Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Tesla Model Y LR – Onko tässä 2020-luvun uusi kansanauto?

Teslalla on tänä vuonna mahdollisuus tehdä historiaa. Sähköauto ei ole koskaan ollut maailman myydyin. Nyt Model Y on matkalla tähän saavutukseen.
Koeajo: Tesla Model Y LR – Onko tässä 2020-luvun uusi kansanauto?

Tesla Model Y on suositumpi kuin Toyota Corolla, julisti jokunen mediaotsikko maaliskuussa. Järkytys saattoi olla joillekin suuri. Amerikkalainen sähköautoko olisi ohittanut uuden kansansuosikin, joka on dominoinut Suomen rekisteröintitilastoja vuoden 2019 jälkipuoliskolta alkaen ja joka oli viime vuonna maailman myydyin auto.

Totuus on usein tarua ihmeellisempää. Taustalla on se seikka, että Tesla toimittaa autoja maahan kerran kvartaalissa, jolloin valtaosa luovutuksista osuu väkisinkin yhdelle kuukaudelle. Koko alkuvuoden tilastoissa Corolla on Suomen ykkönen selvällä marginaalilla.

Mutta se kakkonen, se on Suomessa nyt Model Y. Suurena yllätyksenä tätä ei voi pitää, sillä maailmanlaajuisesti kyseinen malli oli viime vuonna neljänneksi myydyin. Corolla oli maailman myydyin.

Sitten tulivat niin sanotusti veret seisauttavat hinnanalennukset. Esimerkiksi nelivetoisesta Long Range -mallista on pyyhitty alkuvuoden aikana reilu kymppitonni pois. Siitä seurasi, että malli nousi Euroopan ykköseksi vuoden ensineljänneksellä. Vähän epävirallisemman analytiikkayhtiö Jato Dynamicsin koostaman datan perusteella Model Y oli myös maailmanlaajuisesti myydyin auto samalla ajanjaksolla, kun neljä Toyotan mallia (Corolla, Hilux, RAV4 ja Camry) valtasivat sijat 2-5.

Teslalla on mahdollisuus tehdä historiaa. Sähköauto ei koskaan ole ollut Euroopan, tai oikeastaan minkään isomman markkinan, vuoden myydyin auto. Nyt se tilanne ei ole enää kaukana. Model Y on saavuttanut sellaisen suosion, että sillä on hyvät mahdollisuudet nousta seuraavaksi kansanautoksi sekä meillä että maailmalla.

Kysyin Teslalta tietoja eri malliversioiden myyntimääristä huonolla menestyksellä, mutta Nettiauton tarjonnan perusteella juuri tämä Long Range eli kolmen malliversion keskimmäinen on selvästi suosituin.

Tässä kohtaa pitää muistuttaa, ettei Suomeen syksyllä 2021 rantautunut Model Y ole kokenut varsinaista kasvojenkohotusta sitten ilmestymisensä.

Teslalla tosin on tapana tehdä autoihinsa muutoksia ilmoittamatta ja softa päivittyy jatkuvasti, eli mahdollisen seuraavan myyntitilastojen kärkimallin arvostelu lienee perusteltua.

Turvallinen tilaihme

Yksi Model Y:n suosiota selittävistä tekijöistä on väkisinkin sen tarjoamat tilat. Etukontti on valtava ja takakontin litrat hakevat vertaistaan. Takapenkillekin mahtuu istumaan hienosti, jopa keskimmäiselle paikalle, sillä keskikonsoli on vedetty sen verran eteen, että jaloille on tilaa. Pääntila ei lopu takaa kesken missään tapauksessa, vaikka perä kaareutuukin trendikkäiden ”coupemaisten” katumaasturien tapaan todella jyrkästi alas.

Toinen Teslan valtti on alati muuttuva ja päivittyvä tietoviihdejärjestelmä sekä etäpäivitykset, jotka voivat ulottua syvällekin auton ominaisuuksiin. Viimeaikaisia muutoksia on esimerkiksi älykäs vilkku. Jos tämä asetus on päällä, kevyt napautus viiksestä aktivoi vilkun kolmen vilkutuksen sijaan sellaiseksi, että se tunnistaa, missä vaiheessa kaistanvaihto tai käännös on tehty. Toisinaan, kun kaistanvaihtoa seuraa käännös samaan suuntaan, vilkku ei mene pois päältä kuin vasta kääntymisen jälkeen. Syvemmällä painalluksella vilkku toimii tavanomaisesti ja menee pois pelkän ohjauskulman perusteella.

Tuore muutos on myös vasemman rullapainikkeen toiminnan muuttaminen. Sen voi ohjelmoida näyttämään esimerkiksi taka- ja sivukameroiden kuvat näytöltä tai avaamaan hansikaslokeron. Joku voisi todeta, että vastaavia kustomoitavia nappeja on monen muunkin valmistajan ratissa, mutta tämä käynee esimerkiksi auton parantelusta.

Suhteellisen uusi ominaisuus on tarkempi akun varaustilan arvio kohteessa. Kun navigointi on päällä kuljettaja voi tarkkailla, miten kulutusarviot muuttuvat. Auto kertoo esimerkiksi, miten paljon ilmastointi, ajotapa, tuuli ja topografia vaikuttavat ja ennuste päivittyy matkalla. Yleensä ei tarvitse ajaa montaakaan kilometriä pitkälläkään matkalla, että saa prosentilleen paikkansa pitävän tiedon lopullisesta varauksesta. Tämä vähentää toimintamatka-ahdistusta äärimmäisen tehokkaasti, enkä ole yhdessäkään toisessa sähköautossa nähnyt lähellekään yhtä hyvää systeemiä. Jos meinaa mennä hilkulle, auto ehdottaa maksiminopeutta, jonka alla pysyminen saa akun riittämään.

Kolmas loistava kilpailuvaltti löytyy toimitusajasta. Siinä missä moni muu painii sähköautojensa kanssa jopa yli vuoteen venyvien saatavuuksien kanssa, Tesla lupaa toimittaa auton värivalinnasta ja voimalinjasta riippuen 1-5 kuukaudessa.

Ja sitten on turvallisuus. Euro NCAP -testaajat eivät antaneet Model Y:lle enempää eivätkä vähempää kuin maailman turvallisimman auton tittelin viime syksynä. Se saavutti tuoreimpien ja tiukimpien standardien aikana korkeimmat pisteet aikuismatkustajien ja avustavien turvajärjestelmien osalta.

Kovuutta ja tahmeutta

Yhdellä osa-alueella Tesla taas ei juhli, nimittäin ajomukavuudessa. Ilmajousitetut ja selvästi kalliimmat Model S ja X ovat miellyttäviä laitteita, mutta rautajousipuolella on pidempään alalla olleisiin valmistajiin verrattuna kirittävää ja paljon. Model Y:ssä pinnan epätasaisuudet tuntuvat epämiellyttävän paljon. Alusta ei ehkä ole aivan yhtä pintakova kuin vanhemmassa Model 3:ssa, mutta vaikutelma saattaa olla myös omassa päässäni.

Mukava auto Model Y ei ole missään tapauksessa. Isot töyssyt jousitus hoitaa toki jämptisti ja särmästi, eli auton voi uskoa pysyvän hyvin hyppysissä ääritilanteissakin eikä kori niiaile kurveissa. Arkiajossa nypyttävällä jousituksella on kuitenkin suurempi painoarvo mukavuuden kannalta. Suosittelisin valitsemaan tuumakooltaan pienimmät mahdolliset renkaat koeajoauton 20’’ järkäleiden sijaan. Se saattaa auttaa hieman.

Toinen, joskin lievempi valituksen aihe on tahmea ohjaus. Asetuksia on kolme: Comfort, Normal ja Sport. Niistä niin sanottu mukavuusasetus on selkeästi huonoin. Ratin kääntäminen ei ole merkittävästi kevyempää mutta tuntuma hallittavuuteen on huono. Yritin ajaa mukavuustilalla useammankin kerran, ja joka kerta hyvin nopeasti oli pakko vaihtaa jämäkämmälle. Paras kompromissi oli tässä Normal, ja hyvin jämäkkä Sport toimii myös. Ohjaukseen kuitenkin tottuu ja se on tarkka ja melko nopea. Toki tällaisessa perheautossa sen arvo riippuu kuljettajasta.

Rengasmelu sen sijaan on saatu kohtalaisen hyvin aisoihin ja Y:llä taittaa sen osalta matkaa mielellään moottoritielläkin. Ei tämä varsinaisesti hiljainen auto ole, mutta suhteellisen linjassa saman koko- ja hintaluokan kilpailijoihin. Sain tehtyä samalla moottoritienpätkällä hyvin epävirallisen mittauksen, jonka perusteella melua tulee saman verran kuin Mazdan CX-60:ssa, ja huippuluokkaan kuuluva, kolminkertaisen hinnan maksava Mercedes EQS SUV on kaksi desibeliä hiljaisempi.

Mukavuutta maantieajossa lisää vakiona mukana tuleva ”Autopilot” eli adaptiivinen vakionopeudensäädin ja kaistallapito. Järjestelmän toiminta on ajoittain vähän kulmikasta, mutta se selviytyy mainiosti haastavammistakin tilanteista kuten puutteellisista tiemerkinnöistä ja auto pysyy tukevasti tismalleen kaistan keskellä. Lisähintainen parannettu Autopilot osaa vaihtaa myös itse kaistaa. Tässä yksilössä ollut 7 500 euron hintainen ”täysin itsestään ajava” Autopilot on Suomessa täysi turhake. Toki se osaa jarruttaa liikennevaloihin ja pysähtyä stop-merkkeihin, mutta nämä ominaisuudet eivät oikeuta hintaa.

Poljintuntuma taas on erinomainen niin voimapolkimen kuin jarrutuntumankin osalta. Voimalinjahan Teslassa toimii niin hyvin kuin sähköautossa suinkin voi toimia. Voimapolkimesta muodostuu yhden polkimen ajossa eräänlainen selkäytimen jatke ja lähemmäs 400 hevosvoimaa varmistaa, että nopeuden sovittaminen ajotilanteisiin käy leikiten. Ja kun jarrua joskus harvoin joutuu käyttämään, se toimii täydellisen loogisesti.

Huima käytettävyys

Yksi Teslan kiistellyimmistä, mielipiteitä eniten jakavista ratkaisuista on tunnuksenomainen pyrkimys yksinkertaisuuteen. Ratissa on vain kaksi monitoimi-rullapainiketta ja kaksi viikseä. Ratin vasen rulla operoi lähinnä musiikkipuolta, oikeasta kontrolloidaan mukautuvaa vakionopeudensäädintä. Viiksistä vasen käyttää vilkkua ja pyyhkijöitä, oikeasta valitaan ajosuunta ja aktivoidaan vakionopeudensäädin sekä kaistallapito, tuttavallisemmin Autopilot.

Mittaristoa ei ole. Epäilijöille tiedoksi, että siihen tottuu hyvin nopeasti ja nopeuden tarkkailu, matkamittarin tiirailu ja voimansiirron taso ovat nopean vilkaisun päässä. Uskaltaisin jopa väittää, että simppeli ratti vähentää tarvetta irrottaa katsetta tiestä ainakin alkuun, kun vertaa vaikkapa toiseen ääripäähän kuten Mercedes-Benziin, jossa pitää todella saada asiat lihasmuistiin. Tuulilasinäyttö olisi Teslaan paremmin perusteltu varuste kuin oikeastaan mihinkään muuhun tuotantoautoon, mutta sellaista ei valitettavasti ole saatavilla lainkaan.

Kaikki informaatio on siis valtavan keskinäytön takana. Se toimii nopeasti kuin unelma ja valikkorakenne on matala ja intuitiivinen. Lisäksi näkymää voi hieman muokata mieleisekseen ja erilaiset tärkeät tiedon palaset kuten navigaattorin ohjeet, nopeus ja pääsy ilmastointiin on aina näkyvissä.

Ominaisuuksia löytyykin sitten enemmän kuin juttuun voi mahduttaa. Kivoja yksityiskohtia on esimerkiksi Dog Mode, joka pitää ilmastoinnin päällä autosta poistuttaessa ja näyttää keskiruudulla ihmettelijöille kuvan koirasta, auton lämpötilan ja viestin, että kuljettaja palaa pian. Viihteestä on tietysti olemassa se kuuluisa pierutyyny, Netflix ja piirtelyohjelma.

Ihan kaikkialla Tesla ei kuitenkaan vedä kunnaria, kun on kyse järjestelmistä. Automaattiset tuulilasinpyyhkijät ovat suorastaan umpisurkeat. Niillä on iso ongelma tunnistaa pikkutihkua ja toisinaan pyyhkimet alkavat vispaamaan kun ei sada. Tätä tuntuu esiintyvän silloin, kun aurinko paistaa sopivasta kulmasta. Ärsyttävää kyllä, automaattiajossa auto pakottaa pitämään pyyhkijöitä jossain mahdollisista päällä-asennoista eli jos automaattiasetus reistailee, ainoa keino saada pyyhkijät pois päältä on ottaa Autopilot pois päältä. Tähän toki saattaa tulla päivityksillä parannusta.

Pelkkiin kameroihin perustuva ympäristön havainnointi oli myös erikoinen, sillä toisinaan auto ei näyttänyt lähintä kiinteää estettä vaan tunnisti esimerkiksi nurmikon ja asfaltin välisen rajan parkkipaikalla. Mitään tähän liittyvää ongelmaa koeajolla ei ilmennyt.

Tesla Model Y uudet autot
Tesla Model Y vaihtoautot

Teksti: Jaakko Isoniemi


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin