Katumaasturi coupé-tyylisesti viistetyllä kattolinjalla; kuinka helppoa sellainen onkaan leimata turhamaisuuden huipentumaksi. Ainakin jos kyseessä on BMW X6:n tai X4:n kaltainen premium-malli.
Se, joka kyseisillä autoilla on joskus ajanut, tietää ettei kyseessä ole millään tavoin ahdas toteutus. Sama pätee myös täysin uuteen Renault Arkana E-Tech Hybridiin.
Arkana tuntuu sisätiloiltaan yllättävänkin tilavalta, vaikka ulkopuolelta auto näyttää luonnossa jopa pienemmältä kuin kuvissa. Matkustamossa tilaa on takana varsin hyvin myös aikuisille, tavaratilan 480 litraa riittävät mainiosti täyttämään tavanomaiset lapsiperheen tarpeet.
Renaultin nykymalliston kohdalla puhe kääntyy nopeasti E-Tech -nimellä kulkevaan hybridivoimalinjaan, joka on myös käytännössä pätevä ja sujuvatoiminen. Itselataavan hybridin erikoisuus piilee monitilavaihteistossa, jossa on 15 erilaista vaihdetta, ja se voi toimia joko sarja- tai rinnakkaishybridinä. Sarjahybridissä renkaille välitetään vain sähkömoottorin tuottama voima, mutta sähkö tuotetaan polttomoottorilla generoimalla. Rinnakkaishybridissä poltto- ja sähkömoottorit liikuttavat autoa yhtäaikaisesti.
Bensiinimoottori on Arkana E-Tech Hybridissä vapaasti hengittävä 1,6-litrainen, jonka kanssa voimaa tuottaa 36 kW:n sähkömoottori, tai tarkalleen ottaen Renaultin toteutuksessa kaksi sähkömoottoria. Yhdessä huipputehoa mitataan 105 kW:a (143 hv), mutta kaupunkiolosuhteissa pelkkä sähkömoottorikin riittää tuottamaan riittävän kiihtyvyyden.
Itselataavassa täyshybridissä ajoakun kapasiteetti ei luonnollisesti huimaa päätä (Arkanassa 1,2 kWh), mutta täyssähköisiä yhtämittaisia kilometrejä oleellisempaa onkin, kuinka hyvin tekniikka pystyy leikkaamaan kulutuspiikkejä ja laskemaan keskikulutusta.
WLTP-mittaustavalla Renault Arkana E-Tech Hybridin virallinen kulutus on 4,8-5,2 litraa sadalla kilometrillä. Syksyisessä muutaman asteen lämpötilassa matkustamon lämmittäminen pakotti polttomoottorin lyhyillä matkoilla hanakasti käyntiin, mikä nosti keskikulutuksen lyhyillä matkoilla reiluun kuuteen litraan.
Kun ajetun matkan pituus kasvoi, myös keskikulutus painui viiden litran tuntumaan. Siihen nähden, että kyseessä ei ole ladattava hybridi, kulutusta voi pitää katumaasturille hyvinkin kohtuullisena. Toisaalta, kun edellisellä viikolla koeajossa oli ollut täyssähköauto, hyppy polttomoottoriauton rattiin tuntui askeleelta taaksepäin, olkoonkin että kyseessä oli hybridi.
Aasinsillan kautta hybridi-Arkanassa ja täyssähköautoissa on kuitenkin yksi erityisen miellyttävä yhteinen piirre. Toisin kuin hybrideissä yleensä, Arkanan jarrutusenergiantalteenotto on aidosti voimakas mahdollistaen lähes yhdellä polkimella ajamisen. Vaihteiston B-ajotilassa kaupunki- ja taajama-ajo on mukavan vaivatonta, kun ennakoiden ajamalla jarrupolkimeen ei ole juurikaan tarvetta koskea.
Koeajetun Arkana E-Tech 145 Hybrid Intens -mallin hinta lisävarusteineen oli 31 094 euroa, joka ei auton kokoon suhteutettuna tunnu kohtuuttomalta. Rahalla saa tilan lisäksi tyylikkäät ulkokuoret, vaikka sisätilat jättävätkin hieman muovisen yleisvaikutelman.
Positiivisesta yleisvaikutelmasta ja kilpailukykyisestä hinnasta huolimatta Renault Arkana jätti kuitenkin jollain tapaa hieman hailakan tunteen. Auto on kivannäköinen ja ajettavuudeltaan yllättävänkin hyvä, mutta varsinaista ostamisenhalua se ei onnistunut sytyttämään. Voi olla, että täysin uuden automallin lanseeraus ilman pistokkeesta ladattavaa vaihtoehtoa tuntuu nykyään hieman erikoiselta. Mikäli käytettävissä on noin 30 000 euron budjetti, hyvän vaihtoehdon Arkana Hybridille voi löytää esimerkiksi suunnilleen samanhintaisista ladattavista Renault Captur ja Megane plugin-hybrideistä.