Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mercedes-Benz EQS 580 SUV – Katumaasturi uhkuu voimaa

Mercedeksen luksussähkömaasturi osuu maaliinsa
Koeajo: Mercedes-Benz EQS 580 SUV – Katumaasturi uhkuu voimaa

Jos Mercedes-AMG:n EQS -sedan on lähelle maailman paras auto, niin samaan perusrakenteeseen pohjautuva katumaasturiversio nousee sitä vielä korkeammalle tasolle.

Mercedes-Benzin sähköautomallisto on laajentunut, mutta konsernille tyypillisesti tekniset uutuudet valutetaan aina ylhäältä alaspäin, vaikka historiallisesti tarkasteltuna esimerkiksi Mercedeksen muotoilukieli leviää pikemminkin horisontaalisesti kuin vertikaalisesti.

EQS SUV esiteltiin hieman EQS Sedanin jälkeen, ja se perustuu siis samalle alustalle ja samaan perustekniikkaan kuin Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+.

EQS SUV:n akkupaketti on bruttokapasiteetiltaan samat 120 kWh, nettona siitä saadaan ulos myös 108,4 kWh kuten sedanissakin. Paketti painaa Mercedeksen ilmoituksen mukaan muuten 692 kiloa. Maasturimallin EQS on tarjolla kahtena eri teho- ja varusteversiona: molemmat ovat nelivetoja ja kummankin akkupaketti on sama.

Voimaa ja kokoa kuin suuressa kylässä

EQS SUV:n tehokkaampi versio on mallinumeroltaan 580. Tämän päivän mallimerkinnöille uskollisesti se ei kerro autosta oikeastaan mitään, paitsi kuin että se on enemmän kuin 450. Joka sen pienempitehoisen version mallinumero.

Toki ennen vanhaan Mercedeksen kolminumeroiset mallimerkinnät osuivat monen mallin kohdalla niiden moottorin iskutilavuuteen ja sitä kautta niiden keskinäiseen nokkimisjärjestykseen malliston sisällä.

Isomman painoksen sähkömoottoreiden suurin teho on 544 hevosvoimaa, vääntöä siitä otetaan ulos 858 newtonmetrin verran. Lukemat ovat totta kai isolle sähköautolle tänä päivänä tyypillisiä, mutta niin on EQS SUV:n painokin. EU-standardilla mitattuna omapaino on nimittäin rapsakat 2810 kg, ja kun kantavuus on 565 kg, tulee kokonaispainoksi 3375 kg.

Mittaakin EQS SUV:lla on. Pituus merkitään lukemin 5125 mm, leveyttä on 2157 mm ja korkeutta 1718 mm. Perävaunua sähkömaasturilla saa vetää jarruttomana 750 kg:n verran, jarrullisena 1800 kg.

Teknologinen työnäyte

Kliseisesti voisi todeta, että S-sarjan Mercedes sisältää oikeastaan kaiken teknologisen tietämyksen mitä automaailma on vuoteen 2023 asti saanut kerättyä. Kun EQS lasketaan S-sarjan maasturimalliksi ja EQ puolestaan on sen täyssähköinen painos, pitäisi asioiden olla kohdallaan.

Ja kyllähän ne ovatkin. EQS:n varustelistaus on hengästyttävän pitkä ja sisältää käytännössä kaikki ajoavustinjärjestelmät, turvavarusteet ja mukavuusvarusteet vakiona - tai lisähintaan. Mercedeksen tapaan niiden toimivuudessa ei ole minkäänlaista moitteen sijaa: kaista-ajoavustimista alkaen kaikki toimii pehmeästi ja huomaamatta taustalla, eikä niihin kiinnitä minkäänlaista huomiota.

Viihdejärjestelmä on sama kuin se Mercedeksissä on muutenkin: ei ehkä enää tänä päivänä se aivan tyylikkäin, mutta hyvin toimiva. Hyper Screen on sedanmallisesta EQS:stä tuttu koko kojelaudan levyinen lasi, jonka alle on kätketty kolme suurikokoista näyttöä.

Näistä vasemmanpuoleisin toimii mittaristona, keskimmäinen tietoviihdejärjestelmän keskuksena ja matkustajan eteen on asemoitu kolmas näyttö josta löytyy osa samoista toiminnoista kuin keskusnäytöstä.

Jos EQS SUV:n ohjaamo on hyvin laadukkaan oloinen, on auton tunnelmavalaistukseen ohjelmoitu myös toimintoja, jotka eivät ehkä jaksa aiheuttaa ihastusta ensimmäisen kokeilukerran jälkeen.

Yksi niistä on sisävalaistuksen reagointi sisälämpötilan säätöön: kun lämpötilaa säädetään viileämmälle, juoksee sininen valojuova ohjaamon läpi, ja kun lämpimämmälle, tapahtuu sama temppu punaisella valolla.

Sisällä ja matkalla

On yksi asia, jossa katumaasturikorinen EQS päihittää selvästi porrasperäisen sisarmallinsa selvästi, ja se on takapenkin istuinmukavuus. Siinä missä EQS Sedan keskittyy enemmän etupenkkiläisten nautinnon takaamiseen takapenkin istuinmukavuuden jäädessä hieman paitsioon, on EQS SUV puolestaan siinä mielessä demokraattinen, ettei paikkojen istumamukavuudessa ole eroja.

Takaistuimet säätyvät sähköllä ja niissä riittää tilaa, reisitukea ja istumamukavuutta vaikka latausten väli venyisi pitkän matkan ajossa WLTP-lukemiin.

EQS SUV on saatavana reilun 2100 euron hintaan varustettuna kolmannella penkkirivillä, mikä nostaa istumapaikkojen määrän siis seitsemään. Nuo kaksi taaimmaista paikkaa sopivat vielä kohtuudella aikuisillekin, kunhan keskirivi suostuu siirtämään omia tuolejaan hieman eteenpäin polvitilan takaamiseksi.

Joka tapauksessa EQS SUV ei jätä toivomisen varaa oikeastaan missään sisätiloihin, ergonomiaan, materiaaleihin tai työnlaatuun liittyvässä asiassa. Sisätilojen materiaaleja, värejä ja varusteita voi tietysti vielä räätälöidä reilusti vastaamaan omaa makua.

Ainoa pitkiä kuljettajia mietityttävä asia on etupenkkien istuintyynyn muoto: se ei ehkä anna aivan viimeisiä millimetrejä reisitukea, toisin kuin merkin hybridi- tai polttomoottoripohjaisten autojen urheiluistuimet antavat.

Massan ja liikkeen laki

Ajettavuuden osalta EQS SUV on hieman kaksijakoinen laite. Sen alusta ilmajousineen on liki täydellinen toimivuudeltaan, tosin terävissä asvaltin saumoissa se edelleen tuntuu antavan hieman tiukemmin piiskaa matkustajille kuin mitä esimerkiksi S-sarjan sedan tekee.

Alusta ei ole tässäkään epämukava, mutta jostain syystä terävät iskut puskevat läpi varsinkin etujousituksesta. Hitaammissa laineissa ja töyssyissä sähkömaasturin alusta toimii unelmanpehmeästi ja tarkasti.

Toinen huomionarvoinen juttu on auton koon, renkaiden leveyden ja massan yhtälö, joka tekee EQS SUV:sta auton, jonka ajaminen talvella vaatii vielä hieman enemmän ennakointia kuin pienempien ja kevyempien autojen.

Paksussa loskassa se nimittäin nousee helposti surffaamaan, ja saattaa yllättää sinänsä ihan kohtuullisella nopeudella vaikkapa liikennevaloihin hidastavan autoilijan. Jarrutusmatkoissa on huonoimmilla keleillä yksinkertaisesti syytä ottaa hieman ennakkoa: eikä se johdu itse EQS SUV:sta, vaan siitä miten fysiikan lait kohtelevat tämän kokoista autoa.

Kiitettävä sähkötekniikka

Äärimmäisten olosuhteiden ulkopuolella EQS SUV:sta on edelleen vaikea löytää moitteen sijaa. Yhden markkinoiden suurimpiin kuuluvan ajoakkunsa ansiosta sen toimintamatka on taatusti riittoisa, ja toimiva akun esilämmitys ennen laturille saapumista nostaa lataustehon korkeaksi.

Isojen sähkö-Mercedeksen latauskäyrät ovat myös kaunista katseltavaa, ne kun imuroivat tolpalta sähköä maksimiteholla vielä 80 prosentin täyttöasteella. Ison akkukoon tai korkean piikkitehon sijaan tasaisen korkea latauskäyrä on se, mikä tekee sähköautolla pitkien matkojen ajamisesta helppoa.

EQS SUV:ssa muuten ensimmäisen vuoden verran Ionityn huippunopea, mutta tavalliselle käyttäjälle myös huippukallis lataussähkö kuuluu hintaan. Ionityn verkosto Suomessa tosin on melko suppea, mutta jos lokinkuvalla varustettu tolppa osuu matkan varrelle, on tästä tietysti etua.

Levollinen ympäristö

EQS SUV on äärimmäisen hieno auto. Se on ulkonäöltään konservatiivisempi ja rauhallisempi kuin EQS Sedan, samoin perinteisempi korimalli tarjoaa selvästi sedansisarta paremman takaistuinkokemuksen.

Toisaalta suuremman otsapinta-alan omaava, korkeampi maasturiversio myös kuluttaa sähköä hieman enemmän, vaikka kyse on lopulta melko pienistä eroista: jos EQS Sedanin toimintamatka on muutaman kymmenen kilometriä enemmän, on kyse sen verran pienestä erosta, että samasta lähtöpisteestä startanneet EQS-kuskit ovat joka tapauksessa samalla latausasemalla.

Se mikä isoissa Mercedeksissä eniten edelleen säväyttää, on sen ajamisen ja autossa vietetyn ajan tietynlainen levollisuus. Kaikki on hienossa, tasaisessa harmoniassa ja jo pelkkä autoon istuminen tuntuu laskevan pulssia ja verenpainetta.

Ihmeisiin tosin Mercedeskään ei pysty, mutta jos elämässä on perusasiat kunnossa, on isolla EQS SUV:lla paremmassa tasapainossa itsensä kanssa matkan jälkeen, kuin ennen sitä.

Hinta: 152 400 €

Tehdastakuu: 2 vuotta, akkutakuu 10 vuotta tai 250 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kestomagnetoitu synkronimoottori

Teho: 400 kW / 544 hv

Vääntömomentti: 858 Nm

Kulutus (WLTP): 21,4 kWh / 100 km

Voimansiirto: Neliveto

Akku:

Akkutyyppi: Litiumioni

Kapasiteetti: 108,4 kWh

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 22 kW (max): 5 h

Latausnopeus 10-80% DC: 31 min

Latausteho DC (max): 200 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,6 s

Huippunopeus: 210 km/h

Mitat:

Pituus: 5125 mm

Leveys: 2157 mm

Korkeus: 1718 mm

Akseliväli: 3210 mm

Tavaratila: 565 litraa

Omamassa: 2810 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1800 kg

Mercedes-Benz EQS SUV uudet autot
Mercedes-Benz EQS SUV vaihtoautot

Teksti: Arttu Toivonen 


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin