Eri valmistajat lähestyvät sähköautoja eri tavoin. Nissan teki Leafinsä alusta asti sähköautoksi ja aika klassisen näköiseksi. Volkswagen hyödynsi MQB-alustan modulaalisuutta ja monikäyttöisyyttä, ja teki Golfin alustalle täysin sähköisen e-Golfin.
BMW otti astetta kunnianhimoisemman lähestymisen sähköiseen liikenteeseen, ja lanseerasi kokonaan uuden i-sarjan sähköistetyille voimalinjoille. Myös muotoilu on pirteä irtiotto perinteisiin ja runko rakentuu metallien sijaan hiilikuidusta.
BMW i3:n konsepti esiteltiin jo 2011 ja sarjatuotanto alkoi 2013. Kuitenkin vasta tänä syksynä i3:n maahantuonti Suomeen alkaa Helsingin Herttoniemen Laakkosen toimesta. Ajankohta onkin sopiva, sillä i3 on vasta nyt saanut ensimmäisen merkittävän päivityksen, uuden 33 kilowattitunnin akuston.
I3 on kevyen hiilikuiturunkonsa ja kapeiden renkaidensa ansiosta hyvin energiapihi kulkine. Uudella akulla autolla voi päästä 200 kilometrin matkan latauksella, moottoritiellä ja talvisin vähemmän. Auto painaa vain 1195 kiloa, tai lisävaruste-polttomoottorin kanssa 1315 kiloa.
Baijerilainen näkemys pieneen, energiatehokkaaseen kaupunkiautoon on monella tapaa valtavirrasta poikkeava. Moottori on sijoitettu Teslan tapaan takarenkaiden väliin, jolloin keulasta on voitu tehdä hyvin lyhyt. Konepellin - tai muovisen nokkaläpyskän - alla on jopa pieni tavaratila johon mahtuu vaikka latauskaapeli.
Polttomoottori vain sähkögeneraattorina
Tavaratilan alle taakse on mahdollista mahduttaa jopa pieni polttomoottori, joka toimii generaattorina auton akulle. Moottoria ruokkii yhdeksän litran bensiinitankki ja se tarjoaa lisää akustolle lisää kantamaa satakunta kilometriä. Bensamoottorilliset i3:t tunnistaa mallimerkinnästä Range Extender, REx.
Vaikka auto on tarkoitettu kaupunkiolosuhteisiin, juuri REx-yksikkö mahdollistaa pidemmätkin automatkat. Harva tai epäkuntoinen pikalatausverkosto ei estä matkantekoa. Toisaalta auton ajettavuus on parhaimmillaan matalissa nopeuksissa ja kaupungissa. Maantienopeuksissa herkkä ohjattavuus tuntuu hieman levottomalta ja suuntavakaus kärsii.
Auto on neljälle rekisteröity, eli takapenkillä on istuimet ja turvavyöt vain kahdelle matkustajalle. Autosta puuttuu B-pilari kokonaan. Takaovet avautuvat eteenpäin ja etuovet kiinnittyvät suoraan takaoviin. Pienistä ulkomitoista huolimatta auto on sisältä tilava ja takapenkilläkin mahtuu täysikokoinen aikuinen hyvin istumaan.
Bemarin rajoitteena on pieni tavaratila takana. Neljän matkustajan mökkiviikonlopputavaran mukaan otto lienee mahdoton tehtävä. Lisäksi hieman erikoiset takaovet eivät lopulta ole erityisen käytännölliset, sillä niiden avaaminen edellyttää aina etuovien avaamista.
Nyt mukana myös keskinopea lataustekniikka
Syksyllä saataville tulevan uuden i3:n myötä myös lataustekniikka on uudistunut. Autoon saa nyt lisävarusteena CCS-pikalatauksen lisäksi myös kolmivaiheisen 11kW vaihtovirtalatauksen. I3 pystyy siis hyödyntämään monen kauppakeskuksen ja julkisen paikan tarjoaman tyypin 2 keskinopean latauksen ja täyttämään tyhjän akun noin kolmessa tunnissa.
Pikalatauksella auton lataaminen tapahtuu noin 30-40 minuutissa.
BMW i3 on lähtöhinnallaan 40 600 € linjassa Nissan Leafin ja Volkswagen e-Golfin kanssa, mutta erittäin tarpeelliset tehokkaampi vaihtovirtalataus ja pikalataus maksavat noin 1730 euroa lisävarusteena.
Yhdelle tai kahdelle hengelle, ahtaisiin urbaaneihin olosuhteisiin i3 on hyvä kulkine. Ja sinnehän auto on suunniteltukin. Kuski näkee korkealta akkupaketin päältä hyvin, auton kääntösäde on todella pieni ja lyhyt, kapea auto on helppo parkkeerata.
I3 on myös hyvin pirteä kulkine. Takavetoisena ja 125 kW (170 hv) moottorilla, 250 Nm väännöllä auto kiihtyy todella pirteästi nollasta sataselle. Valmistajan mukaan reiluun seitsemään sekunttiin.
BMW i3 33kW, REx - Tekniset tiedot
BMW i3 uudet autot