, ja ë-C4 näyttää kaikin puolin tyylikkäältä.
Tilantuntu jatkuu auton sisällä ja ensifiilis antaa odottaa perhekäyttöön soveltuvaa täyssähköautoa. Sellaiseksi Citroën ë-C4 koeajolla myös osoittautuu.
Citroën ë-C4:ää voi pitää hyvinkin kohtuuhintaisena täyssähköautona. Perusvarustetasoja löytyy kolme erilaista: Live Pack, Feel ja Shine. Niiden hinnat asettuvat 35 398 ja 40 016 euron väliin. Kyseisistä summista voi vielä vähentää valtion myöntämän hankintatuen.
Sähkö-citikka pohjautuu samalle sähkövoimalinjalle kuin konsernin muutkin täyssähköautot, kuten Peugeot e-208 ja e-2008. Autossa on näin ollen 50 kWh:n ajoakusta ja sähkömoottori tuottaa 100 kW:n huipputehon sekä 260 Nm:n väännön. Sähköinen WLTP-toimintamatka ë-C4:llä on 350 kilometriä.
Jo tässä kohti on hyvä todeta, että vaikka Citroënista ei olisi aiemmin järin paljon välittänyt, uusi ë-C4 menee C5 Aircross -mallin kanssa samaan ”kannattaa koeajaa”-kategoriaan.
Ajettavuudeltaan Citroën ë-C4 on sähkömoottorin ansiosta riittävän räväkkä hieman vaativampaankin makuun, mutta samalla autossa on onnistuttu säilyttämään mukavuus ilman ylikorostettua jämäkkyyttä. Suuressa roolissa on Feel-varustetasosta ylöspäin vakiovarusteinen Advanced Comfort -jousitus, joka suodattaa tienpinnan töyssyjä ja nimismiehenkiharoita tämän hintaluokan autoksi erittäin hyvin.
Jousituksen ohella ë-C4:n istuimet ovat poikkeuksellisen mukavat. Vaikka istuinosa saisikin olla hieman pidempi, pinnan pehmeys on yhdistetty todella onnistuneesti perusrakenteeltaan jämäkkään runkoon. Koeajoauton istuinten nahka ja villakangas-tyylinen verhoilu on lisäksi arvokkaan ja kodikkaan näköinen.
Pituudeltaan Citroën ë-C4 tarjoaa hyvät jalkatilat 2+2-henkiselle perheelle. Tavaratilan 380 litraa on hyvää perustasoa, mutta esimerkiksi lastenrattaiden mahduttaminen mukaan saattaa edellyttää renkaiden irrottamista. Onneksi tilaa löytyä hieman lisää myös tavaratilan välipohjan poistamalla.
Piensäilytystilaa matkustamossa on riittävästi. Mukitelineet voi piilottaa liukukannen alle, keskikyynärnojasta löytyy tilaa ja kojelaudan etuosasta löytyy hyvin tilaa matkapuhelimen langattomalle laturille. Nerokas oivallus on myös Shine-varustasossa hansikaslokeron yläpuolelle sijoitettu vetolaatikko, jonka päältä löytyy vielä tablettitietokoneelle erillinen teline. Käytettävyydeltään vetolaatikkomallinen ratkaisu on hyvä, ja vastaavien toivoisi yleistyvän myös muilla merkeillä.
Citroën ë-C4:n lataaminen onnistuu kotona sähköauton lataamiseen soveltuvasta suko-pistokkeesta, jolloin latausaika tyhjästä täyteen venyy vuorokauden mittaiseksi. Järkevämpää onkin Type 2 -latauslaitteen asennuttaminen, jolloin auton 11 kW:n sisäistä laturia pääsee hyödyntämään täydellä teholla. Pikalataus onnistuu puolestaan enimmillään 100 kW:n teholla.
Pakkaskelissä kauppareissun aikana ë-C4 latasi K-Latauksen Type 2 -laturista 40 minuutissa 6,7 kWh:a sähköä, joka kustansi 0,80 euroa. Sen sijaan K-Latauksen 50 kW:n pikalaturiin kytkettynä 12 minuutin pikakäynnillä sähköä saatiin autoon 7,1 kWh:n edestä (hintaa 2,44 euroa).
Suurin heikkous Citroën ë-C4:ssä liittyy sähkönkulutukseen, tai oikeammin siihen, että autolla on vaikeaa ajaa taloudellisesti. Koko koeajoviikon keskikulutus asettui 22,9 kilowattituntiin sadalla kilometrillä, mikä on pakkaskeleilläkin etuvetoiselle keskikokoiselle sähköautolle kohtuullisen paljon.
Ongelma ei ole siinä, että sähkövoimalinja itsessään olisi erityisen suuriruokainen, vaan auto reagoi turhankin rajusti pieniin kaasupolkimen liikkeisiin, jolloin sähkönkulutus vaeltaa koko ajan edestakaisin. Tämä olisi korjattavissa yksinkertaisesti sillä, että polkimen liikerataan tuotaisiin selkeä ”nolla-alue”, jolloin auto saisi rullata vapaalla.
Citroën ë-C4:n koeajon aikana löytyi hieman yllättäenkin keino pienentää sähkönkulutusta merkittävästi. Nimittäin aktiivisen vakionopeudensäätimen ahkeralla käytöllä myös taajama- ja kaupunkiliikenteessä keskikulutus tippui peräti 16 kilowattituntiin sadalla kilometrillä. Ero niin sanotusti manuaalisesti ajamiseen oli huikean suuri. Myös ajotilavalinnalla (Eco, Normal, Sport) pystyy vaikuttamaan kulutuslukemiin.
Koeajon jälkeen selvisi, että ajettu auto oli ensimmäisiä maahan tulleita ë-C4 -yksilöitä ja auton ilmalämpöpumppu ei toiminut. Koeajossa kyseinen puute ei aiheuttanut sen suurempaa harmia, mutta eittämättä pakkaskeleille osuneessa ajossa auton sähkönkulutus olisi ollut ilmalämpöpumpun kanssa pienempi.
Kyseinen ilmalämpöpumppuvika korjaantui yksinkertaisella ohjelmistopäivityksellä, mutta maahantuojan mukaan kaikissa asiakkaille toimitettavissa autoissa kyseinen ohjelmistopäivitys on jo valmiiksi tehty.
Kokonaisuutena Citroën ë-C4 osoittautui toistaiseksi parhaaksi koeajamakseni Citroën-malliksi. Auton selkeitä erottuvuustekijöitä on muotoilun lisäksi hyvä käytettävyys ja aidosti mukava ajettavuus. Suurempaan tilantarpeeseen on tulossa täyssähköinen ë-Berlingo -tila-auto, joka saapuu Suomeen kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.
AUTOTALLI.COM
Citroën uudet täyssähköautot
Citroën täyssähköiset vaihtoautot