Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mercedes-Benz eCitan – Sähköinen pakettiauto säästää käyttökuluissa

Yhteistyötä on jälleen tehty. Mercedes-Benz Citan on hyvin läheistä sukua Nissan Townstarille sekä Renault Kangoolle.
Koeajo: Mercedes-Benz eCitan – Sähköinen pakettiauto säästää käyttökuluissa

Tällä kertaa koeajossa on tähtikeulan sähköpakettiautoversio eCitan pitkällä akselivälillä (L2). Itse asiassa lyhyttä (L1) sähkö-Citania ei Suomen hinnastosta tällä hetkellä löydykään.

MBUX

Kolmen eri merkin tuotteet eivät suinkaan ole samoja. Eräs olennainen erottautumistekijä löytyy heti ohjaamoon päästyä ja tämän merkin tapauksessa se tottelee kirjainyhdistelmää MBUX.

Kyseessä on tietoviihdejärjestelmän käyttöliittymä, joka on perustaltaan Mercedes-Benzin nykymallistosta tuttu. Näytön koko tosin on tässä tapauksessa kompakti 7 tuumaa.

Paketista löytyy Bluetooth-yhdistettävyys sekä usb-c-liittimet.

Voisi arvella, että tämä järjestelmä on vaatinut myös laskentatehosta huolehtimista. Käyttökokemus tukee ajatusta, sillä se tuntuu toimivan riittävän ripeästi.

Valikoita selaava löytää hauskan kulutusnäytön, joka erottelee esimerkiksi auton liikuttamiseen ja sisätilojen lämmittämiseen tarvittavat energiat. Tämä voi olla joillekin hauska tutkittava auton sielunelämään syvällisesti tutustuttaessa.

Pyöriteltävät ilmastoinnin ja lämpötilansäädöt hipovat käytettävyydeltään täydellisyyttä.

Samoin sekä ohjauspyörän että istuimen lämmitykset toimivat perinteisin painikkein.

Näistä ohjauspyörän lämmitys kytketään kojelaudasta alhaalta vasemmalta ohjauspyörän takaa eikä sitä oikein näe kurkkimatta. Auton omistajalle lihasmuisti opettaa paikan nopeasti ja perinteisen painikkeen voi ainakin teoriassa tökätä tämän jälkeen sokkonakin päälle.

Koeajoauton Talvipakettiin (583 euroa) kuuluu edellä mainitun nahkapintaisen lämmitettävän ohjauspyörän lisäksi muun muassa lämmitettävä tuulilasi.

Toki tämäkin sähköauto on esilämmitettävissä ennen autoon kiipeämistä, joka vähentää mainittujen varusteiden tarvetta. Silti niistä voi olla pitkä ilo etenkin yllättävien liikkumistarpeiden ilmetessä.

Mitä akseliväliä?

Kuljettajan paikalla pärjää tämän kokoluokan sähköpakettiauton päivämatkojen verran. Istuimesta löytyy kyllä korkeudensäätö, mutta ei istuinosan kallistuksensäätöä.

Jälkimmäinen ei toki ole suinkaan yleinen varuste pienissä pakettiautoissa, mutta voisi kuulua tähtikeulan erottautumistekijöihin. Sellaista toisaalta ehkä edustaa kuljettajan istuimen ristiseläntuen säätö.

Edessä matkaavien yläpuolelta löytyy lisää säilytystilaa ohjaamoon.

Muuten ohjaamossa ei ole yltäkylläisesti säilytystilaa eikä a-pilareiden juuresta löydä paikkaa kahvikupille. Mukitelineet ovat henkilöautomaisesti keskikonsolissa ja samasta paikkaa löytää muutenkin lisäsäilytystilaa.

Pitkä akseliväli paljastuu tavaratilan avaavalle, joka muuten tapahtuu perän kautta aina sivulle aukeavin takaovin.

Valaistu kontti vetää yli 3,6 kuutiometriä. Sinne mahtuu myös yli 2,1 metriä pitkä esine suorassa ja hieman reilumpi kulmasta kulmaan. Tavaratilan sisäleveys (1524 mm) ei ole korimallista riippuvainen.

Kantavuutta jää 630 kilogramman verran. Vetomassaa riittää tarvittaessa 1 400 kilogrammaa.

Koeajoyksilössä on kaksi kappaletta sivuovia (liukuovi vasemmalla 409 euroa), eli kontin läpi voi juosta. Sivuovesta mahtuu lastaamaan yli metrin korkuisen esineen ja sivusuunnassa suuruutta on ovella 64 senttimetriä.

Kaksi ja kolme

Varsinaisia kojelaudan Dynamic-painikkeen kautta vaihdettavia ajotiloja eCitanissa on vain kaksi, eikä enempää tarvitakaan: Comfort ja Economic.

Näistä oletusarvoinen Comfort toimii ikään kuin tavallisesti, ilman mitään erikoisuuksia.

Säästöön tarkoitettu Economic sen sijaan rajoittaa huippunopeuden 110 kilometriin tunnissa, tehon 55 kilowattiin ja väännön 200 newtonmetriin.

Näiden lisäksi kuljettajalla on mahdollisuus vaikuttaa jarrutusenergian talteenoton määrään perinteistä vaihdekeppiä veivaamalla. Viimeistään tuo muistuttaa kyseessä olevan polttomoottorimallin kanssa perustansa jakava tuote.

Eteenpäin liikkeelle lähdettäessä autosta valitaan D, eli Drive, kuten mistä tahansa automaattivaihteisesta. Kuljettaja voi kuitenkin keppiä tökkäämällä siirtyä plussan tai miinuksen suuntaan.

Näistä plussa pyrkii rullaamaan lähes ilman jarrutusenergian talteenottoa. Vastaavasti miinuksella jarrutusenergian talteenotto voimistuu. Erot ovat pienehköjä.

Ajaminen on äärimmäisen helppoa ja sähköinen voimalinja on erityisen ihanteellinen juuri matalissa nopeuksissa esimerkiksi kaupunkipyörittelyssä.

Eihän 90 kilowattia ole paljon huipputehoa, mutta sähkömoottorin välitön vääntö saa sen tuntumaan enemmältä.

Jarrupolkimen tuntuma ei tosin ole kovin kehuttava.

Käytettävää käsijarrua autosta ei ihan heti löydä, mutta se kytketään kiinni automaattisesti aina vaihdekepin P-asentoon siirtyessä.

Sen sijaan ohjauksessa on jonkinlainen tuntuma, sillä se kertoo kuinka auto muljuaa hienoisesti moottoritienopeuksissa aivan uunituoreiden talvirenkaiden päällä. Ilmiö, jonka reilu kulutuspinta aiheuttaa.

Moottoritietä, maantietä ja kaupunkiajoa sisältävässä työmatka-ajossa eCitan kulutti allekirjoittaneella 24 kilowattituntia 100 kilometriä kohden. Samanlaiseksi muodostui myös koko koeajoviikon keskikulutus.

Näin todellinen toimintamatka auton 45 kilowattitunnin akulla jää alle 200 kilometrin näissä olosuhteissa. Ulkolämpötila oli suurimman osan ajasta vain muutaman asteen verran plussan puolella.

Kesäsäällä oltaisiin takuulla lähempänä 273 kilometrin WLTP-lukemaa.

Lukitse ja lataa

Benzin pikkupakun latausportti paljastuu avautuvan tähtikeulan takaa ja sen saa avattua myös kaukosäätimellä.

Jostain käsittämättömästä syystä latausluukun valo on suunnattu pois päin latauspistokkeestä eikä suinkaan sitä kohti. Näin se häikäisee pimeällä suoraan silmään ja latausportin näkee vielä huonommin kuin ilman tuota valoa.

Asialla ei liene suurempaa merkitystä, sillä muutaman kerran jälkeen homma tapahtuu lihasmuistilla. Ensimmäisillä kerroilla hämmennys on kuitenkin suuri.

Tämä eCitan muuten avaa ja lukitsee ovet automaattisesti (Keyless Go -mukavuuspaketti 484 euroa), kun autoa lähestyy tai siltä kävelee pois. Pienellä asialla voi olla iso vaikutus arkiseen työpäivään.

Anturi on sijoitettu myös auton eteen ja toimii siksi myös siltä puolelta hyvin.

Toiminto saattaa muuttua äärettömän ärsyttäväksi autoa lataukseen kytkettäessä. Auton tulee nimittäin olla auki latausta aloitettaessa, mutta se sulkee ovensa automaattisesti kuljettajan kävellessä latausportille.

Käytön kannalta olennaisempi puoli lienee niin sanottu hidaslataus (AC), jota eCitan tukee kolmivaiheisena 22 kilowattiin asti. Sitä tukevalla laturilla akun saa tyhjästä täyteen alle 2,5 tunnissa ja yleisemmällä 11 kilowatin pisteelläkin täten alle viidessä tunnissa.

Kylmällä tyhjällä akulla latauksen aloittavaa tervehditään vaatimattomalla 25 kilowatin pikalatausteholla (DC) ja puoli tuntia myöhemmin ylletään 40 kilowatin tienoille.

Näin autoa ei toki kannattaisi ladata, sillä myös navigaattoripohjainen akun esilämmitys löytyy. Hieman pidemmän yhtäjaksoisen ajon jälkeen tätä hyödyntämällä laturille suuntaava saavuttanee suunnilleen ilmoitetun pikalataustehon 75 kilowatin huiput.

Tällöin akun varausväli 10–80 prosenttia on hoidettavissa 38 minuutissa. Pidempikään matka ei siis suinkaan ole mahdoton.

Kustannuslaskelma

Auton noin 50 000 euron hintaa arvioidessa on olennaista muistaa käytön kustannukset, jotka ovat sähköautolle merkittävän alhaiset. Sillä on usein työkalussa korkea painoarvo.

Pelkästään ajoneuvoverossa ja energiakuluissa saattaa säästää muutaman tuhat euroa vuodessa esimerkiksi 30 000 kilometrin vuotuisella ajosuoritteella.

Asiaa miettiville kerrottakoon, että eCitan huolletaan 40 000 kilometrin tai yhden vuoden välein. Myös huoltosopimus on saatavilla.

CATL:n valmistamille akuille annetaan 8 vuoden tai 160 000 kilometrin ajaksi takuu, joka astuu voimaan kapasiteetin pudotessa jostain syystä alle 70 prosenttiin alkuperäisestä.

Mercedes-Benz eCitan (Citan Pakettiauto 112e K pitkä L2)

Hinta: 46 720 € (koeajoauto 51 152 €)

Tehdastakuu 2 vuotta

Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka:

Moottori: kestomagnetoitu sähkömoottori

Teho: 90 kW / 122 hv

Vääntömomentti: 245 Nm

Kulutus (WLTP): 19,8

Toimintamatka sähköllä (WLTP-yhdistetty): 273

Voimansiirto: eutveto

Akku:

Akkutyyppi: litiumioni

Kapasiteetti: 45 kWh (netto)

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 22 kW (max): 2 h 15 min

Latausnopeus 10-80% DC: 38 min

Latausteho DC (max): 75 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: ei tiedossa

Huippunopeus: 134 km/h

Mitat:

Pituus: 4922 mm

Leveys: 1859 mm

Korkeus: 1830 mm

Akseliväli: 3100 mm

Tavaratila (takana + edessä): 3620 litraa

Testiauton rengaskoko: 205/60 R16

Omamassa: 1794 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1400 kg

Mercedes-Benz Citan vaihtoautot
Mercedes-Benz Citan uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin