Toyota Corollan suosio Suomessa on valtava. Se oli viime vuonna hyvin suosittu auto: uutta Corollaa puski jälleenmyyjien ovesta ulos 4668 kappaletta, ja sen myyntiosuus oli 5,8 prosenttia kaikista uusista henkilöautoista.
Jos lukema ei tällaisenaan anna vielä kuvaa Corollan suosiosta, niin tätä yhtä automallia myytiin viime vuonna Suomessa enemmän kuin kaikkia Fordin malleja, tai enemmän kuin Hyundaita ja Opelia – siis yhteensä.
Otimme koeajoon kuitenkin Corolla-mallin, joka ei ainakaan vastaa mallin suosiosta eikä edusta suurta osaa Suomessa kaupaksi menevistä Corollista. Koeajoauton tarkka nimi on Toyota Corolla 2.0 Hybrid Touring Sports GR Sport. Auton farmarikori sinänsä on se suosituin (81% uusista Corollista on farmareita), mutta vain kahdeksan prosenttia asiakkaista päätyy kaksilitraiseen, tehokkaampaan hybridimalliin.
Ihan oikea modernisointi
Corolla sai kaksilitraiseen hybridiversioon nyt myös litium-ioni -akun, mikä tarkoittaa, että sähkön talteenotto jarrutuksissa tehostui jonkin verran. Voimalinjan suurin yhteisteho on noussut hieman, ja on nyt 196 hevosvoimaa. WLTP-standardilla arvioituna Corollan pitäisi kulkea 4,7 litralla bensiiniä sata kilometriä.
Toyotan hybridivoimalinjaa on hiottu muutenkin kuin vain akun tyypin osalta, vaikka aiemmassakaan ei rehellisyyden nimissä ollut juurikaan moitittavaa. Hybridi-Corollat ovat perinteisesti kulkeneet hyvin vähällä bensiinin määrällä, eikä niiden tapauksessa ole juuri ollut merkitystä ajetaanko kaupungissa vai maantiellä. Kulutus on ollut kokolailla sama molemmissa.
Uusi paketti ei ainakaan ole ollut takapakkia. Pitkiä matkoja ei pienellä akulla tietenkään ajeta, mutta parkkipaikalla kääntelyt ja liikkellelähdöt sujuvat pelkällä akulla. Toki pintakaasulla ajaessakin Corolla saattaa heittää polttomoottorin lepovuoroon silloin tällöin.
Risto Reipas
Kuten aiemminkin on todettu, Toyotan voimalinjasuunnittelun filosofiassa polttoaineen kulutusta ei laske se miten paljon autolla pystyy ajamaan sähköllä, vaan miten se pystyy optimoimaan polttomoottorinsa käyttöä.
Vaikka 196-hevosvoimainen Corolla ei ole kaikkien aikojen tehokkain Corolla-nimellä tehtaalta tullut auto, alkaa sen suorituskyky olemaan jo kohdallaan auton harmaa imago huomioiden. Toki numeroiden valossa 7,7 sekunnin kiihtyvyys (pystyperäisellä Hatchbackilla vain 7,4 sekuntia) ei ole mitenkään järisyttävän nopea.
Corollan tapauksessa se vain vetää mainion raikkaasti myös vauhdista, ja kerää todella vaivattomasti riittävän vauhdin myös lyhyimmillä moottoritien rampeilla.
Ajettavuudeltaan Corolla on tuttua tavaraa. Se ohjautuu herkästi ja reagoi kuljettajan toiveisiin nopeasti, mutta itse ohjauksesta puuttuu aivan se viimeisin tuntuma ja tarkkuus. Lopputulos on kuitenkin selvästi parempi kuin automallin aiemmissa sukupolvissa, vaikka ei terävintä markkinoilla.
Meteliä ja uraherkkyyttä
Sen sijaan jo Espanjassa tapahtuneissa ensikoeajoissa todettiin, ettei yhdestä mallin helmasynnistä, nimittäin isosta rengasmelusta, ole vieläkään päästy eroon.
Meille testiin tulleen GR Sport -varustetason tapauksessa tämä vielä pahenee, sillä voimisteluvarustelu tuo mukanaan 18-tuumaiset, varsin matalaprofiilisilla renkailla varustetut vanteet. Matala rengas välittää tien pinnalla syntyvän huminan ja jylinän matkustamoon tehokkaammin kuin korkeaprofiilinen.
Sinänsä pelkkä matalaprofiilirengas ei tee autosta meluisaa, vaan siihen toki tarvitaan myös heikko tiemelun vaimennus autonvalmistajan toimesta. Toyotalla tähän ei valitettavasti ole panostettu.
Kova rengasmelu saa seurakseen vieläpä annoksen uraherkkyyttä, sillä urautuneella asvalttitiellä Corolla vetelee ajoittain urien mukaan. Renkaiksi kannattaisi yleensä valita profiilista riippumatta sellaiset, joiden olkapää eli renkaan kulutuspinnalta kylkeen taittuva kulma on enemmän pyöreä kuin kulmikas. Uuden auton tapauksessa tätä tosin harvoin pystyy tekemään, paitsi toki lisähinnasta.
Modernia varustelua
GR Sport -varustetaso on tätä nykyä Corolla-malliston runsaimmat herkut omaava. Se tarjoaa toki samat HUD-näytöt ja nahkaverhoilut sekä asialliset ajoavustimet kuin ylellishenkinen Premium, mutta ohittaa sen vielä Toyotan AVS-aktiivisella iskuvaimennusjärjestelmällä.
Erityisen hienosti toimiva on Lexukselta lainattu, ja jo aiemmin kehumamme adaptiiviseen vakionopeudensäätimeen kytketty järjestelmä, joka jarruttelee Corollaa automaattisesti vaikka itse vakionopeudensäädin ei olisi edes aktivoituna.
Systeemi katselee eteenpäin antureilla, ja jos edessä on vapaata ja tyhjää baanaa, antaa auton rullata kaasupolkimen noston jälkeen vapaasti. Sen sijaan jos edessä hidastavaa liikennettä tai autolla lähestytään vaikkapa punaisena loimottavaa liikennevaloristeystä tai sopivaa kaarretta, hidastelee Corolla itsekseen ladaten samalla ajoakkua.
Viikon mittaisen koeajon aikana järjestelmä toimi virheettömästi kaikissa tilanteissa, ja siihen nojautumiseen tottui helposti. Kyseessä ei ole tietenkään ole autonomisen ajamisen järjestelmä, vaan toimiva apujärjestelmä joka vähentää ajamisen stressaavuutta.
Arkiauto arkiajossa
Tavallisen ihmisen tavallisen liikkumisen tarpeet Corolla kuitenkin täyttää erinomaisesti, kuten on tehnyt aina. GR Sportin urheiluistuimet eivät ole liioitellun kuppimaiset, mutta tarjoavat kohtalaisen sivutuen selkänojan osalta. Istuintyyny on malliltaan paljon maltillisempi, eikä reisitukea ole aivan ylettömän paljoa.
Takapenkkitilat ovat kohtalaiset. Corollan kohdalla kannattaa muistaa malliversiota valitessaan, että porrasperä- ja farmaripainokset ovat akseliväliltään pidempiä kuin pystyperäinen, jonka takajalkatilat ovat aikuiskäyttöön jopa ahtaat.
Corollan vahvuus on nimenomaan aivan tavallisessa arkiliikkumisessa. Se kulkee taajama-ajossa vähän kaasujalan painosta riippuen neljällä-viidellä litralla sata kilometriä, kesärajoitetulla moottoritiellä bensaa menee reilut viisi litraa. Korkeampien kulutuslukemien kellottaminen vaatii jo todella ankaraa kaasunkäyttöä, eikä siltikään onnistu välttämättä.
Toyota Corolla 2.0 Hybrid Touring Sports GR Sport
Hinta: 42 537,95 €
Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km
Tekniikka:
Moottori: Rivi-4, bensiini, hybridi
Iskutilavuus: 1987 cm3
Teho: 144 kW / 196 HV
Vääntömomentti: 190 Nm (vain polttomoottori)
Kulutus (WLTP): 4,7 l / 100 km
Co2-päästöt (WLTP): 106 g / km
Voimansiirto: Etuveto, portaaton automaattivaihteisto
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,7 s
Huippunopeus: 180 km/h
Mitat:
Pituus: 4660 mm
Leveys: 1790 mm
Korkeus: 1460 mm
Akseliväli: 2700 mm
Tavaratila: 581 litraa
Polttoainesäiliön tilavuus: 43 l
Omamassa: 1610 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: 450 kg / 750 kg
Toyota Corolla uudet autot
Toyota Corolla vaihtoautot
Teksti: Arttu Toivonen