Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Suzuki Swift – Nelivetoinen hybridi alle 20 000 eurolla

Suzuki Swift ei pyri hienostelemaan, vaan on käytännön tarpeet täyttävä auto. Yhdistettynä edulliseen hintalappuun, ei autoa voi kuin rakastaa.
Koeajo: Suzuki Swift – Nelivetoinen hybridi alle 20 000 eurolla

Suzuki Swift on ollut markkinoilla jo jokusen vuoden, mutta mallisto sai nyt kasvojenkohotuksen. Testasimme, miten markkinointipuheiden ”uusi Swift” toimii käytössä.

Swiftin luulisi iskeytyvän suomalaisten Toyota Yaris -fanien sielunmaisemaan, kuin Kalle Rovanperä erikoiskokeelle. Swift on halpa, pienikulutuksinen, kompakti ja hauska. Lisäksi se on nelivetoinen!

Swiftin hinnat alkavat alle 20 000 eurosta (alv 24 %). Tällä hintaa on vaikea löytää uutena muita hybriditekniikalla varustettuja autoja, saati nelivetoisena. Hinnat nousevat 1.9.2024 alkaen alv-korotuksien myötä.

Perusasiat ja vähän ekstraa

Swiftissä on perusasiat kohdallaan: neljä pyörää, istuimia edessä ja takana, ratti jolla voi ohjata, polkimia, vaihteita eteen ja yksi taakse, sekä monta muuta. Tarvitseeko autossa oikeastaan tämän enempää ollakaan asioita?

Enemmän on kuitenkin aina enemmän, varsinkin kun uusista autoista puhutaan. Swiftissä on edellä mainittujen perusjuttujen lisäksi muun muassa neliveto, taloudellinen kevythybriditekniikka sekä EU:n turvavaatimuksien täyttävät piipitykset ja varoitukset, jotka tosin ovat pakollisia kaikille uusille autoille. Lopputulemana voisi sanoa, että tässä autossa on oikeastaan kaikki nykyajan hienoudet, mutta pienemmällä hintalapulla.

Huomattavaa tosin on, että Euro NCAP turvallisuustesteissä Swift sai vain 3 tähteä, joka on tähän mennessä vuoden huonoin tulos.

Hauska ajaa

Swiftiä ajaessa on pakko kuitenkin hymähtää tyytyväisyydestä, sillä auto on hauska ajettava. Ihan vaan senkin takia, että tällä täytyy tosiaan ajaa.

Ohjaus on tarkka ja alusta tuntuu jopa urheilulliselta. Kurvailu ei kuitenkaan tunnu siltä, että kuljettajan työ olisi tehty liian helpoksi. Monissa nykyautoissa kuljettajan tukijärjestelmät sekä ajoavustimet vievät herkästi ajamisen tuntua keinotekoiseksi.

Moottoritielle kiihdyttäessä, erityisesti ylämäkeen, joutuu polkemaan kaasua ja vaihtamaan pienemmälle vaihteelle. Tässä tilanteessa tulee herkästi hytkyttyä kuskin paikalla, jotta olisi ainakin mielikuva siitä, että auto liikkuisi nopeampaa. Joidenkin mielestä tämä voisi olla huono asia, mutta itse nautin tästä. Mieleen muistuvat 90-luvun pienitehoiset japanilaisautot.

Ironista kyllä, Suzuki itse on myyntipuheissaan ehkä lisännyt pientä kalamiehen lisää.

– Uusi pirteä muotoilu, tarkka ohjaus ja nopea kiihtyvyys saavat hymyn kasvoillesi, kun huomaat kuinka hauskaa ajaminen voi olla. Swiftin urheilullinen ilme heijastavat Swiftin nopeutta ja ketterää käsittelyä, valmistajan nettisivuilla kerrotaan.

Kiihtyvyyttä ja nopeutta tästä saa nykymittareilla kyllä etsiä. Koeajossa olleen Swiftin kiihtyvyys 0–100 km/h on 13,1 sekuntia ja huippunopeus 160 km/h. Allekirjoitan tosin tarkan ohjauksen sekä ajamisen hauskuuden.

Ulkoasu ei vakuuta

Ulkoasusta voi olla taas montaa mieltä. Erityisesti keulan muotoilu ei vakuuta allekirjoittanutta, mutta joillekin tämä voi toimia paremmin.

Kokonaisuus on kuitenkin hurmaava pieni ”jugurttipurkki”, eikä tällaista autoa hankita vouhottamisen vuoksi. Kooltaan Swift osuu samaan kategoriaan suomalaisten suosiman Toyota Yariksen kanssa, joten luulisin Swiftin olevan yksi Yariksen kovimpia haastajia.

Kompaktin koonsa puolesta Swift sopii melko täydellisesti kaupunkiympäristöön. Maantieajossa taas huomaa melko suurta rengasmeteliä, mutta tätä löytyy lähes kaikista pikkuautoista, joten annettakoon tämä anteeksi.

Tekniikka

Suzukin ”nopean kiihtyvyyden” takaa pellin alla pörisevä 1,2-litrainen 12V kevythydriditekniikalla varustettu voimanpesä, joka sinkoaa Swiftin nopeuksiinsa ällistyttävien 82 hevosvoiman (61 kW) voimin.

Toisin sanoen tehoja ei ole nimeksikään, mutta kaupunkiajoon auto on erinomainen ja auto on todella kevyt. Omamassan jäädessä vain 995–1037 kiloon tuntuu lähes siltä, että auton voisi nostaa omin voimin ilmaan.

Kevythybriditekniikan ansiosta kulutuskin jää varsin maltilliseksi, joka on yhdistettynä (WLTP) noin 4,9 litraa / 100 km. CO2 päästöt (WLTP) jäävät 110 g / km kieppeille. Koeajokulutuksessa päästiin parhaimmillaan jopa 3,7 l / 100 km kulutuksille, joten ajotavalla saa viilattua kulutusta vielä entisestään.

Nykyaikaisten turvaominaisuuksien, kuten kaistavahdin ja liikennerajoituspiipityksien asetuksia pääsee selaamaan ja muokkaamaan mittariston tikulla. Lisäksi ratista löytyvillä säädöillä pystyy kaivelemaan lisää tietoja autosta sekä muun muassa kulutuksesta sekä ihmeellistä kyllä, myös G-voimasta. Tämä viitannee siihen, että Swift on ollut mukana myös JWRC-ralliluokassa, tosin jokunen vuosi taaksepäin.

Samanlaista asemaa autofanien keskuudessa en kuitenkaan usko Swiftin saavuttavan, mitä Yaris on onnistunut tekemään. Swift on loppupeleissä hieno muistutus siitä, että hauska ajaminen tarkoittaa täysin muuta, kuin nopeaa kiihtyvyyttä ja hurjia nopeuksia.

Ahosolan kommentti

Swift on hurmaava käytännönläheinen pikkukosla, jolla on hauska ajaa. Edullinen hinta yhdistettynä nelivetoon sekä maltilliseen kulutukseen on omiaan tekemään Swiftistä mahtavan valinnan autokaupoilla. Hillityn tehon puolesta Swift on kaupunkiautoksi erinomainen.

Suzuki Swift 1,2 12V Hybrid 4WD GL+ 5MT

Hinta euroa (alv 24 / 25,5 %): 22 690 / 22 964,69 (koeajoauton hintaa ei ilmoitettu)

Takuutiedot:

Takuu: 3 vuotta tai 100 000 km

Puhkiruostumattomuustakuu: 12 vuotta

Hybridijärjestelmän takuu: 5 vuotta tai 100 000 km

Tekniset tiedot:

Sylinteritilavuus cm3: 1 197

Teho hv (kW)/k/min: 82 (61) / 5 700

Suurin vääntömomentti Nm/k/min: 112 / 4 500

Vetotapa: Neliveto

Vaihteisto: 5 pykäläinen manuaali

Kiihtyvyys 0–100 km/h/s: 13,61

Huippunopeus km/h: 160

Koeajokulutus l/100 km: 3,9

WLTP kulutus l/100 km (hidas/keskinopea/nopea/moottoritie/yhdistetty): 5,0 / 4,5 / 4,3 / 5,5 / 4,9

CO2 g/km (WLTP): 110–111

Mitat:

Pituus/leveys/korkeus mm: 3 860 / 1 735 / 1 520

Akseliväli mm: 2 450

Paino kg (omamassa/kokonaismassa): 995–1 037 / 1 441

Vetopaino jarruin/jarruilla kg: 1 000 / 400

Polttoainesäiliön koko: 37 litraa

Tavaratila l (penkit ylhäällä/-kaadettuina/maksimi): 265 / 589 / 980

Suzuki Swift vaihtoautot
Suzuki Swift uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin