Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Volkswagen Amarok - Entistä jykevämpi ja vähemmän Volkkari

Volkswagen pisti suositun avolavamalli Amarokin uusiksi. Yhteistyökuvioita haettiin Fordilta.
Koeajo: Volkswagen Amarok -  Entistä jykevämpi ja vähemmän Volkkari

Volkswagenin vuonna 2010 julkaistu keskikokoluokan avolava Amarok on ehtinyt nousemaan kohtalaiseen suosioon niin meillä kuin muuallakin. Se istuu tiukasti avolavojen rekisteröintitilastojen kärkikolmikossa Suomessa yhdessä Toyota Hiluxin ja Ford Rangerin kanssa.

Maailmallakaan kauppa ei ole käynyt hullummin, sillä vuodesta 2010 vuoteen 2022 Amarokeja on myyty 830 000 kappaletta.

Kaksitoistavuotias Amarok kaipasi kuitenkin väkevää päivitystä, ja kun Fordilla alettiin miettimään samaa tempausta myös Rangerille, löivät valmistajat viisaat päänsä yhteen. Yhteistyökuvioitahan nämä kaksi ovat virittäneet enemmänkin viime vuosina.

Fordin Transit Connect on käytännössä siniovaalilogoilla koristeltu Volkswagen Caddy ja keväällä julkaistu Ford Explorer on vain uuden visuaalisen ilmeen saanut Volkswagen ID.4.

Nyt molempien näkemys samasta aiheesta on ostettavissa: Etelä-Afrikassa valmistettavan Rangerin väkevän Raptor-version koeajoimme talvella, ja nyt on vuorossa vähemmän tunneperäinen painos Volkswagenilta.

Isompi kuin ennen

Amarok on kasvanut edeltävästä sukupolvesta selvästi. Se on 96 millimetriä edeltäjäänsä pidempi, ja akseliväliä on kasvatettu peräti 173 millimetrin verran. Tällä on saatu matkustamoon lisää pituutta, millä on kasvatettu takajalkatiloja. Kokonaispituus uudessa Amarokissa on 5350 millimetriä.

Maastokelpoisuuspuolellakin on tapahtunut positiivista kehitystä, sillä kahlaussyvyys on siirtynyt pois käsipohja-tasolta. Kun Amarokilla uskalsi ennen puolimetriseen veteen, voi vesistön ylityksiä tehdä nyt jo 80-senttisessä lätäkössä.

Mutta jos muut Volkswagen-Fordin yhteistyöprojektit ovat olleet enemmän Volkswageneita lainahöyhenissä, on uusi Amarok Fordia alusta lähes loppuun asti. Tekniikka on pelkkää Fordia. Suomessa on tarjolla nelisylinterinen, kaksilitrainen ja kahdella turboahtimella 204 hevosvoimaa tuottava diesel sekä kolmelitrainen V6-turbodiesel joka tuottaa 240 hevosvoimaa.

Amarok on Suomessa aina automaattivaihteinen, ja laatikko on Fordin nykyään käyttämä kymmennopeuksinen. Amarokit ovat myös meillä aina nelivetoisia.

Varusteluvaihtoehtoja on kolme: perusmallinen Life, off-road -henkinen Pan Americana sekä enemmän asvalttipainotteinen Aventura. Kaikki mallit voi ostaa joko kaksipaikkaisina pakuina tai viisipaikkaisina kaksikäyttöautoina.

Jykevä ja väkevä

Edellisen sukupolven Amarok oli kokoluokkansa avolavoista ehkä se paras ajettavuudeltaan. ”Henkilöautomainen” on väärä sana kuvaamaan tämän luokan työkalujen ajettavuutta, ellei verrokkina ole esimerkiksi pyöräkuormaaja.

Silti Amarokin ratissa viihtyi mielikseen, eikä silloin vielä ei-sukua ollut Ford Rangerkaan ollut todellakaan huono suoritus tässä mielessä.

Tuntuu että nyt uuden polven mallien tullessa markkinoille, on hyppäys ollut melkoinen. Sekä aiemmin ajamamme Raptor että nyt vähän tavanomaisemmalla alustalla varustettu Amarok toimivat hyvin kaikilla tienpinnoilla, mukaan luettuna moottoritiet ja vastaavat isommat väylät.

Se on hyvin stabiili auto myös reilussa vauhdissa, ja vaikka rungolliselle, pitkäjoustoiselle avolavalle tyypilliset väristykset tuntuvat vielä esimerkiksi tien vinosaumojen ylityksessä, ei Amarokin ohjastaminen silti ole rasittavaa. Erillinen runko tietysti vielä eristää ohjaamoa tien pinnasta niin, että melutaso on maantielläkin kohtalaisen alhainen.

Huonommilla teillä uusi Amarok on odotetun kykenevä. Ominaisuudet riittävät paljon pidemmälle kuin pelkän lähes umpeen kasvaneen mökkitien selvittämiseen. Neliveto ei ole jatkuva vaan kytkettävä: keskikonsolin kiertokytkimellä voidaan valita jatkuva takaveto, automaattisesti kytkeytyvä neliveto ja hidas tai nopea neliveto.

Takatasauspyörästö on erikseen lukittavaa mallia.

3.0 + 6 + 10

Kun edellisen sukupolven Amarok esiteltiin, se starttasi myynnin kaksilitraisella, nelisylinteriselä dieselillä. Volkswagen vastasi faceliftin yhteydessä asiakkaiden ilmeiseen tarpeeseen ja korvasi ehkä aavistuksen alamittaisen voimanlähteen kolmelitraisella V6-turbodieselillä.

Nämä olivat kuitenkin molemmat Volkswagenin omia moottoreita, kun tuoreessa mallissa moottorit tulevat Fordilta. Kolmelitrainen, yhdellä ahtimella hönkivä moottori on Power Stroke -sarjaa, mikä tarkoittaa että sen juuret ovat itseasiassa Yhdysvalloissa.

Ford on käyttänyt kyseistä vinkkelikuutosta vielä paljon Rangeria suuremman F-150-sarjan avolavan perusmoottorina vuodesta 2018. Ominaisuuksiltaan moottori hyvin sitkeän tuntuinen.

Vaihteisto on Fordin ja GM:n yhteistyötä. Merkeistä edellä mainittu on käyttänyt lähes maastopyörämäisen vaihdemäärän tarjoavaa askia lukuisissa eri malleissaan, ja sitä on pultattu niin Transitiin kuin Mustangiin.

Askin vaihdot ovat käytännössä huomaamattomia, sulavia ja nopeita sillä niihin ei kiinnitä minkäänlaista huomiota.

Vaihteiden lukumäärä on melkoinen, ja silti tai ehkä juuri siksi Amarok ei kuitenkaan koskaan jyristele menemään väärällä vaihteella. Voima on aina käytössä tai käden ulottuvilla, mutta koskaan sitä ei erikseen tarvitse lähteä hakemaan.

Työkalu, mutta nahkaisella kädensijalla

Volkswagen siis kasvatti Amarokia, ja tämä tuntuu myös sisätiloissa. Takapenkillä kaksikäyttöpakussa tosin tilat eivät ole vieläkään täysin edustusautoluokkaa, mutta kasvua on tapahtunut joka tapauksessa.

Takapenkkiläisille on tarjolla 240- ja 12-volttiset sähkönlähteet, mutta ei modernimpia USB-pistokkeita, millään lisäkirjaimella maustettuna.

Etupenkkiläisille on tarjolla 12-volttisen ohella mahdollisuus langattomaan matkapuhelimen lataukseen. Vaikka näille latausalustoille tyypillisesti puhelimen asettelu juuri oikeaan kohtaan vaatii hieman työtä, pystyy systeemi kuitenkin lataamaan luuria myös paksuhkon suojakuoren läpi. Mikä on melkoisen harvinaista missään autoissa.

Ajoasento on tutuntuntuinen esimerkiksi Ranger Raptorista. Säätövaraa istuimissa riittää huimasti, sillä 189-senttisen kuskin ei tarvinnut edes pudottaa penkin korkeuttaan alimpaan asentoonsa. Tämä on äärimmäisen harvinaista oikeastaan missään autossa.

Pan Americana -version sisustus on kaksivärinen ja nahkainen. Penkeissä riittää tilaa, mutta autotyypin luonteeseen sopivasti ne eivät ole erityisen sporttiset.

Hinta: 68 420 €

Tehdastakuu: 5 vuotta / 200 000 km

Tekniikka:

Moottori: V6, diesel, turbo

Iskutilavuus: 2993 cm3

Teho: 177 kW / 240 HV @ 3250 r/min

Vääntömomentti: 600 Nm @ 1750-2250 r/min

Kulutus (WLTP): 10,2 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 266 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 10-vaihteinen kolmoiskytkinvaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,8 s

Huippunopeus: 188 km/h

Mitat:

Pituus: 5350 mm

Leveys: 1910 mm

Korkeus: 1884 mm

Akseliväli: 3270 mm

Testiauton rengaskoko: 255/65-18

Polttoainesäiliön tilavuus: 80 l

Omamassa: 2540 kg

Kantavuus: 1190 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 3500 kg

Volkswagen Amarok uudet autot
Volkswagen Amarok vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin