Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mazda MX-5 – Puhdasta ajamisen nautintoa

Koeajo vahvistaa sen, mikä on tiedetty jo yli kolme vuosikymmentä. Mazda MX-5 on silkkaa nautintoa pienessä paketissa.
Koeajo: Mazda MX-5 – Puhdasta ajamisen nautintoa

Tuuli tuivertaa tukassa, musiikki pauhaa. Taas uusi mutka, jonka auto ottaa tarkasti kuskin valitsemaa ajolinjaa nuollen. Vauhtia on, ja sen tuntee, mutta pidon raja ei ole lähimaillakaan. Eikä kori niiaa senttiäkään. Joskus autoista kuulee sanottavan, että ne kulkevat kuin kiskoilla. Tämän kohdalla siinä ei ole pisaraakaan liioittelua.

Mazda MX-5 on niin ikoninen automalli, ettei se kummempia esittelyjä kaipaisi, mutta kerrataanpa. Malli tuli markkinoille 80- ja 90-lukujen taitteessa, jolloin vastaavia 2-paikkaisia avo-roadstereita ei juuri ollut. Kuinka ollakaan, halpa ja hauska auto löysi yleisönsä ja ei mennyt kovinkaan montaa vuotta kun muut valmistajat säntäsivät perässä.

Vuodet ovat vierineet ja MX-5 on pysynyt. Nyt autosta on menossa neljäs, vuodelta 2015 peräisin oleva sukupolvi, joka sai tälle vuodelle pienen kasvojenkohotuksen, jo toisen sellaisen. Muutokset ovat edelliseen faceliftiin verrattuna aika maltillisia. Ulkonäköä on vähän viilailtu, tietoviihdejärjestelmä päivitetty ja luistonestoon on saatu uutuutena Track Mode.

Mazda on vihjaillut, että seuraava sukupolvi on sähköistetty. Miten, sitä emme tiedä. Seuraavaa askelta voi odottaa pelonsekaisella innolla, sillä yksi auton ehdottomista vahvuuksista on sen keveys.

Olisipa mutkia

En osaa kuvailla tätä autoa kahdella sanalla, sillä se on aivan hiton hauska. Pikkuinen sportti ärisee menemään kaarre toisensa jälkeen niin nautinnollisesti, että välillä tekee mieli nipistää itseään. Ohjauksessa on tuntoa ja tarkkuutta ja vaikka se ei ihan täydellinen olekaan, ratin takana ei vain viihdy vaan nauttii. Jos jostain nyt pitää nillittää, olisin ehkä kaivannut vähän lisää paksuutta rattiin.

Alusta on varsin jämäkkä, hyvässä ja pahassa. Epätasaisella moottoritiellä kovuuden tuntee kyllä. Koeajoyksilössä oli erillinen urheilualusta, joka saattaa olla osasyy asiaan, mutta ei tätäkään mahdottoman epämukavana voi pitää. Hiekkatielle jousitus oli selvästi turhan kova, mutta kun ei liikaa koita rutistaa, kepeällä takatuupparilla on kiva vedellä pienessä sivuttaisessa kaarteisiin.

Jos voi valita, kannattaa ottaa se hitaampi tie. Melutaso on nimittäin myös katto kiinni ajellessa karkealla moottoritiellä varsin kova, mikä ei yllätä. Paremmalla pinnalla rengasmelu tosin pysyy hyvin aisoissa. Tämän huomasin Helsinki-Porvoo-väliä ajaessa, kun toiseen suuntaan oli vanhaa ja toiseen uutta asfalttia.

Mutta siis, mainitsinko jo, että auto on aivan todella hauska ajaa? Kaikki tuntuu vain olevan täydellisesti tasapainossa, auto tuntuu kevyeltä ja ketterältä. Manuaalivaihteistokin on niin järjettömän helppo, sulava ja palkitseva käyttää, että tällainen tottumattomampikin käyttäjä tykkää. Uusi Track Mode tarjoaa vielä varmuutta ajamiseen, sillä se sallii pienet lipsumiset ja kytkee luistoneston vasta kun auto on lähdössä lapasesta. Toki avustimet saa kytkettyä myös kokonaan pois päältä jos tahtoo.

MX-5:n parhaita puolia on ollut myös hinta. Halvin rättikattoinen versio 1,5-litraisella koneella lähtee kaupasta 35 000 eurolla. Jos haluaa paremmin varustellun auton, pitää ottaa kaksilitrainen, jolloin hinta hyppää heti 8 000 eurolla. Tämä koeajoyksilö edusti ylintä tasoa (Homura) ja kovakattoisena versiona (RF) Mazdan ihanalla punaisella värillä (Soul Red Crystal) varusteltuna rahaa saa latoa tiskiin jo noin 51 000 euroa. Vajaa pari tonnia lisää ja saa automaattivaihteet, mutta en tiedä, kuka hullu sellaisia tähän autoon haluaisi.

Kulutusta taas voi pitää melko maltillisena. WLTP-lukema on liki seitsemän litraa, mutta itse en päässyt siihen edes moottoritiellä. Noin 75 % maantietä ja 25 % moottoritietä sisältäneessä ajossa mittari heilui kuuden litran tietämillä. Tämän kokoisia autoja saa pieniruokaisempanakin, mutta toisaalta taas urheiluautoksi auto ei ole mitenkään ahne.

Hyviin puoliin kuuluu myös ulkonäkö. Auto on kaunis kuin pieni karkki ja ei varmaankaan nostata muissa autoilijoissa häiriökäytöstä pintaan toisin kuin jotkut muut avoautot. Ärsyttävin tekijä lienee kuljettajan paikalta löytyvä kestohymy.

Nopeasti ahdasta

Huonoihin puoliin voinee lukea tilat. Voisin sanoa, että vielä tällaiselle noin 182,5-senttiselle kuljettajalle auto oli hyvä, mutta kovin paljoa pidemmälle ei tämä ei sovi. Toisaalta jos autoon sopii, manuaalisäätöinen istuin on erinomainen.

Ohjaamossa on hyvin vähän tilaa millekään sälälle ja kännykkä löysi tiensä oven pieneen kahvakoloon. Apukuskin paikalla jalat voivat jäädä vähän sumppuun, sillä lattialla on vasemmalla ihan kunnon möykky ja (irrotettava) mukiteline vie osan sivuttaistilasta. Hansikaslokeron virkaa toimittaa penkkien välissä oleva lukittava luukku.

Takakontti on luonnollisesti hyvin kompakti. Olin silti yllättynyt siitä, että sinne mahtuu kaksi standardikokoista lentolaukkua ja reunoille jää vielä tilaa pienemmille nyssäköille.

Uudistunut tietoviihdejärjestelmä on tuttua Mazdaa. Sitä ohjataan keskikonsolin painikkeilla ja rullalla ja ratkaisu on varsin toimiva. Ainoastaan navigointikohteen syöttämiseen pitää vähän tässä mallissa keskittyä. Jännittävää kyllä, näyttö toimii myös kosketuksella, mutta vain, jos Android Auto tai Apple Carplay on käytössä.

Näyttöä tosin ei tarvitse juuri räplätä. Kaikki oleellinen löytyy ratista ja fyysisistä painikkeista ja mihinkään hipaisukummallisuuksiin ei ole sorruttu. Auton käytettävyys on siis erinomaisella tasolla, kun navigoinnin hoitaa puhelimen välityksellä langattomasti.

Kaiken kaikkiaan MX-5 ei suinkaan ole täydellinen auto kaikille ja kaikkiin olosuhteisiin. Mitä kiharaisempi ja hitaampi tie, sitä paremmin ajamisesta nauttii. Sellainen 80 km/h rajoitusalueen asfaltti mutkilla, jotka pitäisi raskaalla katumaasturilla oikeastaan ajaa viittäkymppiä, on optimi. Moottoritielle ei tee mieli mennä. Autossa on huomattavia puutteita mukavuudessa, varusteissa ja tiloissa. Eikä sitä enää mitenkään ihan halpana voi pitää.

Mutta tuolta tulee taas uusi mutka. Ja kaikki puutteet on annettu anteeksi.

Mazda MX-5 RF 2.0

Hinta alk.: 44 980 € (koeajoauton hinta n. 50 800 € )

(1,5 l moottorilla alk. n. 35 000 €, rättikattoinen 2,0 l alk 42 930 €)

Tehdastakuu: 6 vuotta / 150 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kaksilitrainen bensiinimoottori

Teho: 135 kW (184 hv)

Vääntömomentti: 205 Nm @4 500 rpm

Iskutilavuus: 1 998 cm3

Kulutus, yhdistetty (WLTP): 6,9 l / 100 km

Koeajokulutus: 6,1 l / 100 km (550 km matka, josta n. 110 km moottoritietä)

CO2-päästöt: 154 g/km

Voimansiirto: takaveto, kuusiportainen manuaalivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,8 s

Huippunopeus: 220 km/h

Mitat:

Pituus: 3 915 mm

Leveys: 1 918 mm (valmistaja ilmoittaa peilien kanssa)

Korkeus: 1 235 mm

Akseliväli: 2 310 mm

Maavara: 147 mm

Tavaratila: 127 litraa

Testiauton rengaskoko: 205/45R17

Omamassa: 1 113 kg

Polttoainetankin koko: 45 l

Vetopaino jarruitta/jarruin: / kg

Mazda MX-5 vaihtoautot
Mazda MX-5 uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin