Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mitsubishi ASX PHEV – pätevä katumaasturi

Mitsubishin ”kokonaan uusi” ASX -katumaasturi on monin verroin pätevämpi auto kuin sen moneen kertaan päivitetty edeltäjä.
Koeajo: Mitsubishi ASX PHEV – pätevä katumaasturi

Mitsubishin ensimmäinen, ja siis nyt jo edellisen sukupolven ASX näki päivänvalon vuonna 2010. Mutta siinä missä autonvalmistajat yleisesti vaihtavat auton sukupolven kokonaan uuteen seitsemän vuoden välein, sinnitteli Mitsubishi kompaktikokoluokan katumaasturinsa kanssa peräti kolmetoista vuotta.

Se tarkoitti tuona aikana neljää (4!) faceliftiä samaan korimalliin, joista viimeinen tosin muutti jo auton ilmeen täysin uudeksi. Ajantasaisena nämä uudistukset eivät kuitenkaan ASX:ää pitäneet eikä se ollut enää pitkään aikaan kovin kummoinen auto.

Syynä oli tietysti se, että Mitsubishillä kaavailtiin lähtöä Euroopasta kokonaan. Kun poistuminen kuitenkin peruttiin aikanaan, oli timanttilogofirmalla joka tapauksessa edessä nahan uudelleen luonti.

Konsernitukea

Mitsubishi on siis Euroopan-mallistossaan siirtynyt osittain muiden tekemien autojen uudellen brändäämiseen. Tänä vuonna myöhemmin esiteltävä Colt palauttaa klassikkomallin nimen uudelleen mallistoon, vaikka auto tulee hyvin todennäköisesti olemaan kovasti Renault Clion näköinen.

Samaa reseptiä toteuttaa jo nyt ASX, joka on siis omaa sukua toisen sukupolven Renault Captur, tuo vuonna 2019 esitelty ja Espanjassa rakennettava katumaasturi. Vertailu Capturiin on sinänsä mielenkiintoinen, että ASX on vähän versiosta riippuen joko satasia tai tonneja kalliimpi kuin samasta kohtaa hinnastoa löytyvä Renault.

”Samaa sukua” on sitä paitsi tässä kohdassa selvä aliarviointi, sillä ASX: n tapauksessa kyse on samasta autosta, mutta niin että keulaan ja perään on vaihdettu Mitsubishin merkit Renaultin logojen tilalle.

Malliston samalla tavalla laaja kuin Renaultilla, ja alkaa yksilitraisesta bensiiniturboversiosta ja kulkee 1,3-litraisen kevythybridin sekä 1,6-litraiseen tavalliseen hybridiin sekä nyt ajettuun lataushybridiin. Tekniikka on tietysti identtinen Renaultin kanssa, aina sen erikoista monitilavaihteistoa myöden.

Hinnat alkavat 24 390 eurosta ja päättyvät 42 390 euroon. Huomattavaa on, että Mitsubishin takuu kattaa 5 vuotta tai 100 000 kilometriä, siinä missä Renaultin takuu on 4 vuotta tai 100 000 kilometriä.

Monelta osin oikein

Kuten kanta-auto Capturissa, myös ASX:ssä tietysti on moni asia jo lähtöjään hyvin kohdallaan. Se on toki alle 4,3-metrinen ja käytännössä B-segmentin katumaasturi, mutta silti esimerkiksi takapenkkitilat ovat jopa kohtalaisen hyvät pidemmillekin matkustajille, varsinkin auton kokoluokka huomioiden.

Sen sijaan melkoinen kompromissi tavaratilan suhteen pitää tehdä jos ASX:nsä haluaa jollain muulla kuin perusvoimanlähteellä. Yksilitraisen manuaalilaatikkoisen ASX:n ostajaa nimittäin hemmotellaan väljällä 422 litran tavaratilalla kun hybridiversion ostajan on tyydyttävä 326 litraan.

Varsinainen järkytys on kuitenkin lataushybriditekniikan vaatima tila PHEV-versiossa, sillä matkatavaroille jää tilaa enää 265 litraa.

Etupenkkiläisille tilaa on niin ikään lähinnä välttävästi, ja ASX:n avattava ja tänä päivänä siis jopa melko harvinainen lasikattoluukku mekanismeineen syö sen verran pääntilaa että 189-senttisellä testikuskilla ei päälaen ja katon väliin enää kovin paljoa ilmatilaa jää. Kattoluukku tosin löytyy vain kalleimmasta Instyle -versiosta.

Istuma-asento on muuten asiallinen. Säädöt tapahtuvat Instyle -varusteversioissa sähköllä kuljettajan istuimen osalta, kartturin penkkiin sähkösäätöä ei saa.

Kelvollinen hybriditekniikka

Renaultin hybriditekniikka ei ole missään tapauksessa huono, vaikka se ei tietenkään tällä rahalla edusta markkinoiden terävintä kärkeä sähköisen toimintamatkan osalta. Hieman alle 10,5-kilowattituntinen akku latautuu tavallisesta seinäsähköpistokkeesta 4,5 tunnissa tyhjästä täyteen ja sille ilmoitetaan WLTP-mitatuksi toimintamatkaksi 48 kilometriä pelkällä sähköllä.

Takatalven nollan tietämille laskeneella aamulämpötilalla, mukavuushakuisella sähkölämmitinten käytöllä ja moottoritietä sisältäneellä maanantai-aamun ajolla akkua riitti 20 kilometrin verran.

Tämä on kuitenkin olosuhteet huomioiden aikalailla normaalia. Kesäpäivänä, normaalilla taajaman sisäisellä ajolla toimintamatka nousisi varmasti helposti 35 kilometrin tuntumaan. Mitsubishi tuntui imuroivan moottoritiellä sähköä sellaisella 23 kilowatin ruokahalulla.

Lähialueilla tapahtuvassa ajelussa ASX:n akku riittää siis ongelmitta suomalaisten keskimääräiseen vuorokautiseen ajosuoritteeseen.

Suorituskyvyn kustannuksella

Ominaisuuksiltaan lataushybridivoimalinja on kohtalainen. Suurin teho sillä on 160 hevosvoimaa, millä auton veikkaisi olevan reipaskulkuinen. Arvio menee kuitenkin pieleen siinä mielessä, että vaikka voimaa riittää tavalliseen arkiliikkumiseen hyvin on hieman päälle 10 sekunnin kiihtyvyys kuitenkin vähän laiskan puolella.

Käytännössä samantehoinen 1,3-litrainen bensiiniturbomalli kiihtyy sataseen reilut 1,5 sekuntia nopeammin. Hybridiversio kuitenkin harvoin ostetaan suorituskyvyn vuoksi vaan usein polttoaineen säästö mielessä.

Tässäkin tapauksessa säästön eteen joutuu kuitenkin tekemään töitä, sillä tyhjällä akulla moottoritiekulutus nousee hieman päälle seitsemän litran. Akku täynnä kulutus putoaa tietysti kaikissa olosuhteissa.

Sähkövoimalinjan teho riittää tuuppaamaan Mitsubishin jopa moottoritievauhtiin, kunhan sitä ei pyydä aivan lyhyimmissä, eikä mielellään ylämäkeen lähtevissä rampeissa.

Asiallinen ajettava

Renaultin osaaminen alusta- ja ohjauspuolella näkyy hyvin tietysti myös Mitsubishissa. Ohjaus on luonnollisen tuntuinen ja keskittää hyvin keskelle, alusta tasapainoinen ja mukava ajettava kaikissa olosuhteissa.

Sporttisuutta etsivän ei kannata valtavaa terävyyttä odottaa, mutta toisaalta eipä alusta ole epämääräisen pehmeäkään. Tuntuu että ajettavuudesta vastuussa olleet insinöörit ovat osanneet tehtävänsä hyvin.

Renaultin eksoottisen, vähän katsantokannasta riippuen 6- tai 15-vaihteisen monitilavaihteiston sielunelämää on avattu tytärmerkki Dacian hybridin koeajojutussa, jonka voit lukea täältä.

Vaihteisto on kuitenkin erikoisesta rakenteestaan huolimatta täysin normaalin tuntuinen ajossa. Pelkällä sähköllä tosin taiteiltaessa se saattoi joskus nykäistä vaihteelta tai ajotilasta toiseen vaihdettaessa. Ilmiö ei kuitenkaan toistunut kuin kaksi kertaa koko viikon aikana.

Kompromissi vai ei?

ASX on monelta kantilta aivan kuten ranskalaiseksi itsensä identifioiva kaksoissisarensakin. Se on autona hyvä sille joka ei tarvitse loputtoman laajoja sisätiloja, eikä kuljeta viiden hengen viikon mökkikeikan tarpeistoa kuin ehkä kevytperäkärryssä mukana.

Ajettavuus ja alusta ovat asiallisessa vireessä ja hybridivoimalinja tarjoaa taajaman sisäiseen liikkumiseen pelkällä sähköllä riittävästi voltteja ja virtaa. Bensamoottori auttaa toki pidemmillä matkoilla, eikä koko voimalinjaa oikein erityisesti voi moittia mistään.

Mutta ne sisätilat ovat ASX:n suurin kompastuskivi. Pidemmille kuljettajille ei voi suositella kattoluukullista huippumallia, eikä kelvollista tavaratilaa tarvitseville hybridiversioita oikein mitenkään. Vielä kun nurkan takaa kurkistaa baskeri vinossa vahattuja viiksiään sukiva Captur ihan oikeasti halvempaan hintaan, vaatii ASX:ään päätyminen varmasti tietynlaista lukkarinrakkautta pientä japanilaismerkkiä kohtaan.

Vaikkakaan se ei ole mitenkään väärä peruste päätyä ASX:ään.

Mitsubishi ASX PHEV Instyle

Hinta: 42 390 €

Tehdastakuu: 5 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini lataushybridi

Iskutilavuus: 1598 cm3

Teho: 117 kW / 160 HV @ 5600 r/min (yht.)

Vääntömomentti: 144 Nm @ 3200 r/min

Kulutus (WLTP): 1,3 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 30 g / km

Voimansiirto: Etuveto, 6- (15-)-vaihteinen automaattivaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorien teho: 15+ 20 kW / 69 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 205 Nm

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni

Kapasiteetti: 10,464 kWh

Latauspistoke: Type 2

Latausnopeus 0-100% AC, 2,3 kW (max): 4 h, 30 min

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,1 s

Huippunopeus: 170 km/h

Mitat:

Pituus: 4227 mm

Leveys: 1797 mm

Korkeus: 1576 mm

Akseliväli: 2639 mm

Tavaratila: 265 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 39 l

Omamassa: 1631 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 750 kg

Mitsubishi ASX vaihtoautot
Mitsubishi ASX uudet autot 

Teksti: Arttu Toivonen


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin