Tyhjäkäynnillä siitä kuuluu selkeä dieselmoottorin raksutus, sellainen hieman vanhakantainen, ei niin vaimennettu tai kermainen kuin taannoiset BMW:n kuutoset. Pikemminkin Mazdan hiljattain julkaisema ja nyt ison CX-60-katumaasturin nokalle tiensä löytäny 3,3-litrainen järkäle kuulostaa vähän samalta kuin takavuosikymmenten Toyotan isot turbodieselit. Ne mitkä löytyivät vaikkapa Land Cruiserin nokalta.
Liikkeelle lähdettäessä vaikutelma vahvistuu. Monen tämän päivän dieselmoottorin kohdalla hiukkasloukut, katalysaattorit ja turboahtimet vaimentavat äänen niin että kuljettajan paikalta on pakko katsoa käyntinopeusmittariin tietääkseen mitä polttoainetta autoon pitäisi tankata.
Mazdan kohdalla näin ei ole. Viime vuonna markkinoille ilmestyneen CX-60:n nokalle nyt lusikoitu dieselmoottori kuulostaa hyvin rouhealta ja väkevältä voimanlähteeltä. Kiihdytyksissä sen soundi on jopa hyvin vanhakantaisen ja mekaanisen kuuloinen. Joku tästäkin saattaa tykätä – mutta onko itse moottori ajantasainen?
Ylpeyttä äänessä
Mazdalaiset tuntuvat olevan uutuusmoottorista ylpeitä. Aikakaudella, jolloin dieselin kuolemaa on povattu vähän suunnasta jo toisestakin, on melko yllättävää että joku valmistaja julkaisee aivan upouuden moottorin, vieläpä hyvin epämuodikkaasti kuusisylinterisenä rivikoneena.
Homma vaatii selittämistä: Mazda haluaa ihan suorasanaisesti itsekin ilmaisten pitää kaikki kortit avoinna tulevaisuuden voimalinjojen suhteen. Oman esitelmänsä dieselkoneisen CX-60 julkaisutilaisuudessa piti myös tohtori James Turner.
Turner on hankkinut kannuksensa Lotuksella ja Cosworthilla ja tutkii tällä hetkellä tiiminsä kanssa polttomoottorien tulevaisuutta – tosin hieman kulmia nostaa tieto siitä, että kuningas Abdullahin rahoittamassa yliopistossa Saudi-Arabiassa.
Vielä enemmän kulmat nousevat kun Turner toteaa, ettei nyt saisi hirttäytyä ”sähköisten voimalinjojen monokulttuuriin”. Varsin rapsakka lausahdus siihen nähden että esitys on varmasti kirjoitettu ennen EU:n päätöstä sallia tietyin ehdoin polttomoottorit myös vuoden 2035 jälkeen.
Turnerin jutun juoni aukenee vasta joka lauseen huolellisesti kuuntelemalla: tulevaisuudessa liikkumiseen tarvitaan kaikkia mahdollisia ratkaisuja, ja niiden olisi syytä olla fossiilivapaita. Ongelmahan ei ole itse polttomoottori, vaan se mitä moottorissa poltetaan.
Yhtä kevyt, mutta puhtaampi
Mazdan tähänastinen isojen autojen dieselmoottori on ollut 2,2-litrainen rivinelonen, mutta kahdella lisäsylinterillä ja iskutilavuuden kasvattamisella on yllättävä vaikutus. Moottorin rakenteen vuoksi se ei paina enempää kuin pikkuveljensä, ja Mazdan mukaan se on vielä puhtaampikin.
Yksi tekijä tässä on palotilan ja männänlaen muotoilu. Männän laella on nyt nimittäin kahdet rengasmaiset syvennykset joita Mazda kutsuu ”kananmunan muotoisiksi”, mitä ne ehkä ovat juuri halkileikkaukseltaan.
Näihin suihkutetaan dieseliä oikealla rytmillä niin, että eri syvennyksiin pöhäytetyt dieselannokset syttyvät suunnilleen samaan aikaan. Tässä kohdassa niiden väliin suhautetaan vielä yksi annos polttoainetta niin ettei kumpikaan jo alkanut palotapahtuma tästä häiriinny.
Lopputuloksena on pidempi ja puhtaampi palotapahtuma, ainakin Mazdan mukaan. Turboahtimella moottorista saadaan sitten ulos joko 200 hevosvoimaa (takavetoversiosta) tai 254 hevosvoimaa (nelivetoversiosta).
Eikä siinä vielä kaikki
CX-60 perustuu Mazdan takavetoperustaiseen rakenteeseen, sellaiseen jonka se haaveilee tulevaisuudessa nielaisevan myös muita kuin pelkkiä polttomoottorivoimalinjoja.
Kuutoskoneen jatkona on 8-vaihteinen automaattivaihteisto, mutta sekin on ratkaisultaan persoonallinen. Laatikossa ei ole nimittäin momentinmuunninta vaan kaksi erillistä kytkintä, joiden välissä on 48-volttisella järjestelmällä toimiva sähkömoottori.
Mazdan kevythybridijärjestelmän 17-hevosvoimainen, 153 newtonmetrinen moottori toimii siis vain taustatukena, eikä liikuta isoa katumaasturia koskaan pelkästään. Eikä se pitkälle pötkisikään, akku on nimittäin 0,33-kilowattituntinen.
Tällä paketilla takavetoversion WLTP-kulutus asettuu tasan viiteen litraan, nelivetoisen 5,2 litraan sadalla. Putken päästä mitattujen päästöjen pitäisi olla pienimpiä liikenteessä.
Tien päällä
Multa miltä tällainen voimanlähde sitten tuntuu ajossa? Noh, kokolailla siltä mitä voisi kuvitellakin. Voima lähtee rakentumaan 1500 kierroksen tietämiltä ja sitä riittää kuminauhamaisesti aina siihen hetkeen kun pitää vaihtaa isommalle pykälälle.
Pari tonnia painavana, ja kuitenkin ”vain” 254 hevosvoimaa ja 550 newtonmetriä konehuoneestaan suoltavana katumaasturina Mazda ei ole mitenkään räväkkä, mutta suorituskyky on silti aivan riittävä normaaliin käyttöön.
Laatikko hoitaa vaihdot pääasiassa hyvin. Siitä puuttuu kaksoiskytkinlaatikoiden kulmikkuus kulma-ajossa ja parkkipaikkamanöövereissä, mutta toisaalta myös monissa vastaavan kokoluokan katumaastureissa käytetyn ZF:n 8HP-automaattilaatikon täsmällisyys.
Voimantuotto on siis hyvin tasaista, ja CX-60:llä liikkuminen tuntuu tasaiselta liitelyltä nimenomaan moottorin ja vaihteiston osalta. Ohjauksen ja alustan suhteen aivan samanlaisia kehuja ei voi antaa.
Ohjauksessa on melko voimakas keskitys, mutta aivan keskialueella palautus loppuukin ja auto jää kaartamaan hyvin loivaa mutkaa itsekseen. Ohjaus ei toisaalta ole erityisen kevyt, joten töitä sen kanssa saa hieman tehdä.
Alusta puolestaan on jopa espanjalaisella tieverkolla pompottavan tuntuinen. Pienet rypyt asvaltissa tuntuvat selvästi läpi, ja tuntuu hassulta, että tämän kokoinen ja painoinen katumaasturi ei suodata sen enempää tienpintaa jousituksen ja iskunvaimennuksen kautta.
Mitä ja kenelle?
Mazda ei ole joukossa yksin. Suunnilleen samaan koko-, teho- ja hintaluokkaan osuu dieselmoottorisia nelivetomaastureita myös BMW:ltä ja Mercedekseltä, ja niiden kanssa kisaaminen imagollisesti saattaa olla haasteellista. Volvon mallistosta ei löydy dieselvaihtoehtoja.
Mazdan etu on, että sillä pystyy hinaamaan 2500-kiloista jarrullista peräkärryä, tosin niin pystyy Mercedeksen GLC:lläkin – BMW X3 jää 2000 kiloon.
Ehkäpä Mazdan tapauksessa ostaja lähtee hakemaan astetta persoonallisempaa katumaasturia, ja on tietysti viehättynyt myös ison dieselmoottorin rouheasta käyntiäänestä niin että antaa anteeksi pienet haasteet ajettavuudessa, tai haluaa adaptoitua niihin jo valmiiksi.