Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Toyota GR Yaris – Hurja ja hauska pikkuauto

Toyotan terävöitetty, uudistettu GR Yaris on aivan jotain muuta kuin se anoppisi näppärä ja taloudellinen kulkupeli. Onneksi.
Koeajo: Toyota GR Yaris – Hurja ja hauska pikkuauto

Silloin tällöin maailmassa syntyy ja tarjolle tuodaan autoja, joissa niin suunnittelutyö, historia ja paikka markkinassa kohtaavat sellaisella tavalla, missä ei ole objektiivisesti katsoen järjen hiventäkään.

Ne ovat autoja, joiden on tarkoitus koskettaa autofanaatikon sydäntä ja sielua hellästi, silittää sitä ja sitten ottaa siitä tukeva puristusote, katsoa lujasti silmiin ja viedä väkisin molemmat.

Usko tai älä, mutta Toyota on tehnyt tällaisenkin auton. Faceliftattu GR Yaris on juuri tasan sellainen auto.

Sepon kyydissä

Pääsimme viime talvena Jämsässä ajamaan esisarjaa edustanutta, uudistunutta ja nyt myös automaattivaihteistolla saatavissa olevaa GR Yarista jääradalla ja vertaamaan sitä ensimmäisen sukupolven manuaalivaihteiseen versioon.

Pääsimme tuolloin myös rallin kahdeksankertaisen maailmanmestarin Sébastien Ogierin, jota hauskasti tuolloin toimittajakollegoiden kanssa kutsuimme Sepoksi, kyytiin jääradalle. Jos oma, kuvitellusti nopea eteneminen GR Yariksella oli hauskaa, näytti Ogier puolestaan mihin kaikkeen uutuus oikeasti pystyy.

Ja pystyyhän se. Vanhaan GR Yarikseen verrattuna uutuuden jäärataominaisuuksia pystyi kuvailemaan selkeämmiksi, vaikka vaikka vanhakaan ei ollut todellakaan huono. Se tuntui oikenevan luistoista nyt aiempaa pienemmällä vaivalla ja oleva monin tavoin vielä parannettu versio jo sinänsä huiman hienosta autosta.

Mutta millainen uutuus on nyt kesällä 2024, tuotantovalmiina ja kotimaisella tieverkolla?

Kuin Yaris, mutta ei sittenkään

GR Yaris on länsimaissa tarjolla vain yhtenä versiona, nimittäin kolmiovisena nelivetoturbohirviönä, johon ostaja voi valita sitten kuusilovisen manuaalin sijaan kahdeksannopeuksisen automaattivaihteiston.

Se on myös tätä nykyä ainoa kolmiovinen Yaris-malli mitä on tarjolla, mukaan luettuna automerkin kotimaa ja Iso-Britannia, joista kolmiovista perus-Jarppaa sai vielä kauan sen jälkeen kun meiltä oli moinen riistetty pois.

Erikoisena kuriositeettina mainittakoon tosin, että Japanissa myytävä GR Yaris RS on eräänlainen sekoitus näitä malleja, tosin aika laimean kuuloisena pakettina. Se on kyllä kolmiovinen ja näyttää ulospäin täysveriseltä GR:ltä, mutta konepellin alla pörrää 118-hevosvoimainen vapaasti hengittävä moottori. 

Auto on tarjolla vain portaattomalla CVT-automaatilla ja se on aina etuvetoinen. Jarrut ovat tavallisesta Yariksesta, mutta monivarsituettu, alunperin Corollasta kotoisin oleva taka-akselisto löytyy myös RS-versiosta.

Raaka peli

Alustaltaan GR Yaris on äärimmäisen jämäkkä ja tarkka. Se poimii kyllä asvaltista epätasaisuudet, siltojen poikittaissaumat ja muut karkeudet, mutta kyse ei ole väkisin väännetystä kivikovuudesta vaan siitä että vaimennus on säädetty hyvin kantavaksi.

Kaupunkiajossa se on kuten Yarikset yleensäkin. GR kääntyy notkeasti kadunkulmien ympäri eikä ylimääräinen pari vetäviä pyöriä tunnu mainittavasti ruutuun peruutettaessa.

Maantiellä ja varsinkin koneväylillä maailma avautuu aivan eri tavalla kuin tavallisen Yariksen ratin takana. GR:n kehitystyö on tehty Suomessa, Toyotan rallitallin päämajan tuntuman sorateillä ja se tuntuu kouriintuntuvalla tavalla.

Vaikka nykyinen Yariskin on jo ihan siedettävä kovemmissa vauhdeissa, on GR aivan jotain muuta. Se on täysin tunteeton tienpinnan muutoksille, kallistuksille ja oikeastaan urillekin. Sivutuuli ei hetkauta sitä mihinkään, ja ajaminen on helppoa. GR kulkee luotisuoraan ja vaivatta vaikka yhdellä kädellä, jos joku niin sattuisi moottoritiellä ajamaan.

Kaarteissa, silloin kun haetaan vähän reippaampaa tahtia etenemiseen, paljastuu lisää hienouksia. Ohjauksessa on erittäin hieno tunto, se on sopivan painava ja oikein painotettu ja auton mielen-ja kehonliikkeet on helppo tuntea omassa vartalossaan. 

Suoritus on äärimmäisen hyvä. Toyotaa ei ole todellakaan voinut kehua tästä ominaisuudesta, oikeastaan koskaan. GR Yariksen kohdalla tuntuu kuin ohjaus olisi aivan jostain muusta, muun tekemästä autosta, mutta se soi silti täydellisesti yhteen muun auton kanssa.

Kun sisäänajovaihe päättyy

Kun saimme auton alle, sillä oli ajettu 19 kilometriä, joka on poikkeuksellisen vähän. Lehdistöautot luovutetaan lähes poikkeuksetta liki 1000 kilometriä sisäänajettuina, mutta tällä kertaa siihen ei monesta syystä ollut aikaa.

Sisäänajo piti siis suorittaa itse, ja tällaisella autolla se oli tuskaisaa. 

Mutta kun kilometrejä oli kertynyt mittariin riittävästi arkiajosta, oli aika suunnata Hämeenlinnaan, Ahveniston hornankattilaan. 

Takakontin välipohjan alta löytyy paitsi paikkasarja ja käynnistysakku, myös 3,7 litran vetoinen vesisäiliö, jonka korkissakin muistutetaan että tänne saa tosiaan laittaa vain vettä.

Kyseessä on välijäähdyttimen vesiruiskutusjärjestelmän tankki. Tankki täyteen ja kohti varikon päätyä.

Kuin huippu-urheilija

Rata ei ole aivan tyhjä, vaan käynnissä on valmistautuminen tulevan viikonlopun Historic Grand Raceen. Muutama huomattavan leveillä ratarenkailla varustettu BMW ja Porsche menevät menojaan, mutta yksi vanha siviilirenkainen 911 on helppo ottaa kiinni ja ohittaa. Kisakumeilla varustetun vanhan Minin perässä on helppo roikkua ja jos kuskilla olisi riskinottokykyä, pääsisi siitä varmasti ohikin, jossain vaiheessa.

GR Yaris paljastuu radalla huimaksi laitteeksi. Se ei 10-15 minuutin mittaisen, kovavauhtisen ratastintin jäljiltä valita puolella sanallakaan, mistään.

Jarrut eivät ole lähelläkään loppua kesken, eikä kyytiä tarvitse hillitä niitä jäähdytelläkseen. Ensiasennusrenkaat ovat Michelinin Pilot Sport 4S:t, jotka ovat ihan oikeat urheiluautorenkaat.

GR Yaris painaa vaivaiset 1280 kiloa sellaisenaan, ja vaikka kaksi aikuista nostaakin tuota lukua tietysti, tuntuu ettei pienen, syheröisen radan jatkuva tahkoaminen väsytä sitä mitenkään. Renkaat lämpenevät ja alkavat toki valittamaan pääsuoran jälkeisessä hevosenkengässä, mutta Tarun mutkaan tultaessa kierros toisensa jälkeen pito on kuin edelliselläkin.

Ainoa mihin tulee kiinnitettyä huomiota, on että ensimmäisissä täysjarrutuksissa GR Yaris tekee pienen kiemuran kun paino siirtyy keskeltä eteen. Toki tunne on hieman halju 180 km/h vauhdissa pääsuoran päässä, mutta GR Yaris ei tunnu silti olevan lähdössä käsistä. Kun auto lämpenee, perän sivusuuntainen eläminen loppuu.

Suolenkiltä noustessa ja radan korkeinta kohtaa lähestyttäessä on pari mutkaa missä riittävän tehokkaan auton saa pelkällä kaasulla kauniiseen luistoon. GR Yariksessa on niin paljon pitoa joka kulmassa, ettei se tarjoa kylkeä edelle, ei vaikka mutkassa survoo syöttöpolkimen surutta pohjaan.

Ja se 8-nopeuksinen automaatti sitten? Tottakai se vie osan siitä miehisyysboostista, jonka vain manuaalivaihteisen Toyota Yariksen kepittäminen moottoriradalla voi tuoda. Mutta aski on koko ajan ajan tasalla siitä siltä toivotaan, napsii vaihteet ylös ja alas sellaisella nopeudella ja tarkkuudella että on helppo unohtaa homman hoituvan perinteisellä momentinmuunninautomaatilla.

Mitä ja kenelle?

GR Yaris on suppean asiakaskunnan auto. Sen ostaja on ehdottoman intohimoisesti autoihin suhtautuva entusiasti, jolla tuskin on muita vaihtoehtoja edes listallaan kun ostopäätöstä GR Yariksesta ollaan tekemässä. Tai saattaa olla, mutta suoria kilpailijoita autolla ei ole lainkaan.

Tätä ostajaa ei haittaa 36-litraisen polttoainesäiliön ja arkikäytössä yhdeksän litran kulutuksen tuoma lyhyt toimintamatka, ei ahtaat takatilat eikä se että moottoritievauhdeissa asvaltin laadusta riippumatta rengasmelu on melko huumaava. 

Eikä ehkä sekään, että jos GR Yariksen adaptiivinen vakionopeudensäädin havaitsee edellä hitaammin ajavan auton nopeavauhtisessa mutkassa, niin sen jarrutusta seuraa melko väkevä kaartolinjan kiristyminen.

Sen sijaan GR Yariksen ostaja saa auton, jonka turboahtimen suhina, dumppiventtiilin vihellys kaasupoljinta nostaessa ja kolmimukisen turbomoottorin uhmakas kurnutus nostavat poikamaisen virneen kasvoille ja ihokarvat pystyyn. 

GR Yaris on auto, jonka tärkein vakiovaruste on sen tuoma pohjaton riemu siitä, ettei ajamisesta ole kadonnut hauskuus mihinkään. Työkalun pitää vain olla oikea.

Hinta: 65 695,79€

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Rivi-3, turboahdin

Iskutilavuus: 1618 cm3

Teho: 206 kW / 280 HV @ 6500 r/min

Vääntömomentti: 390 Nm @ 3250-4600 r/min

Kulutus (WLTP): 8,7l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 197 g/km

Voimansiirto: Neliveto, 8-nopeuksinen automaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 5,2 s

Huippunopeus: 230 km/h

Mitat:

Pituus: 3995 mm

Leveys: 1805 mm

Korkeus: 1455 mm

Akseliväli: 2560 mm

Tavaratila: 174 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 36 l

Omamassa: 1280 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 0 kg

Toyota Yaris GR vaihtoautot
Toyota Yaris GR uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin