Golfin 8. sukupolvi esiteltiin loppuvuodesta 2019. Farmarimalli (Variant) sekä nyt koeajossa oleva mökkitiemuovitettu Alltrack esiteltiin kahdessa erässä noin vuoden sisällä.
Mikään uusi asia tämänkaltainen nelivetoinen korotettu farmari ei suinkaan ole, etenkään Volkswagen Groupille, mutta sen nerokkuus jaksaa yllättää kerta toisensa jälkeen.
Alltrack on muita ylempänä
Alltrackissa vakiovarusteinen nelivetoisuus ja sähköinen tasauspyörästön luistonrajoitin (XDS), huonommille teille sopiva maavaran korotus (+15 mm) sekä puskien raapimisia paremmin sietävät autoa kiertävät maalaamattomat muoviosat siirtävät käytettävyyttä metsäautoteiden suuntaan.
Ulkonäön puolelta löytyvät myös etuvalot yhdistävä valoraita, sekä x-kirjainta muistuttavat pistemäiset sumuvalot.
Alltrack on Golfin lippulaivaversio ja varustelukin sen mukainen – toki myös hinta nousee samalla.
Vakiovarusteluun kuuluu muun muassa avaimeton kulku, 3-alueinen automaatti-ilmastointi, osittaista autonomista ajamista tarjoava Travel Assist, puhelimen langaton yhdistettävyys (Apple CarPlay ja Android Auto) ja langaton lataus sekä sähkötoiminen takaluukku jalan heilautustoiminnolla.
Piste reitin päällä
Jos edellä mainittu 8. sukupolven Golf, tai jokin muu MQB-perusrakenteen Volkswagen, on ehtinyt tulla tutuksi, löytyy Alltrackin ohjaamosta paljon samaa.
Näin muutamaa vuotta myöhemmin Volkswagenin vanha hyväksi havaittu ohjauspyörä suorastaan ilahduttaa perinteisin painikkein. Se tekee valikoiden selaamisesta ja esimerkiksi vakionopeussäätimen käytöstä kätevää.
Digimittaristo on varsin selkeä ja riittävästi muokattavissa ainakin allekirjoittaneen makuun.
Samaa emme aio vieläkään sanoa muusta käytettävyydestä. Lämmityslaitteen kosketusnäytölle siirretty käyttöliittymä ärsyttää yhä, vaikka sitä harvoin tarvitseekin.
Talvella erityisesti ohjauspyörän ja istuimien lämmitystä saa hiplata usealla näpyttelyllä jokaisella käynnistyskerralla – tilannetta tosin helpottaa kummasti auton polttoainekäyttöinen lisälämmitin.
Useiden julkaisun jälkeen tehtyjen päivitysten jälkeen tietoviihdejärjestelmä tuntuu toimivan koeajon aikana jo häiriöittä. Se on hyvä asia.
Navigaattorin osalta hankaluus on kiinnostavien kohteiden (POI) lisääminen välietapiksi. Reitin ulkopuolelta sellaisen löytäminen tuntuu haastavalta, sillä navigaattori haluaa väkisinkin lähtöpisteen lähellä reitin varrella sijaitsevaan vastaavaan.
Tilaa seikkailulle
Vakiovarusteinen, ja manuaalisesti säätyvä, Comfort-mukavuusistuin tarjoaa kohtalaisen suorituksen istuinmarkkinoille. Keskiosan kangas tuntuu hieman kalastusverkoista tehdyltä kierrätysmateriaalilta, mutta reunojen mikrokuitumateriaali on samettisen pehmeää.
Tilat kuuluvat farmari-Golfin ehdottomiin vahvuuksiin eikä Alltrack tee tässä suhteessa mitään kompromissia. Kahdeksanteen sukupolveen akseliväli venyi peräti 50 millimetriä ja ero Octaviaan on kutistunut merkittävästi.
Takapenkillä asiat ovat hyvin. Takana istuu aikuinenkin mukavasti ja kolmekin sinne voi väliaikaisesti istuttaa.
Tavaratila on jopa poikkeuksellisen syvä, kun välipohja siirretään ala-asentoon, ja muutenkin tiloiltaan runsas. Nostokynnystä syntyy näin ollen jonkin verran, mutta se ei suuremmin haittaa, sillä puskurin alalaita on kuitenkin katumaastureihin verrattuna matalalla.
Aivan Octavian tilavuuteen Golf ei vieläkään yllä, mutta 611 litraa ei jätä tässä luokassa valituksille sijaa. Alltrack hoitaa hyvin kuljetustarpeita esimerkiksi hieman seikkailuhenkisemmälle telttaretkelle.
Hyviä ajamisen ominaisuuksia
Jos 7. sukupolven Golf oli ehdoton mittatikku luokassaan lähes kaikin tavoin, on seuraaja perinyt ajo-ominaisuuksiaan suoraan huipulta.
Perusajettavuus on erinomaisella mallilla ja autosta löytyy jopa pidon rajoista kertova miellyttävästi välitetty ohjaus.
Tähän rakennetun alustan toiminta on hienostunut yhdistelmä ajettavuutta ja mukavuutta. Vastaavaan spagaattiin eivät tämän hintaluokan katumaasturit taivu.
Rengasäänetkin pysyvät hyvin kurissa autoluokan huomioiden – ainakin koeajoauton kitkarenkailla.
Eikä kulutuslukemiakaan tarvitse varsinaisesti haukkua. Koeajon jälkeen kulutusmittari näyttää 7,4 l/100 km, joka on perinteiselle bensiinimoottorille korotetussa autossa vielä siedettävä lukema. Mitään erityistä ihastusta se ei toki aiheuta ja käyttökulut kyllä kohoavat.
Niin paljon hyvää
Golfin Alltrack tarjoaa parempaa ajettavuutta, mukavuutta ja tilat kuin samanhintaiset katumaasturit vastaavalla voimalinjalla. Koeajon jälkeen ihmetyttää lähinnä miksi näitä ei näy Suomessa enempää.
Nykyään vastauksena lienee perinteisellä bensiinimoottorilla varustettu voimalinja siihen liittyen noin 10 000 eurolla autoveron kohottama hinta.
Samaa saa myös dieselversiona, jossa on paljon hyvää. Dieselpolttoaineen merkittävästi kohonnut hinta, vuotuinen käyttövoimavero ja poliittinen tilanne ovat kuitenkin ajaneet ostajat vähiin.
Tämä paketti pitäisi saada lataushybridinä tai täyssähköisenä, jotta se kävisi työsuhdeautoksi tai kiinnostaisi käyttökuluiltaan useampaa yksityisostajaa.
Volkswagen ei ole vielä onnistunut näin erinomaista autoa sähkövoimalinjalla valitettavasti valmistamaan. Toivottavasti tilanne muuttuu mahdollisimman pian.
Volkswagen Golf Variant Alltrack Business 2.0 TSI 4MOTION 140 kW / 190 hv 7-vaihteinen DSG-automaattivaihteisto
Hinta: 46 587 € (koeajoauton hinta 50 067 €)
Tehdastakuu: 2 vuotta
Tekniikka:
Moottori: Nelisylinterinen turboahdettu rivimoottori, bensiini
Iskutilavuus: 1984 cm3
Teho: 140 kW / 190 hv @ 4200–6000 r/min
Vääntömomentti: 320 Nm @ 1500–4100 r/min
Kulutus (WLTP): 7,1 l / 100 km
Co2-päästöt (WLTP): 161 g / km
Voimansiirto: neliveto, 7-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0–100 km/h: 6,9 s
Huippunopeus: 229 km/h
Mitat:
Pituus: 4 639 mm
Leveys: 1 795 mm
Korkeus: 1 501 mm
Akseliväli: 2 679 mm
Tavaratila: 611–1 642 litraa
Testiauton rengaskoko: 205/55 R17
Polttoainesäiliön tilavuus: 55 l
Omamassa: 1 565 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1 700 kg
Volkswagen Golf vaihtoautot
Volkswagen Golf uudet autot
Teksti: Henri Posa