Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mercedes-Benz CLE 200 Cabriolet – Onko unelma-autossa puutteita?

Mercedes-Benz CLE 200 Cabriolet on oikeastaan kaikkea, mitä autolta voisi kaivata. Kokonaisuus jää kuitenkin himpun verran vajaaksi mainostetusta unelma-autosta.
Koeajo: Mercedes-Benz CLE 200 Cabriolet – Onko unelma-autossa puutteita?

Täysin uusi Mercedes-Benz CLE on yhdistelmä C-sarjaa ja E-sarjaa. Kyseisen mallisarjan valmistus aloitettiin viime vuoden lokakuussa ja CLE sai rättikattoversion tämän vuoden huhtikuussa. CLE korvaa C- ja E-sarjojen coupé versiot.

CLE jää kokonsa puolesta C-sarjan ja E-sarjan väliin. Käytännössä voisin kuvailla tätä isokenkäiselle tehdyksi C-sarjalaiseksi. CLE on myös silmiä hivelevän kaunis, ainakin allekirjoittaneen mielestä. Toki muotoilussa ei suuria eroja ole muihin nykymersuihin verrattuna.

Kauneudesta ei pidä kuitenkaan liikaa lähteä innostumaan, tai jos innostuukin, niin Mercedeksen tekoälyavustin pistää jäitä hattuun. Kysyessä tekoälyavustimelta, että ”Hei Mercedes, mitä sinulla on ylläsi?” vastaa auto asiallisesti, että ”ulkokuori ei merkitse, vaan se mitä on sisällä”.

Mersu on ihan oikeassa – upealla autolla ei tee yhtään mitään, jos ajokokemus jää huonoksi.

Avoauton huumaa

CLE:stä saa kyllä etsimällä etsiä jotain moitittavaa, kunnes kaiken teknologian, mukavuuden ja ylellisyyden keskellä sen tajuaa: Tämä on tehty niin hyvin, että se on jo tylsä. Kollegani Arttu Toivonen totesi saman asian Iltalehden aiemmassa CLE Coupé -mallin koeajossaan, ja olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

Insinöörityö on tehty saksalaisen tarkasti ja Mercedes on monin tavoin todettavissa laatuautoksi. Laatu kuitenkin kielii tietynlaista steriiliyttä ja loppupeleissä CLE:n suurin vika onkin siinä, että alkuihastuksen jälkeen auto jää tylsän jäyheäksi kokonaisuudeksi.

Joillekin tämä toki voi toimia, mutta jos ostaisin lähes 100 000 euron auton niin toivoisin sen tarjoavan jännitystä sekä tunteita hieman kauemmin kuin muutaman päivän. Alas laskettava rättikatto toki tuo avoautoilun huumaa, mutta loppuen lopuksi on todettava, ettei se paljoa pelasta. Hyvänä hiustenkuivaajana tämä toki toimii.

Katto avautuu alle 20 sekunnissa ja tämän pystyy nostamaan tai laskemaan jopa 60 km/h vauhdissa. Katon ollessa alhaalla erinomainen lisäominaisuus on keskikonsolista otettava ilmanohjaus, joka nostattaa tuulen matkustamon ylitse. Tällöin tosin joutuu kuuntelemaan tuulen suhinaa, erityisesti maantieajossa. Musiikin kuuntelu ja autossa keskustelu menee tällöin hieman hankalaksi.

Kaunis myös sisältä

Kaunis ulkokuori kätkee sisäänsä myös kauniit sisätilat, mutta sisätiloissa käytetty muovi ei vakuuta.

CLE:n valkoiset nahkapenkit ovat hienot, mutta ilmastoidun penkin rei’itettyjen nahkapenkkien saumojen laatu pistää tarkemmassa syynäämisessä silmään ja herää epäilys, että nämä voisivat revetä kovemmassa käytössä.

Koeajolla repeämistä ei kuitenkaan ilmennyt, joten tätä en voi kuin spekuloida ja uskoa Mercedeksen tietävän miten penkit kuuluvat suunnitella. Kestävyys on luultavasti myös kiinni siitä, että missä määrin käyttää nahanhoitoaineita ynnä muita ylläpitotuotteita.

Penkeistä löytyy paljon säätövaraa ja mielenkiintoinen ominaisuus on Mercedes-Benzin istuinkinetiikka. Hierovaa ominaisuutta koeajoautosta ei löytynyt, mutta istuinkinetiikka muokkaa tietyn väliajoin istuma-asentoa, jonka tarkoitus on ylläpitää etupenkkiläisten vireystasoa – Näppärä ominaisuus erityisesti pidemmillä matkoilla.

Mikäli kuskilla on autoon liitetty sykemittari tai muu kehon toimintoja mittaava laite, niin auton voi ohjelmoida pitämään kuskin virkeänä kehon toimintojen mukaan. Auto voi tällöin esimerkiksi huomata huonosti nukutun yön ja laittaa tästä hyvästä esimerkiksi tuulettimista raitista ilmaa.

Mielenkiintoinen lisä on niskaan puhaltava ilmaverho, joka on katto auki ajellessa mukava niskanlämmitin. Katon avautuessa ilmastoinnin puhallus ohjautuu tulemaan enemmän niskalämmittimeen, joten tämä tuo lisäarvoa erityisesti avoautoilijalle. Miinuksena kuitenkin huomautettava, ettei ilma-aukkoja kuitenkaan ole suunniteltu kaltaiselleni pitkätukalle ja hiukset meinasivat sotkeentua näihin ritilöihin.

Keskikonsolin toiminta on automaailman parhaimmistoa, eikä tästä löydy mitään huonoa sanottavaa. Kaikkea voi säätää ja parkissa ollessa voi pelata vaikkapa sudokua. Se kuuluisa, ärsyttävä ylinopeuspiipityskään ei tarvitse hiljentyäkseen, kuin yhden pitkän painalluksen ratista.

Mercedes kertoo esitteessään, että tavaratila vetää jopa kolme golflaukkua. Käytännössä tämä tarkoittaa 385 litraa, joka on avoautoksi kiitettävä määrä.

Tekniikka

CLE:n Nelisylinterinen kevythybridi tuntuu Mercedeksen perinteen mukaan varmatoimiselta. Moottorilta tosin kaipaisi urheilullisen ulkonäön mukaista tehoa.

Polttomoottorin ja sähkömoottorin tarjoamat 204 + 23 hevosvoimaa ja 7,9 sekunnin kiihtyvyys 0–100 km/h ei aiheuta suurta jännitystä, mutta enemmänkin tasaista ja eutyymistä kyytiä. AMG Line -varusteluun kuuluu ”urheilulliset moottorisoundit”, mutta nämäkin lopulta vain luovat lume-efektin tehosta.

Alustaltaan CLE on urheilullisen jämpti. Vakiovarusteisiin kuuluva urheilujousitus säätyy tienpinnan töyssyjen mukaan. E-sarjan perusajokorkeuteen verrattuna CLE:n peruskorkeus on 15 milliä matalampi. Suureksi autoksi CLE kääntyy uskomattoman hyvin ja ohjattavuus on tarkka. Tasainen suoriutuminen, mutta allekirjoittaneessa ei herätä suurempia tunteita.

Kulutus pysyy maltillisena, jos malttaa pitää kaasujalkaa kurissa. Matalammillaan koeajossa kulutus saatiin noin 4 litraan per 100 km, kun taas raskaammalla jalalla kulutus pompahti 10,8 litraan. Keskimääräinen koeajokulutus oli 7,8 litraa / 100 kilometrillä, joten kauas ei jääty valmistajan ilmoittamista EU-lukemista. Sadan kilometrin EU-kulutuslukemina CLE:lle kerrotaan yhdistettynä 7,0 litraa, kaupungissa 10,5 litraa ja maantiellä 5,8 litraa.

Mallistoon on tulossa myös lataushybridi vuoden loppuun mennessä.

Turvallisuus

Euro NCAP testauksia ei ole vielä tehtynä. C-sarjan sisarmallista löytyy kuitenkin täydet pisteet.

Koeajajan kommentti

"Kaikesta kaivamalla kaivetusta kritiikistä huolimatta CLE-Cabriolet on Mercedekseltä erittäin onnistunut ja kaunis auto. Ajaminen tuntuu Mercedeksen mukaisesti arvokkaalta, mutta kaksiovisena avoautona ylellinen kokonaisuus on höystettynä urheilullisuudella.

Ainoa mitä jää kaipaamaan on äänien mukainen teho, mutta 7,9 sekunnin kiihtyvyys 0–100 km/h on maltilliselle kuskille varmasti enemmän kuin tarpeeksi."


Mercedes-Benz CLE 200 A Cabriolet AMG Line

Hinta: 84 948,82 € (testiauton hinta 93 243,93 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini, kevythybridi

Iskutilavuus: 1999 cm3

Teho (polttomoottori): 150 kW / 204 HV

Teho (sähkömoottori): 17 kW / 23 HV

Vääntömomentti: 320 Nm

EU-kulutus (yhdistetty, kaupunki, maantie / 100 km): 7,0 litraa, 10,5 litraa, 5,8 litraa

Co2-päästöt EU: 159 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 9-vaihteinen automaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,9 s

Huippunopeus: 236 km/h

Mitat:

Pituus: 4 850 mm

Leveys: 2 042 mm

Korkeus: 1 424 mm

Akseliväli: 2 865 mm

Tavaratila: 385 litraa

Kääntöympyrä: 11,2 metriä

Polttoainesäiliön tilavuus: 66 l

Omamassa: 1 925 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1800 kg

Mercedes-Benz CLE uudet autot

Mercedes-Benz CLE -vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin