Ihastuin uuteen Astraan viime syksynä, kun sain koeajaa 225-hevosvoimaisen lataushybridin, Opel Astra GSe PHEV:n. Se olisi saanut olla tipan innostavampi, enemmän ”hot hatch”, mutta muuten ratin takana viihtyi ihanasti. Ja onhan tämä uusi kori kaunis.
Odotukset olivat siis jokseenkin korkealla sähköversion kanssa, joka kantaa nimeä Opel Astra Electric.
Heti kärkeen pitää todeta, että autojen alusta on kovin erilainen. GSe:ssä oli nimittäin niin sanotusti ylähyllyn iskunvaimennus, jota tässä ei ole.
Eli katsotaanpa alkuun ajettavuutta. Sähkö-Astran alusta toimii ihan kohtalaisesti ja hoitaa hommansa, mutta mitään erikoista siinä ei ole. Pinnan epätasaisuuksia voisi tuntea vähemmänkin. Ohjaus on yhä oikein hyvä, se kaipaisi lisäterävyyttä, myös Sport-ajotilassa, mutta siitä löytyy aavistus tunnokkuutta, samalla kun tarkkuutta ja nopeutta on sopivasti. Varsin mallikelpoinen auto käytökseltään siis.
Voimalinja on tietysti fiilikseltään parempi kuin lataushybridiversiossa ja poljintuntuma on mainio. B-ajotilassa auto jarruttaa suhteellisen voimakkaasti, mutta ei pysähdy kokonaan eli yhden polkimen ajoa ei löydy.
Mutta jos GSe kolkutteli hot hatchin ovea, sähköversio on ihan juuri sitä mitä tehot osoittavat. Sähköautoksi vähän laiska viistoperä.
Nopeammassa ajossa auto kulkee vakaasti ja tasaisesti, ja matkustamo on kohtalaisen hyvin äänieristetty. Erityismaininta pitää antaa aktiiviselle kaistavahdille, joka yhdessä adaptiivisen vakionopeudensäätimen kanssa tekee moottoritieajosta leppoisaa. Auto antaa osallistua ohjaukseen ja pitää kiitettävästi itsensä hieman lähempänä vasenta reunaa kuin aivan keskiosaa.
Ajon miellyttävyyttä avittaa vielä tuulilasinäyttö, joka kertoo hienosti kaikki tärkeimmät asiat avustimista ja navigoinnista, sekä vielä heittää varoitukset ja kehotukset pysyä valppaana suoraan nenän eteen. Mittariston ja tuulilasinäytön yhteensovitus on tosin toteutettu vähän erikoisesti, sillä näkymä vaihtuu molemmissa samasta painikkeesta. Olisin toivonut eri asioita eri paikkoihin.
Ajo-ominaisuuksiltaan ja varusteiltaan Astra on ihan hyvä auto.
Se ei vain ole hyvä sähköauto.
Voi algoritmi sentään
Mittaristokin on ihan okei, siinä vain on yksi kohta, joka on oikeastaan totaalisen turha. Nimittäin jäljellä olevan toimintamatkan ilmaisu. Suosittelen liimaamaan sen päälle kuvan vaikka puolisosta, lapsesta tai unelma-autosta, jolloin oikeaan alanurkkaan tiirailusta tulee edes hyvä mieli.
Kyseinen mittari ei nimittäin yksinkertaisesti toimi. Se näyttää yli WLTP-toimintamatkan, vaikka ulkona olisi kunnolla pakkasta ja viime aikojen kulutus ihan jotain muuta. Stellantiksen väite on ollut, että ennuste paranee kun prosentit putoavat puolen alle, mutta kun eivät ne silloinkaan näytä oikein.
Koeajolla oli kymmenen asteen pakkasessa tilanne, jossa akku näytti noin kolmasosan varausta ja 90 kilometrin toimintamatkaa. Ajettuani 50 kilometriä mittariston ennusteesta oli huvennut 66 kilometriä. Heitto on prosentuaalisesti aivan naurettavan suuri.
Eikä tässä siis mitään, kunhan tuntee autonsa. Kulutusmittari nimittäin toimii. On vain hölmöä, että kaltaiseni TKK:n kesken jättänyt medianomi pystyy laskemaan jäljellä olevan toimintamatkan paremmin kuin auton tietokone. Sen ei todellakaan pitäisi olla kuljettajan tehtävä ja eittämättä reaaliajossa toimintamatkasta ei saa kaikkea irti, jos pitää pelätä pääseekö perille.
Ihan vastaavaa ongelmaa on muissakin konsernin tuotteissa. Ajoin hiljattain Citroen e-C4:n, jonka sähköautototeutus oli aivan yhtä surkea. Puute tulee silmille parhaiten kun ulkona on kylmä, mutta ikävä kyllä kesäkeleillä sitä ei samalla tavalla huomaa.
Auton muutkaan sähköajoa tukevat ominaisuudet eivät ole nykypäivää.
Pikalatausteho jää sataan kilowattiin, talvikelillä paljon sen alle, sillä akun esilämmitystä ei ole. Kesäkelillä optimioloissa 30 minuuttia nollasta 80 prosenttiin on ihan hyvä suoritus, mutta jo pikkupakkasella kokeilemani pikalataus kävi maksimissaan vain reilussa 50 kW:ssa ja 25-85 % väliin meni jo 45 minuuttia.
Reitittävästä navigoinnista tai oikeastaan mistään navigaattorin tarjoamasta avusta ei ole tietoakaan.
Aiemmin havaitsin Astran käyttöjärjestelmässä pientä bugisuutta ja sitä oli tälläkin kertaa. Bluetoothilla oli välillä taipumus lopettaa musiikin toistaminen. Vinkkinä, että radion puolella käväisy auttoi. Tosin kollegan kokemus oli huomattavasti huonompi saman järjestelmän lataushybridi-Astralla eli toivottavasti tähän tulee korjaus.
Autossa on myös yksi erikoinen ominaisuus: auto saattaa katkaista latauksen, kun sitä lähestyy. Se nimittäin tunnistaa avaimen läheisyyden ja osaa avata ovet, mutta samalla jostain syystä AC-lataus katkeaa hetkeksi. Lataus jatkuu hetken kuluttua. Pidin tätä aluksi typeränä, mutta oikeastaan systeemi on nerokas. Se vie yhden napinpainalluksen pois eikä tahattoman keskeytyksen tuoma viivästys lataukseen ole millään tasolla merkittävä. Edellyttäen siis, ettei laturi sekoa yllättävästä katkaisusta ja pysy pois päältä.
DC-latauksessa en vastaavaa onneksi havainnut.
Kiva sisältä
Samaan syssyyn todettakoon, ettei sisätiloissa ole mitään sähköauton hyötyjä. Ei etukonttia ja keskikonsoli on ahdas ja takapenkin lattiassa möykky.
Mutta sitten lisää hyviä puolia: Astra on sisältä miellyttävä. Tykkään ohjaamon designista ja jos ei lasketa pianomustaa keskikonsolia, sen materiaalit olivat hyviä. Penkit ovat säädöiltään ja tueltaan varsin hyvät.
Takapenkki tarjoaa ihan kohtalaisesti polvitilaa ja takakontti ovat oikeastaan aika lailla luokkansa tyypillisiä edustajia. Äänentoisto on ihan hyvä.
Mitä tästä nyt sitten pitäisi ajatella? Opelilla on onnistuttu luomaan Astran nahka uusiksi ja se voisi houkutella ostajia monilla hyvillä puolillaan. On vain hieman hankala ymmärtää sitä sähköautona. Puutteita on aivan liikaa, etenkin tässä hintaluokassa.
Opel Astra Electric Business launch edition GS 155 A BEV
Hinta alk.: 48 390 €
Tehdastakuu: 2 vuotta
Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km
Tekniikka:
Moottorit: Sähkömoottori etuakselilla
Teho: 115 kW (155 hv)
Vääntömomentti: 270 Nm
Kulutus (WLTP): 15,0 kWh / 100 km
Koeajokulutus: 20,4 kWh / 100 km (Moottoritie, pakkasta -4 - -10, kuiva tie)
Koeajokulutus 2: 19,0 kWh / 100 km (Moottoritie, nollakeli, sulamisvesiä tiellä)
Toimintamatka (WLTP): 412 km
Voimansiirto: Etuveto
Akku:
Akkutyyppi: Litiumioni
Kapasiteetti: 54 kWh brutto (51 kWh netto)
Latauspistoke: CCS
Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 5 h 45 min
Latausnopeus 0-80% DC: 30 min (huom. valmistaja ilmoittaa 0-80-välin, 10-80-välin sijaan)
Latausteho DC (max): 100 kW
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,2 s
Huippunopeus: 170 km/h
Mitat:
Pituus: 4 374 mm
Leveys: 1 860 mm
Korkeus: 1 441 mm
Akseliväli: 2 675 mm
Maavara: ei ilmoitettu
Tavaratila takana / penkit kaadettuna (litraa): 352 / 1 268
Tavaratila edessä: -
Testiauton rengaskoko: /R
Omamassa: 1 736 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: / kg
Opel Astra vaihtoautot
Opel Astra uudet autot