Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mercedes-Benz GLE 400e – Iso auto imee energiaa

Uutta ilmettä saanut Mercedeksen katumaasturi tarvitsee latauksensa.
Koeajo: Mercedes-Benz GLE 400e – Iso auto imee energiaa

Mercedeksen hieman iso katumaasturi GLE sai uuden ilmeen, mutta kuorien alla on vielä edellinen, vanhempi perusrakenne. Iso auto imuroi edelleen isosti energiaa.

Mercedeksen jo joidenkin vuosien ajan noudattama mallien nimeämiskäytäntö alkaa varmasti vähitellen olemaan kohtalaisen selvä kaikille. Henkilöautojen peruskorimallit nimetään yhdellä kirjaimella (A, C, E, S), näiden sporttikoriversiot saavat puolestaan eteen CL-termin soveltuvilta osin.

Katumaasturit ovat sitten GL-alkuisia niin, että tuon kirjainparin perään tuleva kirjain puolestaan kertoo kyseisen katumaasturin kokoluokan. Kirjain peilataan tietysti henkilöautomallistosta.

Meikäläisittäin jo melko suurikokoinen, mutta maailman mittakaavassa vielä keskikokoinen laite näistä on tietysti GLE. Eli E-sarjan maasturi.

GLE perustuu vielä Mercedeksen edelliseen MRA-pohjalevyyn, kun tuore ja äskettäin Iltalehdessä koeajettu E-sarjalainen nojaa jo uudempaan MRA II -versioon. Se tarkoittaa, että GLE:n ei esimerkiksi ole tarjolla nelipyöräohjausta.

Uutta muotoa

GLE:n ja nyt testatun viistoperäversio GLE Coupén perusmuoto on ennallaan, vaikka erityisesti viistoperämallin peräpeilin muotoa on koverrettu huomattavasti entisen nähden. Perusmitat ovat likipitäen ennallaan, mukaan luettuna tietysti myös sisätilojen suhteen kriittinen akseliväli. Puskurit, ajovalot ja maski on pistetty uusiksi.

Uusi voimalinjapaketti on nyt faceliftin yhteydessä mallistoon lisätty GLE 400e. Sen perustekniikkana on kaksilitrainen, turboahdettu bensiininelonen jonka jatkoksi on pultattu lataushybridipaketti.

Polttomoottorista saadaan 252 hevosvoimaa ja 400 newtonmetriä, pelkästä sähkömoottorista 136 hevosvoimaa ja 440 newtonmetriä. Koko voimapaketin suurin teho on 381 hevosvoimaa ja 650 newtonmetriä.

GLE on aina nelivetoinen, ja vaihteistona Mercedeksen nykyinen 9-lovinen automaattivaihteisto.

Lataushybridimallien akun kapasiteetti on 31,2 kilowattituntia. Sen lataaminen hoituu AC-laturilla 11 kilowatin teholla, mutta lisävarustelistalta löytyy myös 60-kilowattinen pikalatausmahdollisuus CCS-johdosta.

Mercedes ilmoittaa GLE 400e Coupén sähköiseksi toimintamatkaksi 99 kilometriä. Määrä on edelleen sellainen että se riittää täysin ongelmitta hieman enemmänkin kuin keskiverron suomalaisautoilijan päivätarpeisiin sellaisenaan.

Mutta GLE 400e:n tapauksessa akkuvirralle on käyttöä myös pidemmällä matkalla.

Iso auto, iso jano

GLE on valtavan kokoinen auto, eikä silläkään voi kumota fysiikan lainalaisuuksia. Muutamaa senttiä vaille viisimetrinen, peilien kanssa yli 2,15 metriä leveä ja reilut 1,7 metriä korkea auto painaa 2670 kiloa, siis ilman matkustajia tai kuormaa.

Tämä tarkoittaa, että kaksilitrainen, nelisylinterinen turbomoottori saa tehdä tosissaan töitä jos sille ei anna akusta lisäpotkua. GLE:n polttoaineenkulutus nousee akku tyhjänä ajettaessa moottoritiellä 11 litran tietämille ja ylikin, taajamassa mennään hieman reilulla 10 litralla sillä auto ostaa kohtuudella sammutella bensamoottoria ja säästää sitä kautta bensaa.

Sen sijaan akkuavusteisena kulutus putoaa selvästi. GLE osoittaa kuitenkin sen vanhan totuuden jälleen todeksi: nykyaikaista lataushybridiä kannattaa pidemmilläkin matkoilla käyttää niin, että asettaa auton omaan navigaattoriin määränpään kohteeksi.

Näin auto osaa säästää akkuaan niihin tilanteisiin, joissa energiantarve on suurimmillaan. Reaalimaailman kulutus asettuu lataushybridin kaikkia ominaisuuksia hyödyntäen 5-7 litran väliin, vähän ajotyylistä ja -nopeudesta riippuen.

Kulkee kuin skorpioni

GLE:n koeajo osui viikko sen jälkeen, kun olimme ajaneet erinomaiseksi todettua, kokonaan uutta Mercedeksen E-sarjalaista. Olosuhteissa ei ollut mainittavaa eroa edellisviikkoon, mutta siinä missä uusi E-sarjalainen oli moottoritiellä niin lähellä zen-kokemusta kuin vain voi olla, ei freesattu GLE valitettavasti pääse aivan samaan.

Auto nimittäin tuntui aavistuksen levottomalta urautuneella moottoritiellä. Tämä on aidosti todella poikkeuksellista Mercedeksille, sillä ei sen valmistamia autoja ole perinteisesti tarvinnut paimentaa isoilla väylillä.

GLE kuitenkin tarvitsee pientä ohjailua koko ajan, paitsi silloin kun alla on aivan tuoretta asvalttia. Syyllinen ei todennäköisesti tällöin löydy auton alustasta tai muualta pyöränripustuksista, vaan mahdollisesti auton rengasvalinnasta. GLE pitäisi kokeilla jollain muilla renkailla kuin Pirellin Scorpioneilla.

Toinen asiansa on toki, ettei tähän vanhempaan perusrakenteeseen ole saatavana nelipyöräohjausta. Niinpä kun edellisviikolla tottui kokoisekseen hyvin ketterään E-sarjalaiseen, oli ”normaalin” kääntöympyrän omaava GLE kokemuksena luonnollisesti kankeampi.

Myös korvakuulolta arvioituna GLE:n rengasmelu on hieman korkeampi kuin uudessa E-sarjalaisessa. Se ei ole silti missään nimessä häiritsevällä tasolla: tällä kertaa vain edellisviikon verrokiksi osunut saman valmistajan kokonaishinnaltaan edullisempi auto oli vertailukohtana tässä parempi.

Tunteeton hinaaja

Liki 2,7 tonnin omamassa on tietysti jo sinänsä sellainen lukema, että se tekee GLE:stä erinomaisen ratkaisun muutamaan käyttöön: se ei tunnu reagoivan mitenkään vaikka koukkuun kiinnittäisi normaalin, lastatun 750-kiloisen peräkärryn. GLE ei nyi tai nytkytä mihinkään vaan vaimentaa perässä kulkevan kärryn ylimääräiset liikkeet kadoksiin.

Kiusallista kyllä, Mercedes myös huomauttaa mittaristossaan jos lainakärrystä on lamppuja pimeänä.

GLE:n uusiin varusteisiin kuuluu niin kutsuttu ”läpinäkyvä konepelti”. Kyse ei ole kuitenkaan mistään näkymättömyystemppuihin pystyvästä auton osasta, vaan eräänlaisesta arkistokuvasta.

Auton etukamera nimittäin kuvaa normaalisti keulasta eteenpäin kuten muissakin autoissa, mutta offroad-asetuksella se muistaa kuvaamansa ja näyttää ikään kuin auton alle jäävän tienpätkän normaalisti näytössä, viivästetysti. Näin kamerakuva näyttää tilanteen auton keulan alla näennäisesti reaaliaikaisesti, vaikka kyse on sekuntia aiemmin kuvatusta.

Mitä mieltä me tästä kaikesta olemme?

GLE on ihan näyttävä auto, ja isona, nelivetoisena ja kykenevänä katumaasturina se on mainio työkalu kaikenlaisille teille. Sen maksimivetokykykin riittää useimpiin käyttöihin, sillä koukkuun saa ripustaa lataushybridiksi ihan mojovan 2700 kg:n vaunun.

Lataushybriditekniikassa on puolensa: Mercedeksen isolla akulla mennään helposti ja erityisesti säästelemättä 70-80 kilometriä pelkän sähkön voimalla, ja jos pitkillä taipaleilla muistaa laittaa pikalatausominaisuudella maustetun GLE:n laturiin kahvitaukojen ajaksi, pudottaa se myös polttoaineenkulutusta selvästi hybridiajossa.

Toisaalta tavaratila on tämän kokoluokan autoon hieman matalan puoleinen, juuri johtuen tuosta samaisesta ajoakusta. GLE:n täysikorinen SUV-versio paikkaa hieman tätä ongelmaa tietysti, Coupéssa kattolinja laskee voimakkaasti ja leikkaa litroja niissä tilanteissa kun tavaraa lastataan kattoon saakka.

Mutta olisiko se oma valintani tällä rahalla? Ei välttämättä. Jos saisin kuvitteellisen mökkitien sen verran sileäksi etten tarvitsisi korkeaa maavaraa perillepääsyyn, saattaisin päätyä pikemmin aiemmin ajamaani uuteen E-sarjalaiseen, ensi vuoden alussa myyntiin tulevana farmariversiona.

Se tarjoaisi miellyttävämmät maantieajo-ominaisuudet, nelipyöräohjauksen tuomaa ketteryyttä ja ennen kaikkea lähes luksusautotason hiljaisuuden. Ja tällä rahalla noita ominaisuuksia ei koskaan ole liikaa.

Mercedes-Benz GLE 400e

Hinta: 102 040,08 € (testiauton hinta 126 967,95 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini, turbo, lataushybridi

Iskutilavuus: 1999 cm3

Teho: 185 kW / 252 HV @ 5800 r/min

Vääntömomentti: 400 Nm @ 2000 - 3200 r/min

Kulutus (WLTP): 0,9 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 20 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 9-vaihteinen automaattivaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorin teho: 100 kW / 136 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 440 Nm @ 2600-6800 r/min

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni

Kapasiteetti: 31,2 kWh

Latauspistoke: Type2 (lisävarusteena CCS)

Latausnopeus 10-100% AC, 11 kW (max): 2 h, 15 min

Latausnopeus 10-80% DC: 20 min

Latausteho DC (max): 60 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,1 s

Huippunopeus: 210 km/h

Mitat:

Pituus: 4941 mm

Leveys: 2010 mm

Korkeus: 1716 mm

Akseliväli: 2935 mm

Tavaratila: 655 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 65 l

Omamassa: 2670 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 2700 kg

Mercedes-Benz GLE uudet autot
Mercedes-Benz GLE vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin