Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Smart #3 – Pienestä kasvoi sähköauto

Kiinalaisen Geelyn ja Mercedes-Benzin yhteisomistukseen päätynyt Smart on uudistunut isosti ja autotkin ovat venyneet melkoisella tavalla ensitulemisesta.
Koeajo: Smart #3 – Pienestä kasvoi sähköauto

Aikanaan merkin historia alkoi Mercedes-Benzin ja kelloista tunnetun Swatchin perustajan Nicholas Hayekin yhteistyöstä. Siltä pohjalta kehitettiin myös nimi Smart, eli Swatch Mercedes ART.

Mallistossa on kaksi sähköautoa (#1 ja #3), jotka molemmat jakavat perusteensa kohutun ja kiistellyn Volvo EX30 -sähköauton kanssa. Yhteistä on kiinalaisen Geelyn SEA2-perusrakenne.

Nyt vuorossa on aihetunniste kolme, eli 4,4 metriä pitkä välimalli B-segmentin katumaasturikilpaan. Joku voisi nostaa sen jo tällä pituudella C-segmentinkin puolelle.

Tässä on selvästi aihetunniste ykköstä loivemmin laskeva kattolinja ja 13 senttimetriä enemmän pituutta.

Kepardi tai lepardi

Jos Volvon ohjelmisto on ollut pahasti keskeneräinen, eikä esimerkiksi Apple CarPlay toimi Volvossa langattomasti vielä tämän jutun kirjoitushetkelläkään, ja on käytettävyydeltään heikko, saa Smart omallaan synninpäästön.

Autojen perusrakenteet ovat samat, mutta ohjelmistot täysin eri. Smartin sekavalta näyttävän ratkaisun kulmassa seikkailee animoitu kissaeläin.

Suomalaisen Rightwaren ohjelmistoa hyödyntävä tietoviihdejärjestelmä vaatii opettelua, eikä asioiden löytäminen ole millään tavoin johdonmukaista.

Helposti eteen tulee tilanteita, joissa ei yksinkertaisesti löydä haluamaansa ja iskee ääretön turhautuminen. Toisaalta järjestelmän oppinut ja logiikan ymmärtävä saattaa pystyä surffaamaan varsin tehokkaastikin asetuksesta toiseen.

Ratkaisu pohjautuu vahvasti kuvakkeisiin ja niiden ymmärtämiseen. Auton omistavalle, opettelevalle ja asioita jatkuvasti käyttävälle se voi silti toimia varsin hyvinkin. 

Uskon, että tämä jakaa todella voimakkaasti mielipiteet ja siitä kannattaa luoda omansa kokeilemalla. Totutteluun tosin olisi hyvä varata mielellään muutama päivä ja hyvät ohjeet myyjältä.

Autosta löytyy erilaisia käyttäjälle tarkoitettuja tiloja (smart modes), kuten eläinten autoon jättämistä varten suunniteltu Pet Mode. 

Sitä paitsi Smartissa on oikea kuljettajan edestä löytyvä mittaristo ja saatavilla on myös heijastusnäyttö. Näiltä osin tämä on ylivertainen Volvoon verrattaessa.

Myös ohjauspyörän perinteiset painikkeet ilahduttavat.

Vaatii aika monta klikkausta, jotta ”älykkään” nopeusavustimen (ISA) saa pois päältä. Sille voisi vielä luoda pikapolun ja ehkä sellainen jossain kohti verkon yli tapahtuvalla päivityksellä saapuukin.

Isompi pieni

Pikkuruiset Smartit muistavien kannattaa päivittää oma selainhistoria, sillä lähes 2,8 metrin akselivälin omaava auto on suurempi kuin luulisi.

Lasikatto tuo valoa ohjaamoon, mutta muuten mitan huomaa vasta takana istuessa.

Itse pidän jopa Volvon kierrätysmateriaaliohjaamoa onnistuneempana kuin Smartin kiiltäväpintaisen kovamuovista toteutusta. Ensimmäinen on rehellisesti halpa, toinen yrittää näyttää kalliimmalta kuin on. Tämä on toki makuasia.

Kuljettajan istuimesta uupuu istuinosan kallistuksensäätö, mutta toisaalta vöiden lähdön korkeussäätö on olemassa. Istuimen ala-asentoon tiputtamalla saan lähes 180 senttisenä itselleni sopivan ajoasennon.

Istuimet sekä näyttävät että tuntuvat hyvältä, mikäli niihin laitetut kiiltävät napit eivät kutittele pakaroita.

Takapenkillä huomaa valtavan eron Volvoon, sillä tähän autoon mahtuu hyvin neljä 180 senttimetristä aikuista. Korkeuskaan ei ahdista, sillä pään yläpuolelle jää vielä nyrkin verran tilaa.

Etutavaratila on todella pieni, mutta 370 litran tavaratila on vielä kohtuullinen. Iso osa tilasta on tosin välipohjan alla eikä sitä saa varsinaisesti laskettua alemmas.

Toisin kuin Volvo EX30, saattaisi tämä Smart #3 venyä vielä jopa perhekäyttöön.

Tälle mallille ei vetomassaa tarjota, mutta 25th Anniversary -juhlamalli ja nelivetoinen Brabus kykenisivät vetämään laillisesti 1 600 kilogrammaa perässään.

Nykivää menoa

Ärsytys alkaa pian ajossa. Voimapoljin reagoi aina viiveellä jalan nostoon, joka tekee yhdessä jarrutusenergian talteenoton kanssa ajamisesta inhottavaa. Etenkin, kun koko tapahtuma tuntuu vieläpä epälineaariselta.

Eikä jarrutusenergian talteenottoa saa pois. Siihen voi vaikuttaa kahdella tasolla, ja ajotiloista Eco on vähiten rasittava, mutta ei todellakaan poista ongelmaa.

Niin sanottu yhden polkimen ajo, eli Smartin E-Pedal, tekee ajamisesta vieläkin kulmikkaampaa.

Smart on onnistunut pilaamaan sähköautojen suurimman vahvuuden, eli voimalinjan saumattomuuden tällä pienellä asialla.

Kaikkeen toki tottuu, mutta se ei anna anteeksi huonoa insinöörityötä auton ajettavuuden hiomisen osalta.

Samanlaista pientä keskeneräisyyttä havaitsee siinä, että autolla on mahdollista lähteä liikkeelle ennen kuin ohjaustehostin on herännyt.

Eräs pieni kehitystoive liittyy vielä osittaista autonomista ajamista tarjoavan aktiivisen vakionopeudensäätimen ja ohjausavustimen yhdistelmään.

Vakionopeudensäädin jarruttaa epämiellyttävän voimakkaasti, jos siirtyy ohituskaistalle nopeammin ajavan perään. Samoin ohjausavustin vääntää rattia todella tarmokkaasti löytäessään kaistaviivoituksen.

Mutkikasta ajamista

Kehuja ei ansaitse myöskään auton alustaviritys. Esimerkiksi sillanylityksen korkeassa poikittaissaumassa auto tuntuu lähes ampuvan itsensä irti tiestä loikallaan.

Tämänkaltaisista tilanteista moni muu auto selviytyy merkittävästi hienommin.

Arkiajossa auto kyllä pärjää pääosin aivan asiallisesti. 

Samoin Smart kääntyy kyllä ohjauspyörän osoittamaan suuntaan suuremmallakin vauhdilla viimeistään ajonvakautusjärjestelmän avustamana.

Voimaa on tässä takavetoisessakin 200 kilowattia (272 hv), joka tuntuu ripeältä. Smartia saa myös yli 400-hevosvoimaisena tehohirmuna.

Lopputulos voi olla monen mielestä ihan hauska ja jännittävä varsin tehokkaana sähköautona, mutta minkäänlaista syvää ajokokemusta Smart ei tarjoa.

Meluakin on varsin voimakkaasti, kuten voi ehkä pienehköltä autolta odottaakin.

Itse asiassa eräs kyydissä ollut jopa tiedusteli moottoritiellä, että onko joku ikkuna raollaan. Hän tunsi nimittäin jonkinlaista paineentuntua korvissa. Ikkunat olivat kyllä kiinni.

Mitenkään liioitellun meluisa Smart #3 ei kokoluokassaan silti ole.

Riittävän pikana lataamista

Positiivisempi on auton kulutus, joka jäi kohtuulliseksi ajotietokoneen näyttäessä 16,9 kilowattituntia 100 kilometriä kohden koeajon päätteeksi.

Näillä eväin arjen toimintamatkaa riittäisi noin 370 kilometrin verran yhdellä latauksella. Enempikin on mahdollista.

Pikalataamisen (DC) huipputehoksi on ilmoitettu 150 kilowattia ja pääsimme lähes siihen, vaikka aloitimme latauksen 20 prosentista. Hieman tyhjemmällä akulla laturille saapuva saavuttaisi varmaankin tehtaan ilmoittaman lukeman.

Näinkin 145 kilowatin piikkiteholla väli 20–60 prosenttia oli ohi vartissa. Lopussa pikalatausteho oli tosin laskenut jo 70 kilowatin tienoille.

Valmistaja ilmoittaa välin 10–80 prosenttia lataamisen kestävän alle puoli tuntia eikä sitä ole tarpeen epäillä.

Smart #3

Uutuus osuu mielenkiintoiseen rakoon ja sen muotoilu saattaa vedota ostajiin, jotka eivät ole löytäneet tässä hintaluokassa markkinoilta silmälleen sopivaa ehdokasta.

Hinnasto on äärimmäisen helppo eikä lisävarusteita tarvitse erikseen valita.

Äärimmäisen kovaa kilpailua on kuitenkin kohta tulossa ainakin Kia EV3 ja Škoda Elroq -sähköautojen muodossa. Niiden hinnat ovat vielä kuitenkin kysymysmerkki.

Jokaisen on itse päätettävä, kuuluuko edellä mainitusta porukasta joku enemmän tai vähemmän premium-luokkaan.

Smart #3 Pro +

Hinta: 44 590 €

Tehdastakuu: 5 vuotta

Akkutakuu: 8 vuotta / 200 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kestomagnetoitu sähkömoottori

Teho: 200 kW / 272 hv

Vääntömomentti: 343 Nm

Kulutus (WLTP): 17,2 kWh/100 km

Toimintamatka sähköllä (WLTP-yhdistetty): 435 km

Voimansiirto: Takaveto

Akku:

Akkutyyppi: Litiumioni (NMC)

Kapasiteetti: 66 kWh (käytettävissä 62 kWh)

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 10-80% AC, 22 kW (max): 3 h

Latausnopeus 10-80% DC: 30 min

Latausteho DC (max): 150 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 5,8 s

Huippunopeus: 180 km/h

Mitat:

Pituus: 4 400 mm

Leveys: 1 844 mm

Korkeus: 1 556 mm

Akseliväli: 2 785 mm

Maavara: 161 mm

Tavaratila: 370 + 15 litraa

Testiauton rengaskoko: 245/45 R19

Omamassa: 1 780 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 / 1 600 kg

Smart #3 uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin