Länsiväylän aamuruuhkassa virtaviivaisesti muotoillut Hyundai IONIQit alkavat olla tuttu näky. Vaikkei auto olekaan yhtä futuristisesti muotoiltu kuin hybridi-pioneeri Toyota Prius, auton kyllä erottaa edukseen Audien ja Skodien massasta. Suurin osa teillämme liikkuvista hybridi-Hyundaista ovat IONIQ hybrid -malleja, jotka lataavat sähkömoottorin akkua ajon aikana sekä ottamalla talteen liike-energiaa. Hybrid-mallin lisäksi umpimaskista tunnistettava electric-täyssähköversio on sekin ehtinyt olla jo tovin myynnissä, mutta täysin sähköllä kulkevat ajoneuvot eivät ole vielä täysin sulattaneet suomalaisten sydämiä.
Ehkäpä mielenkiintoisin, ja IONIQ-perheen viimeinen tulokas on pistokkeesta ladattava plug-in -malli, joka tuli Suomessa myyntiin kesällä. Erityisen mielenkiintoiseksi auton tekee se, että ajoakkua ei päästetä missään vaiheessa tyhjenemään täysin, vaan täyssähköajon jälkeen auto käyttäytyy kuin hybrid-malli. IONIQ plug-in -mallin voi siis sanoa yhdistävän kahden auton tekniikan yksiin kuoriin. Tämä on yksityiskohta, joka erottaa IONIQ plug-inin osasta kilpailijoitaan.
Kenelle IONIQ plug-in sopii?
Viikon koeajon jälkeen IONIQ plug-in tuntuu ennen kaikkea turvalliselta valinnalta autoilijalle, joka haluaa ajaa suurimman osan ajasta sähköllä, mutta ei ole vielä valmis ostamaan täyssähköautoa. Auton hinnat alkavat 32 990 eurosta, joten voidaan puhua myös kohtuullisesti hinnoitellusta pistokehybridistä, jonka käyttökulut on helppo pitää matalina. Omalta osaltaan mielenrauhaa tuo myös autolle annettava kilometrirajoittamaton viiden vuoden takuu. Ajoakun takuu on puolestaan kahdeksan vuotta tai 200 000 kilometriä.
Hyundai IONIQ on kerännyt kunniaa pienestä kulutuksestaan sekä kansainvälisissä testeissä että Iltalehden suorittamissa koeajoissa. Huomionarvoista on se, että matalat kulutuslukemat saavuttaakseen ei tarvitse olla kokenut Ecorun-kilpailija, vaan pienet lukemat saa lyhyellä harjoittelulla. Plug-in -mallille valmistaja lupaa jopa yli 60 kilometrin toimintasäteen pelkän sähkön voimin, koeajossamme tyypillinen lukema oli täydellä akulla noin 45 kilometriä. Perinteisestä lämpötolppapistokkeesta auton lataaminen kesti noin neljä tuntia, joten tosielämän käytössä autolla pystyy ajamaan kaupungissa lähes koko ajan pelkällä sähköllä. Tehokkaammalla laturilla hommasta selviää nopeimmillaan reilussa kahdessa tunnissa.
Hyvä ajoergonomia
Sähköautot koetaan monesti tiloiltaan ahtaiksi akkujen vaatiman tilan vuoksi. Hyundai IONIQ on rakennettu alusta pitäen sähköautoilun ehdoilla, joten plug-in -malliinkin on mahdutettu moneen tarpeeseen riittävä 341 litran tavaratila. Käytettävyyttä parantaa suurikokoinen takaluukku, joka aukeaa takalasin yläreunasta asti. Valitettava puoli virtaviivaisessa muotoilussa on kuitenkin takamatkustajilta syötävä pääntila. Korkeampaa ja väljempää muotoilua kaipaava voi toki tutustua myös saman konsernin Kia Niroon, joka on saatavana sekä perinteisenä että pistokehybridinä.
Edessä IONIQissa on kuitenkin ruhtinaallisesti tilaa kaikenmittaisille autoilijoille. Kuljettajan säätövarat ja ajoergonomia ovat mallia ”eurooppalainen”, eli sen suhteen nirsommankaan ei pitäisi päästä valittamaan. Pieni erikoinen yksityiskohta on pysäköintijarrun sijoittaminen vasemman jalan polkimelle, joka on ajoittain jalan tiellä autoon istuessa. Hyundai IONIQin ajomukavuus tuli kokeiltua kesällä hybrid-mallin kanssa Itämeren ympäri ajettaessa. Tätä kokemuspohjaa vasten autoa uskaltaa suositella myös pidemmille matkoille.
Kulutusta hankala seurata
Hyundai IONIQ plug-in on helppo ja verrattain nopea ladata, mutta sähkönkulutuksen seuranta voisi olla toteutettu paremmin. Auto ei nimittäin kerro mittaristossa lainkaan hetkellistä sähkönkulutusta kilowattitunneissa, mikä helpottaisi merkittävästi taloudellisesti ajamista.
IONIQ plugin-mallin varustelu on varsin helppoa. Valittavissa on kaksi varustetasoa, Comfort ja Style, joista jälkimmäiseen on pakattu kaikki mahdollinen autoon saatava nahkaverhoilua ja tuuletettuja etuistuimia lukuun ottamatta. Style varusteltu auto maksaa 4000 euroa Comfortia enemmän, mikä tuntuu suoraan sanoen kohtuullisen suurelta summalta, sillä jo Comfort-tasoinen auto on nimensä mukaisesti mukava kokonaisuus.
Comfort-varusteluun kuuluu muun muassa mukautuva vakionopeudensäädin, peruutuskamera, automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä ja kaistavahti. Lista on pitkä ja Style-varustelu tuo autoon lähinnä niitä täydentäviä ”ihan kiva”-varusteita. Todennäköisesti oma valinta kallistuisi Comfort varusteltuun malliin, johon lisäisi 889 euron navigaatiopaketin paremmalla äänentoistojärjestelmällä.
Ensi vuonna alkava romutuspalkkiokampanja koskee myös IONIQ plugin-mallia, jolle saa peräti 2500 euron alennuksen. Sama koskee toki kaikkien autovalmistajien ladattavia hybridiautoja, mutta pyörittelipä lukuja miten päin tahansa, IONIQ plugin kestää hintavertailun kilpailijoihinsa. Esimerkiksi Toyota Prius Plug-in maksaa edullisimmillaan 39 897 euroa ja Volkswagen Golf GTE 42 184 euroa. Myös Hyundai-konserniin kuuluvan Kian ladattava Niro on hinnoiteltu edullisimmillaan 36 490 euroon. Mikäli harkinnassa on ladattava hybridiauto, IONIQ kannattaa käydä koeajamassa ennakkoluulottomasti, vaikkei Hyundai olisikaan aiemmin päässyt autovalinnassa shortlistalle.
Katso myytävät Hyundai IONIQ Hybrid -mallisarjan uudet autot.