Kun MG 4 reilu vuosi sitten Suomen sähköautomarkkinalle ilmaantui, hinta sai kulmakarvan jos toisenkin kohoamaan. Hyvin varusteltu kohtalaisen isoakkuinen sähköauto sai hintalapukseen alle 33 000 euroa, joka oli tuolloin aika lailla omaa luokkaansa.
Etenkin kun kyse oli ihan kohtalaisen kokoisesta C-segmentin hatchbackista, jonka suorin kilpailija Volkswagen ID.3 oli ihan eri hintakategoriassa.
Vielä siinä vaiheessa kun sain koeajoauton alleni, sen hintalappu oli noin 43 000 euroa. Viikko auton luovutuksen jälkeen hinta oli pudonnut noin 40 000 euroon. Ilmeisesti maahantuojalla oli havahduttu siihen, ettei näitä autoja saa kaupaksi, jos vastaavan (paremman) Volkswagenin tai Teslan saa samalla rahalla. VW ID.3:n isoakkuinen huippuvarusteltu Pro S Elegance kustantaa tätä kirjoittaessa 44 130 euroa ja tuore takavetoinen Tesla Model 3 noin 40 000 euroa.
Jatkossa hintapaine voi olla myös toiseen suuntaan. MG:n omistama Saic Motor sai EU:n korkeimman taksan rangaistustullit niskaansa eli siinä vaiheessa kun Euroopan välivarastot ehtyvät, jonkun on otettava tullivaikutus harteilleen.
MG:n Suomen maajohtaja Jon Höckerstedt kommentoi hiljattain ettei hän usko, että tullit siirtyvät kuluttajien maksettavaksi.
– MG:n tavoite on kasvaa Euroopassa ja hintaposition pitää olla oikea, Höckerstedt sanoi.
Ei vieläkään hot hatch
”Hintapositiosta” on syytä puhua, sillä auton arvioinnissa ihan kaikki kytkeytyy hintaan. Kolmenkympin MG 4 voi olla hyvä auto, neljänkympin hintaisena se tuntuu jo kalliilta.
Ajoin aiemmin MG4 Luxuryn, jonka erottavat tekijät tähän autoon verrattuna ovat akun koko ja moottorin teho. Tuolloin auton ohjaus oli keskialueella ärsyttävän väljä. Nyt sitä ongelmaa ei ole ja MG4 on oikeastaan aika kiva ajettavuudeltaan.
Alusta toimii hyvin, auto on kohtalaisen miellyttävä ja ohjaus on looginen ja tarkka. Lisäksi yhden polkimen ajo on toteutettu sangen hyvin ja polkimen vaste on hyvin lineaarinen.
Ikävä kyllä jarrujen ansiosta tilanne muuttuu dramaattisesti, jos yhden polkimen ajosta luopuu. Jarruja voi säätää kolmiportaisesti pitkäliikkeisestä äkäisempään, mutta kaikkia tiloja vaivaa sama ongelma: noin 10 km/h nopeudessa jarrut tarraavat aivan äkkiyllättäen kiinni ja sulava pysäyttäminen muuttuu vaikeaksi, ellei mahdottomaksi ja tekee ajamisesta ärsyttävää. En tiedä tottuisiko tai oppisiko tätä käyttämään kokemuksenkaan jälkeen kunnolla. Valitettavasti auto myös unohtaa yhden polkimen ajon asetuksen joka ajokerran jälkeen.
Tässä piilee myös MG4:n suurin heikkous. Se on ohjelmisto, tai oikeastaan kaikki autoa ja sen käyttöjärjestelmää ohjaavat asiat.
Hyväksi esimerkiksi käy luistonesto. Jos voimaa annostelee turhan paljon, vakautusjärjestelmät nappaavat kiinni verrattain myöhään.
Takavetoisella autolla voisi joskus vähän hassutella, mutta ESC:n poiskytkentä ei todellakaan toimi. Jos märällä asfaltilla luistonesto deaktivoituna polkaisee kaasua, ja auto on irtoamassa sivuluisuun, mutta aivan äkkiyllättäen se leikkaa liki kaiken tehontuoton pois. Jos poljinta pitää painettuna alas, auto jatkaa kiihtymistä kuin lehmä makuulta. Jalka on nostettava ensin ylös, jos mielii saada voimat uudelleen käyttöön. Aivan todella hämmentävä ominaisuus.
Sähäkkä menijä auto toki on. Se vois jopa olla hot hatch -henkinen näillä teho- ja kiihtyvyyslukemilla olla, mutta ajo-ominaisuudet ja edellä mainittu luistoneston sekoilu estävät tuohon luokkaan nousun.
Verkkoviihteen verkkokytkin
Jos on luistonesto epälooginen ja hämmentävä, sitä on myös keskinäyttö. Tavallaan sen käyttö on kohtalaisen helppoa, mutta jos valikoista jotain yrittää löytää, törmää heti ainakin kielellisiin kummallisuuksiin.
Ajovalikosta löytyy sellainen vaihtoehto kuin ”sopiva”, asetuksista ”verkkoviihteen verkkokytkin” ja valoasetuksista ”seuraa minua kotiin”. Osasta ymmärtää mitä on haettu, osasta ei ja kaikkialla haisee vahvasti Google Translate tai muu konekääntäjä.
Ihan totaalisen ymmällään on joidenkin ajoavustinasetusten kanssa. Miten pitäisi esimerkiksi tulkita asetusta, jonka deaktivointi tuottaa tekstin ”poistetaanko kaistanlähtöavustin käytöstä”?
– Kun ajoneuvo poistuu kaistalta, tai kun viereiseltä kaistalta tulee vastaantuleva ajoneuvo vastakkaisesta/vastapäisestä suunnasta, ja jos on olemassa törmäysvaara, ajoneuvo väistää omalla kaistallaan.
Noin siellä lukee. Kun ajoneuvo poistuu kaistalta, ajoneuvo väistää omalla kaistallaan. Siitä ideaa tatuoinniksi jollekulle rohkealle.
Jahka kielivaahtokylvystä on selvitty, iskevät ne älyttömyydet ja bugit. Esimerkiksi yhden polkimen ajo menee ajokertojen välissä pois päältä. Jos ajotiloja selaa ohjelmoitavan rattipainikkeen kautta, rekuperaatioasetus painuu ykköstasolle lumi-ajotilan kautta kulkiessa.
Bluetoothin kanssa en tullut toimeen lainkaan. Auto kadotti pariliitoksen liki joka ajokerran välissä ja puhelin onnistui esimerkiksi parittamaan auton kahteen kertaan. Äänentoisto oli melko hyvä, mutta ei siitä paljon päässyt tästä syystä nauttimaan.
Kaistavahti on paimentava ja raju ja vakionopeudensäädin töksähtelevä. Ilmastointi pitää laittaa vähintään 24 asteeseen, että päästään samaan kokemukseen kuin normaalin auton 20 asteen asetuksella.
Oma mielenkiintoisuutensa löytyy auton käynnistymisestä, sillä mitään painikkeita ei ole. Auto menee päälle, kun jarrupoljinta painaa. Tosin siinä on pieni viive, eli menovaihde ei hätäisesti toimimalla mene ensiyrittämältä silmään, vaan vaihde menee vapaalle. Jarrun nosto ja uusi painallus korjaa tilanteen, jonka jälkeen auto on ”ready”. Muuten hyvä, mutta kannattaa olla mäkilähdöissä tarkkana.
Käytettävyyttä heikentää myös se, että ratin painikkeita ei ole valaistu.
Tilat tavanomaiset
Tilojen osalta auto on aika tavanomainen lajityyppinsä edustaja. Takapenkki ja -kontti ovat hyvää keskitasoa, eivät mietenkään erityisen tilavat mutta eivät varsinaisesti ahtaatkaan. Takakontin välipohjan alle saa juuri ja juuri taiteltua latauskaapelin.
Keskikonsoli on ehkä joidenkin mieleen, mutta itse en tällaista avaraa ja vähän säilytystilaa omaavaa ratkaisua arvosta. Etukonttia ei ole.
Etuistuimet ovat hyvät mukavuudeltaan ja ajoasennon sain kohtalaisen hyvin kohdalleen. Kuljettajan istuin on sähköisesti säädettävä.
Laatuosastolla materiaalit ovat melko hyviä. Ratti tuntuu kivalta, samoin kuin penkit, mutta matot ovat sekundaa. Tarrakiinnitteinen latauskaapelilaukku irrottaa pinnasta nöyhtää.
Varustelupuolella on hyviäkin puolia. Ajovalot ovat mallia led ja kameranäkymä 360-astetta. Virran ulosotto (V2L) on mahdollista lisävarusteisella kaapelilla. Akun esilämmityksen saa päälle napista, jahka sen valikoista löytää.
MG4:ssä autopuoli on siis jarrua lukuun ottamatta hyvin hallussa, sähköautopuoli kohtalaisen hyvin (navigaattori ei reititä), mutta järjestelmäpuoli täysin hakusessa. Teoriassa se voi päivittyä, mutta ainakaan vuodessa ei ollut tapahtunut mitään eli en olisi turhan optimistinen. Tällaisenaan auto on valitettavan puutteellinen.
MG MG4 Trophy
Hinta alk.: 39 900 € (koeajoauto 40 550 €)
Tehdastakuu: 7 vuotta / 160 000 km
Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km
Tekniikka:
Moottori: Synkronimoottori taka-akselilla
Teho: 180 kW (245 hv)
Vääntömomentti: 350 Nm
Kulutus (WLTP): 16,5 kWh / 100 km
Toimintamatka (WLTP): 520 km
Voimansiirto: Takaveto
Akku:
Akkutyyppi: Litiumioni, NMC-katodi
Kapasiteetti: 74,4 kWh (77 kWh brutto)
Latauspistoke: CCS
Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW: 7 h
Latausnopeus 10-80% DC: 38 min
Latausteho DC (max): 140 kW
Suorituskyky:
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,5 s
Huippunopeus: 180 km/h
Mitat:
Pituus: 4 287 mm
Leveys: 1 836 mm
Korkeus: 1 516 mm
Akseliväli: 2 705 mm
Maavara: 160 mm (täyteen kuormattuna 132 mm)
Tavaratila takana / penkit kaadettuna (litraa): 363 / 1 165
Tavaratila edessä: -
Testiauton rengaskoko: 235/45R18
Omamassa: 1 751 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin (kg): 500 / 500
MG4 vaihtoautot
MG4 uudet autot